Esnaf ve sanatkârlar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren durumlarını otuz gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve Sicil Gazetesinde ilan ettirmekle yükümlüdürler. Sicil marifetiyle de ilgili odaya kayıtları gerçekleştirilir. Sicil ve oda kaydı zorunlu olup; isteğe bağlı değildir.
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
Ticaret siciline kayıtlı tacirler ve Kanunun 5'inci maddesine göre sanayici ve deniz taciri sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şube ve fabrikaları bulundukları yerdeki odaya kayıt olmak zorundadır.
Odamıza kaydınızı mail yolu ile de yapabilirsiniz. Esnaf ve Sanatkarlar Odasından Sicil Tasdiknamenizi aldıktan sonra yukarıda belirtilen tüm evraklarınızı [email protected] adresine mail atabilir. faaliyet belgenizi, ücretini aşağıda belirtilen banka hesabımıza yatırarak mail olarak alabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Emlak yetki belgesi almak için gerekli olan emlak mesleki yeterlilik belgesi, belgenin alınması bir sınava tabi olduğundan ücret karşılığı verilir. Bu ücret 2021 itibarıyla 900TL olarak belirlenmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı sertifikanın alınması gerekmektedir. Alınan sertifika girilmesi gereken sınavlar için altyapı sağlamaktadır. Emlak danışmanlığı eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurs merkezlerinden de alınabilmektedir.
Madde 5 — Kanunun 9 uncu maddesine göre odalara kayıt zorunluluğu bulunanlar işe başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde bulundukları yerdeki odaya kaydolmak zorundadır. Odalara kayıt talep üzerine yapılır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı Emlak Danışmanı Sertifikası; ticaret odası, emlak komisyoncuları odası ya da belediyelerin açtığı kurslara katılmak suretiyle alınır.İletişimde olduğunuz emlak ofisinin ise, bulunduğu ilin Ticaret Odası, Sanayi Odası ya da Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlak Meslek Odası ...
1- Meslek odasına kayıtlı olunması, 2- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, 3- Şubelerde şube müdürünün, diğer işletmelerde ise çalışanlardan en az birinin yetki belgesine sahip olması gerekecek.
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, herhangi bir Oda'ya bağlı olmadan çalışan 25 bin esnafa, kayıt olmamaları halinde 503 lira ceza kesileceğini açıkladı.
Faaliyette bulunduğu ve kayıtlı olduğunu gösterir belgedir. e-atso online hizmetler kısmından veya ATSO Merkez – Oda Sicil Müdürlüğü bankolarından e-imzalı olarak alınabilir. İlçe firmaları ilgili İlçe Temsilciliği'nden de alabilirler. Ayrıca İngilizce olarak da düzenlenmektedir.
Belediyeler; ruhsat verebilmek için iş yeri açmak veya meslekî faaliyette bulunmak isteyen esnaf ve sanatkârlardan sicil tasdiknamesi ile üye olduklarına dair ilgili oda belgesini istemek zorundadırlar.
Sonuçta, emlakçılık yüz yüze iletişime dayalıdır ve çevrimiçi iletişim ve sosyal medya aracılığıyla büyür, yani her yerden yapılabilir ve takip edilebilir bir meslektir.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Emlak vergisi tapuda beyan edilen devir ve alış bedeli üzerinden hesaplanır, emlak bedelinin %4'ü tapu harcı olarak ödenir. 2019 yılında bu oran %3 iken 2020 yılı itibari ile %4 olarak ilan edilmiştir ve 2022 yılı itibari ile %4 olarak devam etmektedir.
Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ticaret Bakanlığının "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İSTANBUL UMUM EMLAK KOMİSYONCULARI ESNAF ODASI | İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği / İSTESOB.
Şahıs şirketi tacir ya da esnaf sıfatı ile kurulduğu takdirde ticaret siciline ve ilgili esnaf odasına kaydolması gerekmektedir.
Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyetlerine bulunabilmeleri için odalara kayıt olduklarında verilen sicil numarasıdır. Esnaf ve sanatkârların mesleki faaliyette bulunabilmeleri için sicil ve oda kayıtları zorunludur.
6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, Muhtar veya nüfus müdürlüğünden alınan ikametgah belgesi, Verilen IBAN numarasına yatırılan kayıt ücretinin dekontu. Bu evraklarla ilinizde bulunan Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğine giderek sicil kaydı işlemini yapabilirsiniz.
Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” dedi.
Yetki Belgeleri 5 Yıl Geçerlidir
Yetki belgesi işletmede herkes tarafından kolaylıkla görülebilen bir yerine asılmalıdır. Belge, geçerlilik süresinin sona ermesi veya içeriğindeki bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda da tekrar yenilenir. Sözleşme ve ilanlarda bu yetki belgesi numarası kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri