Emtia murabahası işlemi; organize teverruk veya bankalararası teverruk olarak da adlandırılan bir teverruk çeşididir. Bu yöntem, İslami bankalararası likidite yönetiminde kısa vadeli nakit transferi için geliştirilmiştir.
Murabaha, bir malın satılırken üzerine karının eklenerek satılması anlamına gelmektedir. Murabaha: Arapça kökenli bir kelimedir. Bir malın satılırken üzerine karının eklenerek satılması anlamına gelmektedir. Eğer bankalar İslami usullere uygun bir şekilde çalışıyorlarsa murabaha kurallarına uymaktadırlar.
Fon ihtiyacı olan taraf bir banka ise, işlem fon sağlayan bankanın gözüyle, peşin alım ve vadeli satım olarak göründüğü için buna ters teverruk da denilmektedir.
Zahirîlerin geneline göre ise murabaha akdi sahih değildir. Bununla birlikte genel kanaat murabahanın caiz akitlerden olduğu şeklindedir (Cebeci, 2010, s. 30-31). İslam hukukunda caiz görülen murabahanın model alınmasıyla oluşturulan faizsiz finans ürünleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Teverruk, bir malın taksitle satıcısından alınıp, başka birine peşin olarak satılması işlemine denir. Buradaki amaç nakit ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu yöntem Katılım Bankaları tarafından müşterilerin borçlarını yeniden yapılandırmak amacıyla da kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu araçların başında hiç şüphesiz mudarebe yöntemi gelmektedir. Mudarebe, İslamiyet'ten önce uygulanan ve her iki tarafın yararına olduğu için İslam'ın da onayladığı bir ticari muameledir. Bir tarafın sermayesini, diğerinin emek gücünü ortaya koyarak gerçekleştirdikleri meşru bir akittir.
Muşaraka. Muşaraka, taraflardan her ikisinin de sermayeye ya da hem sermaye hem emeğe katıldığı bir ortaklık akdidir. Türkiye Finans inşaat projeleri ve benzeri finansman taleplerini muşaraka akdi ile karşılar.
Uluslararası literatürde “Wakala” olarak tanımlanan aslında Arapça “vekale bi'l-istismar” şeklinde uygulanan sözleşme türünün İngilizce isimlendirilmesi olup, Türkçe olarak “Yatırım Vekaleti” kavramına denk gelmektedir.
Murabaha Sukuk: Sertifika sahipleri murabaha emtiasına sahiptir. Emtianın tekrar satışında nihai satış fiyatı hakkına sahip olurlar (Shuaa Capital, 2007, s.8). Selem Sukuk: Selem sermayesi toplamak amacıyla ihraç edilen belgelerdir. Bu belgeyi alanlar selem bazlı satılan malların mülkiyetine sahip olmuş olur.
Bankamız, tedarikçi ile alıcı arasında müzakere edilen 6 aylık vade üzerinden murabaha (peşin alış-vadeli satış) usulüne göre tedarikçiye malın fiyat teklifini yapıyor. Tedarikçi firma da bankamızın teklifini değerlendirip uygun bulması halinde siparişi bankamızın onayına gönderir.
Klasik teverruk işlemi aslı itibariyle caizdir.
Müşâreke, iki veya daha fazla tarafın belirli bir miktar sermaye koyarak, birlikte iş yapmak ve oluşabilecek kâr veya zararı paylaşmak üzere kurdukları ortaklıktır. Kısaca kâr-zarar ya da sermaye ortaklığıdır. Taraflar; zarara kendi hisseleri kadar, kâra ise aralarındaki anlaşmaya göre dâhil olurlar.
Salam (İleriye dönük satın alma) sukuk, işleme konu olan salam bazlı malın alımı için fon toplamak amacıyla çıkarılmış sertifikalardır (Türker, 2010:9).
Ticaret alanında faaliyet gösteren bir işletmeye sermaye koymak yoluyla sermayesine ortak olma Müşareke (Kâr/Zarar Ortaklığı) olarak tanımlanmaktadır. Müşareke: Ticaret alanında faaliyet gösteren bir işletmeye sermaye koymak yoluyla sermayesine ortak olmaktır.
Sözlükte “toprağa tohum atmak, ekin ekmek” anlamındaki zer' kökünden türeyen müzâraa kelimesi, fıkıh terimi olarak tohum ekmek ve mahsulü belli oranda paylaşmak üzere arazi sahibiyle emek sahibi arasında yapılan ziraî ortaklık sözleşmesini ifade eder.
Sözlükte “yöneltmek, bir kimseyi yetkili kılmak, bir yere vali tayin etmek” anlamındaki tevliye, terim olarak bir malın alış fiyatı veya maliyeti üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan satılmasını, ayrıca bir kamu görevine tayini ifade eder.
Vela adı Latincede yelken anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının yelkenini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir. Argo Navis takımyıldızındaki yıldızlar günümüzde Karina, Pupa ve Yelken takımyıldızlarına dağılmıştır.
Varlık kiralama şirketi (VKŞ), kira sertifikası ihraç etmek üzere anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumudur. VKŞ tarafından yurtiçinde ihraç edilen kira sertifikaları Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde elektronik ortamda kayden hak sahipleri bazında izlenir.
Yeşil sukuk, yeşil standartlar ile uyumlu biçimde sürdürülebilir ve yeşil temalı projelere finansman sağlayarak iklim değişikliği ile mücadele etmek amacıyla ihraç edilen sukuk türüdür.
Vakala (Vekâlet) (Wakala)Sukuk: Vakala bir çeşit acentelik sözleş- mesidir. Vakala sözleşmesinde bir proje veya iş için diğer tarafa (acen- te) vekâlet verilir. Yapılan sözleşmede, vekâlet veren taraf, işin başarılı sonuçlanıp sonuçlanmamasından bağımsız olarak, sabit bir ücret öder.
Mudarebe; taraflardan birinin koyduğu sermayeyi diğer tarafın emeği ile işletmesi sonucunda elde edilen kârı baştan belirlenen oranla paylaşma esasına dayanan ortaklık türüdür. Kısaca emek-sermaye ortaklığıdır. Taraflar, Mudarebe akdini diledikleri zaman tek taraflı olarak sona erdirebilir.
Paralel Selem: Satıcının(Müsellim İleyh'in) yükümlülüğünü yerine getirmek için Müsellim (Satın alan) sıfatı ile önceki bir Selem sözleşmesinden olan alacaklarına dayandırdığı bir Selem sözleşmesidir. İkinci Selem sözleşmesinin yerine getirilmesi ilk sözleşmenin yerine getirilmesine bağlı olamaz.
Sözlükte “yol tepmek” anlamındaki darb fi'l-arz deyiminde geçen darb kelimesinden türetilen mudârebe terim olarak bir tarafın sermaye koyması, diğer tarafın işletmeyi üstlenmesiyle kurulan kâr paylaşımı esasına dayalı ortaklığı ifade eder.
Bey'u'l-îne, İslam borçlar hukukunda zikredilen satım akidlerinden biridir. Bu akit, genel olarak bir malın satıldıktan sonra ilk sahibine geri dönmesini ifade eder.
Klasik (bireysel) teverruk eski zamanlarda, “vadede ödenecek şekilde yüksek fiyata satın alınan malın, farklı bir tarafa peşin ve daha ucuz fiyata satılıp nakit elde edilmesi yöntemi” olarak kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri