Ona göre Nietzsche'nin ilan ettiği şey, “Tanrı'nın mevcut olmaması veya ölümü değil de, insanın sonudur”.
Friedrich Wilhelm Nietzsche, Protestan ahlâka sahip ve hayatını bu öğreti etrafında şekillendiren bir ailenin çocuğu olarak 1844 yılında dünyaya gelmiştir.
Nietzsche, insanların bağlı oldukları ahlak ve değer yargılarının ussal bir dayanağı olmadığını savunur. İnanılan bu mitlerin Yahudi-Hristiyan ve eski Yunan gelenekleriyle temellenmiş, yıkılmaya mahkum mitler olduğunu söyler. Bu mitleri yıkmaya halihazırda var olan değerlere saldırarak başlar.
Nietzsche'deki solculuk, Üst-İnsan olmayı hayal etmeyi sürdürerek Son-İnsanın mutluluğunu isteyen, sol yüzünün parıltısı kaybolmuş bir Ay'ın portresi gibidir. Çünkü Nietzsche, kendisinin inanmadığı şeylere insanları inandırmayı büyük ölçüde başaran bir filozoftu.
Gott ist tot (yardım·bilgi); ayrıca Tanrı'nın ölümü olarak da bilinir), Alman filozof Friedrich Nietzsche'nin yaygın olarak alıntısı yapılmış bir sözüdür.
İlgili 43 soru bulundu
Nietzsche'ye göre Tanrı'nın ölümü, Hıristiyan değerlerin artık inanılmaz oluşu ve özünde nihilizm olan Avrupa insanının da ölmesi demektir. Zira Tanrı, değerler hiyerarşisinin zirvesidir. Tanrı'nın ölmesi, ontolojik olarak varlığı, Tanrı'nın varlığına bağlı olan insanın da ölmesi demektir.
Tanrı vardır, ama Evren'e hiçbir müdahalesi olmayan bir varlıktır. İnsan akla ve bilime güvenmelidir. İnsan Evren'i akıl ve bilimin ilkelerine göre açıklayabilir. Bu sebeple Deizm'de Tanrı dışında Teizm'de yer alan dinsel kavramların hiçbiri yer almaz.
Nietzsche'ye göre nihilizm söylemi, yaşam değerlerinin anlamdan düşürülmesini, başka bir deyişle, yaşamın herhangi bir anlamının olmadığını ifade eder.
Nietzsche'ye göre ahlak, iyinin ve kötünün ötesindedir. Ona göre erdem, erek, iyi, kötü gibi ahlaksal kavramlar ahlakın belirleyicisi değildir. Bu kavramlar yoktur, üzerine konuşulması gereksizdir. Yaşamı düzene sokmak, dingin ve mutlu bir hayat yaşamak yaşamın özünde olan düzensizliği bir düzene döndüremezler.
Nietzsche ise üst insanı, insanın temel ereğine dönüştürür ve isterse insanın bu hedefe ulaşabileceğini söyler. Peki, nedir üst insanın sahip olduğu özellikler? Ona göre gümümüzdeki insanı son insan olarak tariflersek ulaşmayı hedeflediğimiz insanı da üst insan olarak tarif etmemiz gerekir.
Yalnızca bilimsel doğruları temel aldığı düşünülse de, bilimin toplumsal sorunlarının üstesinden gelemeyeceğini kabul eder. Tüm bunlara rağmen, Jean Grenier'e göre Nietzsche asla bir nihilist olmamıştır.
Onunla tanıştığında Hristiyanlığı ve dini reddetmiş, insan yaşamının anlamını arıyordu. Nietzsche, insanın yaşamının anlamının sadece mutluluk arayışı ya da acılı bir yaşam olduğu şeklindeki fikri sorgulayınca, sonuçta yaşamın absurd olduğu, anlamsız olduğu fikrine ulaşır.
Yalom yarı gerçek, yarı kurgu olarak yazdığı bu kitabında deha filozof Friedrich Nietzsche ile Psikanalizm'in kurucusu Sigmund Freud'un yakın arkadaşı ve hocası olan Josef Breuer'in karşılaşmasını ve birbirlerine konuşma terapisi yolu ile yardım etmelerini anlatıyor.
Mütevazı bir aileye sahip olan Nietzsche, 5 yaşındayken babasının ölümü ardından, annesi, kız kardeşi, büyükannesi ve iki halasıyla hayatını sürdürdü ve bu deneyim onun karakterini etkileyen bir süreç oldu. Dindar, şımartılmış iyi aile çocuğu olan Nietzsche, okulda "küçük Protestan papazı" diye çağrılıyordu.
Nietzsche'nin hayattayken, anarşist hareketlerle sık sık ilişkilendirildi ve birçok anarşist düşünür üzerinde etkili oldu, ancak yazılarında anarşistlere karşı olumsuz bir görüşe sahip gibi görünüyordu. Bu, bu dönemde onun fikirleri ile Max Stirner'in fikirleri arasında popüler bir ilişki sonucuydu.
Nietzsche sistematik bir felsefe yaratmamıştır. Düşüncelerini ifade biçimi olarak sıklıkla aforizmaları seçmiştir. Düzyazıları, şiirleri ve Also sprach Zarathustra'nın patetik-lirik tarzı da ona bir yazar olarak tanınırlık kazandırdı. Hobi olarak klasik müzik ile ilgilenmiş, kendi kendine besteler de yapmıştı.
Babası o daha 5 yaşındayken, felç geçirerek ölmüştü, ölümünden önceyse kör ve delirmiş bir halde yaşamaktaydı. 1900'de ölmeden önce Nietzsche de babasınınkiyle benzer bir kaderi paylaştı. Önce sağ gözünde görme kaybıyla gelen körlük, sonrasındaysa zihinsel bir çöküş yaşamıştı.
4. Friedrich Nietzsche. Öyle bir adam ki, aforizmaları dilden dile değişmeden geçerken, ismi zaman içinde Nitçe olsun, Nisce olsun, Niyetçe olsun, bin bir çeşit hal almış. Doğrusu “Niçe”.
Friedrich Nietzsche: Erdem, insanın insanüstüne ulaşmak için harcadığı çabadır.
Nihilist akımda inanç ve ahlaki değerler yok sayılır. Nihilistler Tanrı'yı reddeder. İlk ortaya çıktığı dönemlerde ilahi ve ahlaki değerlerin reddedilmesi ile başlamıştır nihilizm.
Nietzsche'ye göre varlık diye bir şey yoktur: her şey sürekli bir değişim ve oluş halindedir. Sabit ve değişmez bir şey olmadığından dolayı, diğer şeylerden ayrı olarak var olan bir şeyden bahsedemeyiz.
Nietzsche geleceği temsil eder, gelenek karşıtlarının kutsalıdır. Ne nihilisttir, ne de irrasyonalist; aksine boş ve irrasyonel dünyanın habercisidir. Benzersiz bir kavrayış gücünün poetik yetiyle kaynaştığı yerde kendini dışavuran bir 'kâhin'. Onun felsefesine genel bir bakış, dehasını teslim etmeyi gerektirir.
Şu halde aklın verileri ile hareket eden felsefe ile din arasında bir çelişki olamaz. Eğer bir çelişki doğarsa bu takdirde dini bilgi öncelenir ve tercih edilir. Yukarıda iki şekilde ifade edilen yaklaşım el-Gazâlî başta olmak üzere Fahreddin er-Râzî, Urmevî, Curcânî gibi filozoflarca da benimsenmiş görünüyor.
Dünya'da yaşayan hiçbir insanın çözemeyeceği denli büyük bir evrende olduğumuz için başka evrenlerin de varlığı ve başka gezegenlerde yaşayan akıllı varlıkların bizi uzaktan yönlendirmesi, tanrının varlığını gizlemesi ya da bu evrenin yaratıcısını bilmesi de mümkün. Sonuç olarak bilimsel olarak tabi ki tanrı yoktur.
Platon'un Tanrı Anlayışı Kitap Açıklaması
Platon, Olympos'taki tanrılardan söz etmiş olsa da gerçekte düşündüğü mutlak anlamda tek, insan biçimli özelliklerden arınmış iyilikçi ve yaratıcı, felsefi bir Tanrı'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri