Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Aylık yüzde 1,40 gecikme faizi hesaplanır.
Beyan edilmeyen eksik beyan edilen gayrimenkul gelirlerinde gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır. İstisnai tutar, verginin 1 katı tutarı, vergi ziyaı cezası olarak nitelendirilir. Aylık yüzde 1,40 oranında gecikme faizi hesaplanarak ödemeye eklenir.
Elektronik beyanname ve bildirimlerin verilmemesi durumunda birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında uygulanacak ceza 7.500 TL.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
İnternet yoluyla emlak beyanı verilebilir. Emlak beyannamesi vereceklerin belediyeye giderek ilgili işlemi gerçekleştirmek dışında alternatif yolları da söz konusu. İnternetten emlak beyanı verilebiliyor. Online olarak emlak beyanı için e-devlet üzerinden de işlem yapılabiliyor.
İlgili 31 soru bulundu
Gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplanıyor.İşyerlerinde ise emlak vergi değerinin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4) oranında emlak vergisi hesaplanıyor.
Tapu Müdürlükleri aracılığıyla tapu alındıktan sonra yapılması gereken ilk şey, belediye bildirimidir. Miras ile edinilen gayrimenkuller için de bu durum geçerlidir. Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir.
Bir vergi beyannamesi verilmese bile beyana dayanan vergi ve harçlar (örneğin tapu harcı) için de pişmanlık hükümlerinden yararlanılabilir. Emlak vergisi ve beyana dayanmayan vergiler için pişmanlık ve ıslah hükümleri uygulanmaz.
özel usulsüzlük cezası kesilir. Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri bildirilir. Verilen sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
Vergi Usul Kanununun 352. Maddesinin 8. fıkrasına göre, vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması ikinci derece usulsüzlük cezasıdır.
Kaynakta vergi kesilen iş yeri kira gelirlerinin ayrıca beyan edilmesi de gerekiyor mu? Bu sorunun cevabı, iş yeri kirasının beyan sınırını aşıp aşmadığına göre değişiyor. Buna göre 2022 yılında elde edilen ve tevkifata tabi tutulmuş olan brüt kira geliri toplamı 70 bin liradan (beyan sınırı) azsa beyan edilmiyor.
Özel Beyanname
beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir. Beyanname verme süresi içinde ödenir. Beyanname verilen ayın 17. günü akşamına kadar ödenir. 3 Aylık dönemi izleyen 2. ayın 14. günü akşamına kadar verilir.
Kanuni süresinden sonra verilen matrah artırıcı etkisi olmayan düzeltme beyannamesi önceki beyannamede beyan edilen bilgileri de kapsayacak şekilde düzenlenir. Beyannamede ödeme çıkmaz ise pişmanlık talep edilemez, ''Özel Onay'' ile birlikte KSS ve DZT seçenekleri beraber seçilerek beyanname verilir.
-Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine girip T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Emlak Vergisi
Beyanname verme yükümlülüğü yoktur. Bildirim verilmelidir.
Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Kanuni süresinden sonra verilen beyanname pişmanlık talebi olmadan “kendiliğinden verilen beyanname” niteliğinde ise beyannmenin süresinde verilmediğinden dolayı 2 kat 1. derece usulsüzlük cezası, pişmanlıkla verilmişse 1 kat usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Gelir Vergisi Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır? Gelir vergisi beyannamesindeki hataları geri almak için düzeltme beyannamesi Defter Beyan Sistemi üzerinden verilebilir. Bu sisteme defterbeyan.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Düzeltme beyannamesinin önceki beyannameyi kapsar şekilde paket olarak gönderilmesi gerekir.
Kimlik bilgilerinizi girerek e-devlet sistemine giriş yapın, Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait olan sayfayı seçin, Ekrana gelen sayfada “Tapu Taşınmaz Beyan” kısmına tıklayın, Daha sonra gayrimenkulünüzün bulunduğu belediye hizmetleri üzerinden işlemi tamamlayın.
Emlak Vergisi Zamanında Ödenmezse Cezai Yaptırımı Ne Olur? Emlak vergisinin zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme zammı ödemek zorundadır. Örneğin bu oran 2006 yılından itibaren aylık gecikme cezası %2,5 olarak belirlenmiştir.
Pişmanlık zammı tutarı = Ödeme süresi geçen vergi tutarı x gecikme zammı oranı x borcun normal vade tarihi ile ödendiği tarih arasında geçen ay sayısı.
6183 sayılı Kanunun 102 inci maddesinde ise; amme alacağının, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmemesi durumunda zamanaşımına uğrayacağı düzenlenmiştir. Dolayısı ile emlak vergisi açısından tarhiyat zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu anlaşılmaktadır.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Emlak vergisi beyannamesi mevcut bina arsa ve arazilerde 4 yılda bir genel beyan döneminde mükellefler tarafından yenilenmez, bu işlemi Belediye kendiliğinden yapar. Yeni biten binalarla yeni oluşan arsa ve arazilerin beyannameleri bittiği veya oluştuğu yıl içinde verilir.
Tapu alındıktan sonra Tapu Müdürlüğü'ne gidilerek belediyeye bildiri yapmanız gerekir. Miras edinilmiş olan gayrimenkuller için de bu durum geçerli olmaktadır. Emlak Vergisi bildirimi yapmak adına; bir eve sahip olunduktan sonra o evin bağlı olduğu belediyeye gitmek ve ilgili görevliye başvuru yapmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri