Operalar, orkestra eserleri ve film müzikleri besteledi. Müziğinde Çin kültürünü Batı modernizmi ile birlikte yansıtmaya çalıştığı görülür. Eserlerinde renkli ve sürprizli bir orkestra kullanımı söz konusudur.
İzlenimcilik doğadaki unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri, duygusal izleri yansıtmayı hedefler. Bu akım içerisinde yer alan sanatçılar doğayı objektif bir gerçek olarak değil, kendilerinde yarattığı izlenimi resme (veya edebi esere) aktarırlar.
Emperyalizm, yayılmacılık veya ekspansiyonizm, bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından "yararlanma" hakkına sahiptir.
İzlenimcilik, 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başı Fransa'da ilk olarak resim sanatında görülmüş daha sonra edebiyat ve müzikte de etkili olmuş bir akımdır. Temel ilkesi dış dünyanın, sanatçıda uyandırdığı izlenimlerin aktarılmasıdır.
Empresyonizm bir diğer adı ile izlenimcilik, 19.yy'ın ikinci yarısı ve 20. yy.'ın başlarında Fransa'da başlayarak daha sonra diğer ülkelere yayılan resim sanatının ismidir.
İlgili 43 soru bulundu
Empresyonizm dönemin önemli sanatçıları: Edouard Manet, Claude Monet, Edgar Degas, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Berthe Morisot ve Paul Cezanne. Bu sanatçılar Salon sergilerine ve akademik sanat ruhuna aykırı davranmış ve bağımsız hareket etmişlerdir.
1874 de Paris'te Monet, Renoir, Pissaro, Sisley, Cezanne ile Degas birleşerek bu usûl ile çalıştıkları tablolarla, bir sergi açtılar. Bu sanat gösterisi hiç beğenilmedi. Tenkitçilerden biri, Monet'nin «Güneş doğarken impression isimli eserini, alay konusu yaparak, onlara impressionniste (izlenimcilik) lakabını taktı.
Empresyonizm, resim menşeli bir akımdır ve en büyük etkisi bilhassa resim sanatında olmuştur. Edebiyatta, özellikle şiir ve tiyatroda da etkili olmuştur. Empresyonistlere göre, dış dünya sürekli bir değişkenlik ve dönüşüm içindedir. Bizim de dış dünyaya bakışımız sürekli değişmekte ve yenilenmektedir.
Müzik sanatında ise İzlenimcilik, 19. yüzyıl sonlarında bir terim olarak kullanılmaya başlamış, Fransa'da yoğunlaşarak 20. yüzyıl ortalarına kadar etkisini sürdürebilmiştir.
Empresyonizm ya da diğer adıyla izlenimcilik akımı, 1870'lerde Eduart Manet, Camille Pissarro ve arkadaşları tarafından başlatılmıştır. Gustave Caillebotte, Paris Caddesi; Yağmurlu gün, 1877. Empresyonizm doğada yer alan unsurların kişinin kendisinde oluşturduğu izlenimleri ve duygusal izleri yansıtmayı hedefler.
Emperyalist ülkelerin başında Amerika ve İngiltere yer almaktadır. Bu ülkeler haricinde ise Çin, Kuzey Kore ve Rusya'da emperyalist ülkeler arasında yer almaktadır. Emperyalist kelimesi sadece ülkeler için değil, insanlar içinde kullanılabilen bir kelimedir.
Empresyonist eserlerde somut ve nesnel gerçeklerden ziyade; hayale ve soyut betimlemelere yer verilmiştir. Her şey sanatçının duyumuna bağlı olarak anlatılır. Objenin kişi üzerindeki izlenimleri önemli olduğu için realizmin karşıtıdır. Sanatçılar eserlerinde kendi iç dünyalarını dile getirmişlerdir.
*Sanatçının anlattıkları dış dünya değil; dış dünyanın hayaldeki izlenimleridir. *Sadece iç dünyalarını dile getirmeye, duyularla edindikleri izlenimleri anlatmaya çalışırlar. *Gerçekçilik ve nesnellik geri plana atılır. *Öznellik benimsenmiş; kişisel yorum ön plana çıkarılmıştır.
Empresyonizm Fransa'da ortaya çıkmıştır. Empresyonizmin temelinde Paris bölgesinde aktif olan bir grup sanatçı vardır.
Empresyonist yönetmenler, resmin kendisine odaklandılar. Görsel hilelere başvurarak film karakterlerinin izlenimlerini, düşlerini, hatıralarını, gözlerinin önüne gelen görüntüleri, düşüncelerini resmetmeye çalıştılar. Bakışın öznelliği özellikle kamera kullanımında da öznelliğe işaret ediyordu.
“Empresyonizm nedir?” sorusuyla merak konusu olan bu sanat akımı, 19. yüzyılın sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkmıştır. Empresyonizm, geleneksel sanat anlayışından farklı olarak, nesneleri gerçekçi bir şekilde betimlemek yerine ışık, renk ve hareketle izlenimlerin hızlı bir şekilde yakalanmasına odaklanır.
EMPRESYONİZM (İZLENİMCİLİK)
Edebiyatta ve resimde gelişerek bütün güzel sanatları etkilemiştir. Dış dünyada görülen varlığın gerçek yönü değil, kişide bıraktığı izlenimler önemlidir. Bu nedenle anlatılan dış dünya değil, dış dünyadaki varlıkların hayale bürünmüş izlenimleridir.
19 Tem 1834 - 27 Eyl 1917. Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır.
Art İzlenimcilik ya da Post-Empresyonizm, Fransa'da, izlenimciliğin kurallarına tepki olarak 19. yüzyılın sonlarına doğru doğan akım. Art izlenimciliğin temsilcileri olan sanatçılar, sanat yaşamlarına izlenimcilikle başlamışlardır.
Monet, 5 Aralık 1926'da, 86 yaşındayken akciğer kanseri nedeniyle ölmüş ve Giverny kilisesi mezarlığına gömülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri