İnsan ilişkilerindeki başarı, geniş ölçüde başkalarının duygularını anlayabilme becerisidir.
tanım: bir veya birden fazla duygunun ortaya çıkmasına sebep olan durum ve hallerde, içinde bulunulan şartlar ne olursa olsun, mantığının ve idaresinin kontrolünü yitirmeyen, duygularını uygun bir şekilde ifade edip, yönetebilen ve idare edebilen kişilerin kabiliyetidir.
Bireyin kişilik özelliklerini, duygusal yönlerini anlaması, güçlü ve zayıf yönlerini bilmesidir. Kişinin kendisini ve duygularını anlama ve yönetme kabiliyetidir. Duygusal olgunluğa ulaşmış kişiler, bilinçli tepki verirler, ilişkilerinde olaylar hakkında kesin yargıya varmadan önce anlamaya çalışırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Olgun insan kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir. Başkalarının kendisini kullanmasına, isteği dışında kararlar alıp yönlendirmesine izin vermez.
Psikolojik olgunluk kavramı, kim olduğu ya da olmadığı veya duygu ve düşüncelerini ayırt edebilen, benmerkezci olmayan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında, en az kendisi kadar başkalarının duygu ve düşüncelerine de değer vermeyi ifade eder.
Ağırbaşlı olmak nerede nasıl davranılacağını, nasıl konuşulacağını bilmek, büyüklerine hürmet etmek ve toplumun belirlediği kurallara uymak demektir. Ağırbaşlı kişiler için vakar, olgun, ciddi ve efendi kelimeleri kullanılır.
Olgunlaşmak, duygu ve düşünce bakımından yetkinliğe ulaşmak, olgunlaştırmak ise olgun duruma getirmektir. Olgunluk ise, duygu ve düşünce bakımından yetkinliğe ulaşmış olma halidir[3].
Kendinize, mutluluğunuza ve seçimleriniz nedeniyle önünüze çıkan şeyleri kabullendiğinizde olgunlaşırsınız. Olgun bir insanın bir başka özelliği de, sahip olmadıklarından şikayet etmek yerine, sahip olduğu şeyler için minnettar hissetmesidir.
Nerede nasıl davranması gerektiğini bilen, davranışları ölçülü olan kişilere olgun denir. Olgun insanlar kibir ve gösterişten uzaktır. Maddi şeylere önem vermezler.
Zihin gelişimi bakımından yetkinlik noktasına erişmiş olmak durumu.
Olgunluğun tanımı şöyledir: Canlının, herhangi bir özelliğinde ya da tüm özelliklerinde yapı ve işlev açısından yetişkinliğe özgü olan düzeye ulaşması.
Bilgi ve görgü anlamında gelişmiş kişiler için olgunluk kelimesi kullanılabiliyor. Olgun İnsan Kime Denir? İnsanlar için kullanılan olgun kelimesinin neyi ifade ettiği merak edilebiliyor. Olgun insan, kişilerin görgü ve bilgiye dayalı olarak gelişmiş ve ağır başlı olmasıdır.
Duyumların ve duyguların ağır basması, aşırı bir biçimde insanı etkilemesi durumudur. Duygusallık denildiğinde öfke, hüzün, sevinç, kaygı, korku, heyecan, umut gibi duyguların yoğun deneyimlenmesini ve hayata dair kararların verilmesinde duyguların yönlendirmesinde olmayı anlayabiliriz.
Olgun kadınların yanında daha rahat ya da güvende hissedebiliyor. İşte erkeklerin olgun kadınlardan hoşlanmalarının sebepleri... Bazı erkekler kendilerinden yaşça büyük ya da olgun düşünebilen ve davranabilen kadınlardan hoşlanıyor. Olgun kadınların yanında daha rahat ya da güvende hissedebiliyor.
Gerontofili, yaşı oldukça yüksek insanlara karşı, cinsel arzu duyan kişilere denir.
Aynı araştırmaya göre kadınlar ise 32 yaşında olgunlaşıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 80'i erkeklerin olgunlaşma yaşı konusunda bilim adamlarının tespitlerini doğru bulmadıklarını ve "Erkeklerin asla olgunlaşmadığını" söyledi.
Toplumda saygılı, ahlaklı kişiler içinde ağırbaşlı deyimi kullanılmaktadır.
Her gördüğüne sırıtmayan,nerde ne konuşacağını bilen.Akıllı,sözlerini düşünmeden söylemeyen.Konuştuklarına mantıklı bir açıklama getirebilen.Her doğruyu her yerde söylemeyen. Kendini beğenmeyen,İnsanlara kibirli davranmayan.İnsanlarla iletişimi kuvvetli,her iş atan demiyorum.
Cinsel olgunluk, bir canlının üreme yetisini kazandığı yaş ya da döneme verilen addır. Çoğu zaman yetişkinlik terimiyle eşanlamlı olarak kullanılsa da ikisi aslında farklı kavramlardır. İnsanlarda, cinsel olgunluğa ulaşma süreci "ergenlik" olarak adlandırılmaktadır.
Ruhsal açıdan olgun olduğunuzun göstergeleri şunlardır: İnsanları, size nasıl davrandıklarına göre suçlamayı bırakmış, onların da, büyük bir olasılıkla, size öyle davranmalarını gerektiren, kendilerine özgü nedenlerinin, korku ve kaygılarının olduğunu anlamışsınızdır.
Fiziksel olgunluk vücudun yaş grubuna göre gelişmesi olduğu için o kolay ölçülebilir bir şey. Yaşa göre boy, kilo ölçülür, takip edilir. İnsanın ruhsal gelişimi dendiği zaman ise bunun bir zihinsel bir de duygusal boyutu var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri