Kişi üzerine bir tane konut bulunan ve bu konutun yüzölçümü 200 metrekarenin altında olan binalar emlak vergisinden muaftır. Ayrıca yabancı ülkelerin konsoloslukları, devlete ait kurum ya da araziler, barajlar, dini ve askeri yapılar emlak vergisinden muaftır.
Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir. Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli olmaktadır.
200 metrekareyi geçmeyen ve hiçbir geliri olmayan mesken sahipleri emlak vergisinden muaf tutuyor. Engellilerin emlak vergisinden muaf olmaları için bir adet evi olması ve evin brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi gerekiyor. Şehit yakını dul ve emekli dul olan kişiler emlak vergisinden muaf tutuldu.
*Kimler vergiden muaf? Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve 18 yaşından büyük işsizler ile sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.
Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no'lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Form”u doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler.
İlgili 41 soru bulundu
Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eş, çocuk, anne ve babalarının, 200 m2'yi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi muafiyeti hakkı bulunmaktadır. Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
SGK çalışanları için gelir belgesi, çalıştıkları kurumdan temin edilebilir. BAĞ-KUR'a bağlı olan serbest meslek çalışanları için gelir belgesi, gelirlerini gösteren vergi levhaları ile sağlanabilir. Emekliler için gelir vergisi, kamu çalışanları gibi e-devlet üzerinden maaş bordrolarını temin edebilir.
Bu yıl emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanıp emekli olan EYT'liler Ocak 2024 itibariyle emlak vergisinden muaf olacak. Sabah'ın haberine göre EYT'liler için emlak vergisi muafiyetinin tarihi açıklandı.
Yasa ile “köy” statüsünden “mahalle” konumuna geçen yerleşim yerlerinde 31.12.2022 tarihine kadar emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır. 7186 sayılı yasa değişikliği ile 2020 itibarıyla muafiyeti sona erdirilen yerleşim yerleri de söz konusudur.
Emekli olduktan sonra tekrar çalışma hayatına devam etmeyen emekliler, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken olan emeklilerden, dul ve yetimler, şehit yakınlarımız, gazilerimiz muafiyet kapsamında değerlendirilerek emlak vergisi alınmıyor. Aile yakını mesela anne baba olabilir. Kardeş olabilir, çocuğu olabilir.
Emlak vergisinden muafiyet şartlarını taşıyan kişiler, geliri olmadığına ilişkin belge ile yerleşim yerine bağlı olan belediye mali hizmetler müdürlüğüne hazırlayacağı dilekçe ile başvuru yapabilmektedir.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
a) Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekir.
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
Sahip olunan meskende bizzat oturuluyor olması ve eşe ait meskenin kiraya verilmesi durumunda, sadece oturulan mesken için indirimli emlak vergisi oranı (sıfır) uygulanır. Eşe ait meskenin kiraya verilmemesi ve bu meskenden gelir elde edilmemesi durumunda ise her iki mesken için de bu avantajdan yararlanılması mümkün.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu, ana unsur olarak köy sınırları içerisindeki taşınmazları emlak vergisinden muaf tutmuştur.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan konu ile ilgili olarak, ''Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi tahsilinin 2022 yılı sonuna kadar kadar ertelendi.
Ayrıca muafiyet hakkı bulunurken önceki dönemlerde vergi ödeyen kişiler de taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurarak 5 yıl geriye dönük olacak şekilde ödedikleri verginin iadesini talep edebiliyor.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
Buna göre, 2023 yılında emekli olan EYT'liler, bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmamak şartıyla gelecek yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanacaklar. Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden yararlanmaya engel teşkil etmez.
Emlak vergisi artış oranı, mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2023 yılı vergi değerleri, 2022 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan (%122,93/2=) %61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır.
Ev, arsa ve işyeri sahibi olan vatandaşlar, ödemelerini e-devlet ya da GİB üzerinden gerçekleştirecek. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
5510 Sayılı Kanununa göre engel oranı %40 ve üzerindeki engelliler hem çalışarak hem de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek erken emeklilik haklarını kullanabilirler. Bağ-Kur'lu engelli çalışanların erken emeklilik vergi indirimi belgesi almak zorunluluğu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri