2022 yılı vergi değeri 6.173.000 TL'yi aşan mesken nitelikli taşınmazların 2023 yılı vergi değeri 9.967.000 TL ve üzeri ise 20 Şubat 2023 Pazartesi günü sonuna kadar DKV beyannamesinin (ilgili vesikalar ile) verilmesi gerekiyor.
Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının 1 inci gününden 31 Mart son günün akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.
EMLAK VERGİSİ 2.TAKSİT ÖDEMELERİ NE ZAMAN BİTİYOR? Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs 2023 Çarşamba günü sona erdi.
Emlak vergisi artış oranı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılı vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%122,93/2=) %61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Satın alınan mülk için beyanname ne zamana kadar verilebilir? Yıl içinde satın alınan gayrimenkuller için yıl sonuna kadar, yılın son üç ayı içinde satın alınan gayrimenkuller için satın alma tarihinden itibaren üç ay içinde ilgili belediyeye “Emlak Vergisi Bildirimi” verilmesi gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Emlak vergisi bildirimin verilmemesi veya geç verilmesi halinde uygulanabilecek yegâne ceza, “ikinci derece usulsüzlük cezası” olabilir.
Beyan sistemi kaldırılıyor. Mevcut Emlak Vergisi Kanunu göre, Emlak Vergisi 4 yılda bir genel beyan dönemlerinde beyan edilen değerler üzerinden beyanı esasına göre alınıyor. Yeni kanunla beyan esası tamamen kaldırılıyor.
Emlak Vergisi
Beyanname verme yükümlülüğü yoktur. Bildirim verilmelidir. Ancak, vergi değerini tadil eden durumların bulunması halinde (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve taksimi vs.)
Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilir? Yasalara göre emlak beyannameleri, yılın son gününe kadar verilebilir. Örnek olarak 2018 yılına ait emlak beyanı, 31 Aralık 2018 tarihine kadar; 2019 yılı için emlak beyanı ise 31 Aralık 2019 tarihine kadar yapılabilir.
Taşınmazın tek bir meskene sahip olması gerekir. Kişilerin sadece bir meskene sahip olmaları gerekir. Eğer birden fazla mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamazlar.
Vergi ödemenizi ki taksit şeklinde belediye merkezleri ya da internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Birinci taksit mart ile mayıs ayları arasında, ikinci taksidinizi ise kasım ayı sonuna kadar ödeyebilirsiniz. Örneğin e devlet emlak vergisi ödeme ile bu işlemi online ödeyebilirsiniz.
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
EMLAK VERGİSİ İKİNCİ TAKSİT ÖDEMELERİ NE ZAMAN? Emlak vergisini isteyenler peşin ödeyebileceği gibi isteyenler de taksitle ödeyebiliyor. Yıl içerisinde 2 taksitle ödenen emlak vergisinin 2'nci taksiti Kasım ayı boyunca ödenebilecek. Söz konusu verginin ikinci taksitleri 1-30 Kasım döneminde ödenecek.
17 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat- Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
Emlak vergisi tapuda beyan edilen devir ve alış bedeli üzerinden hesaplanır, emlak bedelinin %4'ü tapu harcı olarak ödenir. 2019 yılında bu oran %3 iken 2020 yılı itibari ile %4 olarak ilan edilmiştir ve 2022 yılı itibari ile %4 olarak devam etmektedir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne tıklamanız gereklidir. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra "Gelir İdaresi Başkanlığı" bölümüne tıklayın ve burada karşınıza gelecek alt hizmetlerden "Vergi Borcu Sorgulama" ibaresini seçerek işleminizi yapabilirsiniz.
E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Yeni bir bina, arsa veya arazi aldıysanız, satın aldığınız tarihten itibaren 3 ay içerisinde beyanınızı vermeniz gerekmektedir. Süresinde beyan vermeyen mükellefe cezai işlem uygulanır.
Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
-Söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye istenen evraklar ile birlikte müracaat ederek emlak servisi birimlerinden beyanname işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. -Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.
1319 sayılı Emlak Vergi Kanununa göre Türkiye sınırları içerisinde bulunan binalar, arsalar ve araziler emlak vergisine tabidir. Emlak Vergisini; taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi tasarruf edenler ödemekle yükümlüdürler.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor. Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuldu.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri