Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir. heterojen karışımlara koloit karışımlar denir.
Emülsiyonlar, karışmayan iki sıvının birbiri içinde dağılmasından oluşan, homojen görünüşlü heterojen sistemlerdir. Termodinamik olarak dayanıklı değildirler. Emülsiyon içerisindeki dağılmış damlacıklar (globüller) karışımın iç fazını, diğer sıvı kısım ise, dış fazını (sürekli faz) oluşturmaktadır.
Bir emülsiyon, yağ ve su gibi birbirine karışmayan iki parçanın eşit bir karışımıdır. Parçalardan biri diğerinde minik mikroskobik damlacıklar şeklinde dağılır. Karışım, iki faz arasındaki arayüzü stabilize edebilen bir emülgatör olarak bilinen üçüncü bir bileşen sayesinde stabil kalır.
Emülsiyon veya Türkçe adıyla sıvı asıltı, birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının karışımıdır. Bir sıvı (dağılan faz), öbürünün (dağınılan faz) içinde dağılmış durumdadır. Emülsiyon oluşma sürecine emülsifikasyon denir.
Emülsiyon bir karışım türüdür. En fazla bilinen emülsiyon örneği ise yağ ve suyun karışımı olarak ifade edilmektedir. Su ile karıştırmaya çalıştığınız da yağ damlacıkları su içerisinde dağılım sağlayacaktır. Benzin ve su karışımı da en fazla bilinen emülsiyon örnekleri arasında yer almaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Zeytinyağı – su karışımı emülsiyona örnektir.
Heterojen karışım
Örnek:süspansiyon(Katı + Sıvı karışımlar), emülsiyon(Sıvı + Sıvı karışımlar), aerosol(duman, sis, spreyler..)..
Bir emülsiyon, birbirleri içinde ince bir şekilde dağılmış iki karışmaz sıvıdan oluşur. Yağdaki su emülsiyonları için, yağlı faz (dağılmış faz) sulu faza (sürekli faz) eşit olarak karıştırılır. Ultrasonik emülgatörler iyi kurulmuş-yağ-in-su emülsiyonları ve nano-emülsiyonlar hazırlamak için kurulmuştur.
İçecek üretiminde en önemli ürün olan emülsiyonlar, çökmeyen bulanık bir görünüm, renk ve meyve tadını verir. Gıda endüstrisinde sıkça kullanılan emülsiyonlar fonksiyonel bileşenlerin çevresel şartlara karşı korunmasını sağlayarak insan sağlığına dolaylı yoldan katkı sağlamaktadır.
EMÜLSİFİYE ÜRÜN NE DEMEKTİR? Büyükbaş hayvan etlerinin ve lezzet verici baharatlardan, emülsiyon1 teknolojisi uygulanarak elde edilen hamurun doğal ya da yapay kılıflara doldurulup ısıl işlem uygulanması ile oluşan et ürünüdür. Örn : Piliç Salam , Piliç Sosis , Dana Salam , Dana Sosis , Hindi Salam vb.
Emülsiyonlar, normal şartlarda karışmayan iki veya daha fazla sayıda sıvının oluşturduğu karışım benzeri yapılarıdır. Emulsion kavramı Latince kökenli olup esas olarak yağ ve su karışımı olan süt, ya da sütsü karışımları ifade etmektedir. İki sıvı farklı özelliklerde emülsiyonlar oluşturabilir.
Margarinler; renk, lezzet ve yapı olarak tereyağına benzeyen bir emülsiyon (su-yağ karışımı) olup; bitkisel yağ, süt,yoğurt, peynir suyu tozu, su, vitamin gibi girdiler kullanılarak hazırlanır.
Emülgatörler birçok gıda ürününde bulunur. Bunları çikolata, çikolata barları, marshmallow gibi çeşitli tatlılarda bulabilirsiniz. Ayrıca süt, krema, tereyağı, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinde de bulunurlar.
Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
Homojen bir karışım olarak kabul edilen kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır. Homojen karışımların içinde bulunan tüm karışımlar elde edilen çözeltide eşit bir şekilde dağılmakta ve hissedilmektedir.
Emülsiyonlar farmasötik, kozmetik, tarım ve gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
Emülsifiye ürünleri sucuk, salam, piliç salam, sosis şeklinde örneklendirilmektedir. Kişilerin damak zevklerine göre pek çok emülsifiye ürün çeşitleri de bulunmaktadır. Bu ürünler özel üretim şeklinde satılmaktadır.
Emülsiyonların hazırlanması
İki sıvının karışımını kuvvetlice çalkalayarak veya karışımın homojenleştirici olarak bilinen bir kolloid değirmenden geçirilmesiyle bir emülsiyon hazırlanır. Saf sıvılardan bu şekilde hazırlanan emülsiyonlar genellikle stabil değildir ve iki sıvı bekledikçe ayrılır.
Emülsifiye etme aslında mutfaklarda yer alan geleneksel uygulamalardan birisidir. Mayonez, salata sosu, tereyağı ve dondurma gibi yiyecekler emülsiyondur. Bu yiyeceklerde yağ ve su bileşenleri emülgatör maddelerin yardımı ile kararlı bir şekilde bir arada bu- lunarak homojen karışım oluşturmaktadır.
Standart losyon ve nemlendiricilere göre daha sulu yapıda olan (bazen jelimsi bir yapıda da olabilirler) emülsiyonlar, kullanım özelliklerine göre rutinde serumlardan önce veya sonra tercih edilirler. Bazı emülsiyonlar cilt yüzeyini yumuşatır ve serum/ampullerin kolay emilimine zemin oluşturur.
Beyaz içecek emülsiyonu ya da Bulanıklık verici şeklinde isimlendirmeleride mevcuttur. Lezzetin üst seviyede olduğu, aromalı içeceklerin üretimi için en önemli girdi kaliteli emülsiyonlarıdır. Beyaz emülsiyon; aromalı içecek üretiminde, bulanıklığını vermektedir.
Bitümlü yalıtım emülsiyonları, bitüm taneciklerinin emülgatör yardımı ile su içerisinde dağılması ile oluşan bitümlü bağlayıcılardır. Bitümlü solüsyonlar, bitüm ile katkıların özel yöntemler kullanılarak karıştırılması ile elde edilen karışımlardır.
Kolonya, homojen karışıma örnektir.
Fıstık ezmesi, kavrulmuş yer fıstığından yapılan bir ezme çeşididir. Genellikle yer fıstığı ile birlikte tuz, tatlandırıcı veya emülsiyon sağlayan maddeler içerir.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri