Ev satışında emlakçı komisyonu ev sahibinden ve alıcıdan eşit miktarda alınır. Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır.
Emlakçı komisyonu ödemesi hazırlanan sözleşmede farklı bir şerh bulunmadıkça alıcı ve satıcı arasında iki eşit parçaya bölünerek ödenir. Satış sırasında sağlanan anlaşma sonucunda emlakçı komisyonunun tamamı yalnızca alıcı ya da satıcı tarafından da ödenebilir.
Ev alırken emlakçıdan bulduğunuz evler için emlak komisyonu ödemeniz gerekir. Gayrimenkul satış işlemlerindeki emlakçı komisyonu "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak alınır. Satış işlemlerinde bu ücret hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır. Yani, yönetmeliğe göre komisyonu vermemeniz durumunda; emlakçı, yasal haklarını kullanarak parayı sizden tahsil etme hakkına sahiptir.
İlgili 23 soru bulundu
Gayrimenkul kiralama işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “bir aylık kira bedeli + KDV (%18)” olarak alınabilir. Genel uygulama olarak kira komisyonu kiracı tarafından ödense de yapılan sözleşmede komisyonu kiracının ödeyeceği yönünde açık bir hüküm yoksa komisyon alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.
Emlakçı Komisyonları 2021
Aynı şekilde yüzde iki oran en yüksek sınır olarak belirlenmiş olduğu için daha düşük bir komisyon oranı üzerine de konuşularak anlaşmaya varılabilir. Alım satım işlemlerinde komisyon oranları bu şekilde gerçekleşirken, kiralama işlemlerinde evi kiraya veren kişiden komisyon alınmaktadır.
Emlakçı ile kiracı arasında sözleşme yapılmamış ise ortada geçerli bir hukuki işlem yoktur. Şekil şartının yerine getirilmemesinin sonucu olarak; emlakçı komisyonu ödenmemiş ise ödenmemesine, ödenmiş ise iadesine imkan tanır.
Cayma bedeli ile ilgili uygulanan oranlar, genel olarak şu şekildedir: Satıştan vazgeçilmesi halinde, ilk üç ay için sözleşme bedelinin yüzde 2'si oranında, 3 ila 6 ay arasında yüzde 4 oranında, 6 ila 12 ay arası yüzde 6 oranında, 12 ila 24 ay arası için yüzde 8 oranında cayma bedeli belirlenmiştir.
Ev satışı yaparken ya da ev kiralaması yaparken taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçı ile çalışılmasının önünde hiçbir engel yoktur.
Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredis almanız konusunda size destek olur. Tapu mevzuatları işlemlerinde size yardımcı olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek gelecekte meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır.
Emlak şirketlerinin komisyon oranı gayrimenkul ticaretine ilişkin yönetmeliklerle belirlenir. Bu yönetmelikte gayrimenkul satış komisyonu “satış bedelinin % 2 + KDV'si (% 20)” olarak tanımlanmış ve alıcı ve satıcıdan ayrı olarak alınır.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Emlakçı Yer Gösterme Ücreti Alabilir Mi? Peki, emlakçı yer gösterme ücreti alabilir mi? Yer gösterme parası adı altında emlakçıların kiracı ya da alıcılardan para alması kanuna yasaktır.
EMLAKÇI, YAZILI VE İMZALI SÖZLEŞME OLMADAN ÜCRETİNİ VEYA KOMİSYONUNU TALEP EDEMEZ. - Hukuk Portalı - Erkaya Hukuk Bürosu.
Emlakçının komisyon almasının 'helal' olduğunu ise şu ifadelerle açıkladı: "Dinen helal olan bir malın veya hizmetin alım satımında aracı olan kişinin yaptığı hizmetin karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden tespit edilen oranda ücret alması caizdir."
Tüketici kanununda yapılan değişiklikler göre; yeni satın alınmış olan evden 14 gün içinde nedensiz ve cezasız cayma hakkı bulunmaktadır. Ev eğer projeden satın alındıysa bu durumda; proje teslimatına kadar olan süre içinde, sözleşme ücretinin %2'si iade edilerek evi almaktan vazgeçilebilir.
Satıcı, anlaşma sağlandıktan sonra satıştan vazgeçerse, komisyoncu ile arasındaki sözleşmeye göre belirlenecek komisyon bedelinden ve cezai şarttan sorumludur.
Tapuya şerh düşülmediği takdirde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin 10 yıl geçerliliği olur. Satış vaadi sözleşmesi her iki taraf için de yükümlülükler doğurur. Bu sebeple sözleşmede belirtilen tarihte sadece alıcının isteği ile satışın gerçekleşmesi mümkün değildir.
TBK 521. Maddesine göre emlakçının ücrete hak kazanması evin satılmasına bağlıdır. Emlakçının ücrete hak kazanabilmesi için üçüncü kişiyi sözleşme yapmaya ikna etmesi gerekir. Emlakçı alıcı ve satıcıyı bulup fiyat konusunda anlaştırdığı için ücrete hak kazanır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, uygulamada emlakçıların başını ağrıtacak olan karara 2010 yılında imza atarak, yazılı olmayan, yazılı olsa bile yetkili olmayan kişi tarafından imzalanmış emlak komisyon sözleşmesinin geçersizliğine karar vermiştir.
“Taşınmazlar konusundaki simsarlık sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.” Emredici nitelikteki bu hüküm gereği, yazılı bir şekilde yapılmayan emlak danışmanlığı sözleşmesi geçersizdir. Nitekim Yargıtay da bu minvalde hüküm vermiştir.
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
Satışın Gerçekleşmesi ve Komisyon Ödemesi
Satış işlemi tamamlandığında emlakçının sağladığı hizmetlerin karşılığı olarak komisyon ücreti ödenir. Bu durumda komisyon bedeli satış bedelinin % 2 si kadar alıcı ve satıcı tarafından emlakçıya ödenir.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri