Geri dönen e-posta'lar, ”Teslim Edilemez” kategorisindeyse, bu, alıcı e-posta sunucusunun geçici olarak kullanılamadığı, aşırı yüklenmiş olduğu veya bulunamadığı anlamına gelir. Bulunamayan bir sunucu çökmüş veya bakım altında olabilir, bu yüzden e-posta'nın adrese tekrar gönderilmesini beklemeniz gerekebilir.
Bu adrese ait e-posta sunucu ya da sunucuları sizin adresinizi herhangi bir sebepten dolayı kara listeye almış olabilir. Hata mesajı almamanızın sebebi bu yüzdendir. Yani gönderdiğiniz e-posta bahsi geçen sunuculara ulaşıyor ve ardından bu sunucuların filtrelerinden geçemeyerek alıcıya iletilmiyor.
İletinin teslim edilemediğine ilişkin bir hata alırsanız, bunun nedeni gönderen sunucunun iletiyi teslim etmeye çalışması olabilir, ancak iletinin süresi dolmadan önce eylem tamamlanmamış olabilir. Bu hata genellikle alıcı sunucudaki bir sorunu gösterir.
Bir ileti Giden Kutunuzda kaldığında bunun en olası nedeni iletinin büyük bir ekinin olmasıdır. Gönder/AL > Çevrimdışı Çalış'a tıklayın. Gezinti bölmesinde Giden Kutusu'na tıklayın.
Gönderilen bir mesaj teslim edilemediğinde bir hata mesajıyla (buna geri dönme hatası da denir) geri döner; bu hata mesajında mesajın neden teslim edilemediği açıklanır.
İlgili 45 soru bulundu
Alıcı önce geri çekme iletisini açarsa, orijinal ileti silinir ve alıcıya, gönderen olarak sizin iletiyi kendisinin posta kutusundan sildiğiniz bildirilir. Alıcı önce orijinal iletiyi açarsa, geri çekme başarısız olur ve hem orijinal ileti, hem de geri çekme iletisi kullanılabilir.
Gmail'de, "İçeriği güvenlik sorunu oluşturabileceğinden bu ileti engellendi" hata mesajını almanızın birkaç nedeni olabilir. Gmail, virüs yaymak için kullanılabilecek iletileri (örneğin, yürütülebilir dosya veya belirli bağlantılar içeren iletiler) engeller.
Outlookta çok büyük boyutlu bir mail göndermeye çalışmanız durumunda ya da mail gönderimi sırasında anlık meydana gelen network kesintileri sebebiyle mailler giden kutusunda askıda kalır ve silinemez. Bu mail gönderilemediği için sonrasında göndermeye çalıştığınız tüm mailler de giden kutusunda kalır.
Mail'de, posta kutuları listenize gidin. Giden Kutusu'na dokunun. Giden Kutusu'nu görmüyorsanız e-postanız gönderilmiş demektir.
Gönderdiğiniz bir e-postayı geri almaya karar verirseniz e-postanın gönderimini iptal etmek için kısa bir süreniz vardır. Göndermenizin hemen ardından iletinizi geri alabilirsiniz: Sol altta, "İleti gönderildi" mesajı ve "Geri al" ile "İletiyi göster" seçenekleri gösterilir. Geri al'ı tıklayın.
Genel olarak gönderilen emailler birkaç saniye içerisinde alıcıya ulaşır. Fakat bazen bu süre beklenenden daha uzun sürer. Bu gecikmeleri azaltmak ya da ortadan kaldırmak için bu aracın çalışma sistemini bilmeniz gerekir. Gönderdiğiniz emailler bilgisayarınızdan direkt olarak alıcının bilgisayarına ulaşmaz.
Bu, alıcının e-posta sunucusunun sizin spam veya kötü amaçlı yazılım olduğunuzu düşündüğü ve içeriğinizi kabul etmeyi reddederek kendisini koruduğu anlamına gelir. Bunu çözmek için, e-posta sunucunuzu yöneten veya e-posta adresinizi barındıran kişiyle iletişime geçmeniz gerekir.
Sabah 9.00 – 10.00 saatleri e-postaların açılma oranlarının yüksek olduğu zaman aralıklarından biridir. 9.00 – 10.00 saatleri arasında. Bu veriyi 7.00 – 9.00 saat dilimi takip ediyor. Akşam saatlerinde ise e-postaların 19.00 – 20.00 saatleri arasında açılma oranları yüksek.
Dosya menüsünde Posta > Seçenekler'iseçin. İzleme altında, iletinin alıcının e-posta sunucusuna teslim edildiğini onaylayan Teslim alındı bilgisi'ni veya alıcının iletiyi görüntülediğini onaylayan Okundu bilgisi onay kutusunu seçin.
Eğer mail, arama motoru tarafından yasaklı kelime, ilaç, yanıcı madde ismi, pornografik görsel gibi içerikler içeriyorsa mailin spama düşme ihtimali yüksektir. Söz konusu spam içeriği gmail spam kutusu içinde görebilirsiniz.
İlk neden ve en büyük neden bu olarak karşımıza çıkmakta. Eğer yeterli alanınız yoksa, mail bir nevi sıraya konulmuş oluyor. İlk boşluk bulunduğu zaman da mailin gönderimi sağlanıyor. Hata bu nedenden kaynaklı olduğunda alan boşaltmak ya da yeni alan satın almak işinizi görecek.
Gmail ayarlarınızdan önceden gönderilen iletilerin geri alınması için ayarlarınızı yaptıysanız iletiyi gönder tuşuna bastıktıktan sonra 30 saniye içerisinde iletinin gönderilmesini iptal edebiliyorsunuz. Bu süre geçtikten sonra alıcının gelen kutusuna girmiş olan iletinin geri alınması, silinmesi mümkün değildir.
Klasör listesinde Gönderilmiş Öğeler'e tıklayın. İpucu: Gönderilmiş Öğeler klasörünü görmüyorsanız, klasör listesini genişletmek için hesap klasör > yanındaki oka (>) tıklayın. Görüntülemek istediğiniz iletiyi seçin. Arama seçeneğini kullanarak e-postaları hızla arayabilirsiniz.
Resmi Google politikasına göre, ücretsiz Gmail hesaplarında bir e-posta'yı silerseniz, bu, 30 gün boyunca Çöp Kutusu'nda kalır. 30 gün sonra e-posta'lar Çöp Kutusu'ndan kalıcı olarak silinir. Gmail, iletileri sunucudan silmediyse, silinen e-posta'larınızı çöp kutusu klasörünüzden sildikten sonra kurtarabilirsiniz.
Bir e-posta gönderdiğinizde, ağ bağlantısına ve alıcı posta sisteminin kullanılabilirliğine göre teslim edilecektir. E-posta tam olarak teslim edilene kadar Giden Kutusu'nda kalacaktır.
E-posta formatı geçersiz uyarısı alındığında; bunun çözümü olan bir problem olduğunu unutulmamalı, eksik ya da hatalı bir adres girilmediğinden emin olunmalı. Bazı siteler, mesela @yahoo.com ile biten e-posta adreslerini desteklemiyor bu yüzden o sitede giriş yapılmak istenen adres geçersiz olarak sayılıyor.
gitmiş e-postalalar değil "gitmekte olan e-postaların" geçici olarak durduğu e-posta bölümü.
Mail uygulamasında, engellemek istediğiniz kişiyi içeren e-postayı açın ve ardından üst tarafta kişiye dokunun. Bu Kişiyi Engelle'ye dokunun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri