Bebeklerde biberon emziği yaklaşık 4 ila 7 hafta arasında değiştirilmelidir. Ancak emziğin kullanım sıklığına göre bu durum değişebilir. Bebeğin bakım vericileri emziğin parlaklığını kaybetmesi veya çiğnenme sonucu şekil bozukluklarının olması durumunda mutlaka emziği değiştirmelidir.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir.
Teorik olarak, bebekler doğdukları andan itibaren emzik kullanabilirler. Yeni doğan bebekler için tasarlanan emzikleri incelemeniz durumunda paket üzerinde 0. aydan 24. aya kadar kullanıma uygundur ibaresi görebilirsiniz.
Yenidoğan bir bebek ile yaşını geçmiş bir başka bebeğin, doğal olarak emzik ihtiyaçları da farklı olmaktadır. Bu çerçevede, emzikler 0-6 ay arası çocuklar için 1 numara, 6 ay üzeri çocuklara yönelik olarak da 2 numara olmak üzere iki farklı boyutta üretilmektedirler.
Emzik bıraktırma için en uygun zaman
Genel kanı, bebeklerin süt dişlerinin tamamlandığı 2 yaş döneminde emziğin bırakılması yönündedir. Bu düşüncenin temel argümanı, emzik kullanımıyla oluşabilecek, bebeğin ağız ve diş yapısında kalıcı bir zarara neden olmasının önüne geçilmesi, konuşma bozuklarının önlenmesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Buna ek olarak bebeğin sağlıklı damak gelişimi, diş ve kemik yapısı için bebeğe yaşına uygun olan emziği tercih etmek gerekiyor. Yeni doğan bebeğe uygun olarak yenidoğan emzikleri ya da ilerleyen aylarında 6+ ay üzeri emzikler bebekler için uygun oluyor.
Bu yüzden yenidoğanlar için belli bir yaş aralığında damaklı emzik kullanımı önerilir. Yenidoğan emzik önerisi malzeme olarak ise kauçuk ve silikon olarak ikiye ayrılır. Dişleri daha çıkmamış yenidoğanlar için silikon malzemeden yapılmış emzikler önerilir.
Damaksız emzikler, anne memesini andırdığı için bebekler tarafından tercih edilirler. Bu emzikler özellikle 1 yasından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilirler. Damaklı emzikse daha elips ve yukarı doğru kıvrık olduğundan, 1-2 yaşları arasında kullanılabilir.
Aylarda bebeğin emme refleksi zirveye ulaşır. Bu nedenle de eğer bebeklere emzik verilecek ise memeye alıştıktan sonra 3 aylıkken başlanmalıdır. Ancak bu süreç her bebeğe göre farklılık göstereceğinden kesin ve net bir zaman dilimi söylemek mümkün değildir.
Emzik kullanımı 2 yaşa yaklaşıldığında sınırlandırılmalı, 2 yaşından sonra yavaş yavaş azaltılmalıdır. 2 ila 4 yaş arasında emzik kullanımı tamamen bırakılmalıdır.
36 aya kadar kullanılabilir
Tüm Philips Avent emzikler, en fazla 18 aylık bebeklerin kullanımına uygundur.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Emzik kullanmanın dezavantajları nelerdir? Emzik doğru kullanılmazsa, anne emzirme konusunda problemler yaşayabilir. Dişlerde çeşitli çürüklere neden olabilir, kulak enfeksiyonuna yol açabilir.
Ama aynı zamanda, kauçuk doğal bir malzeme olduğundan esneme, emişe göre şekil değiştirme ve büyüme yapar. Bu yüzden, doğal malzeme yapısı gereği, kauçuk emziklerin 4-6 hafta aralığında hijyen ve güvenlik sebebi ile değiştirilmesi gerektiği belirtilir.
Silikonun şeffaf ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde temizlenmeleri daha basittir. Yukarıda sizlerle paylaştığımız bilgilerden hareketle, günümüzde dayanıklılığı ve kolay sterilize edilmesi açısından emzikler için en çok tercih edilen malzemenin silikon olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz..
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Damaksız bebek emzikleri, emme güçlüğü çeken bebeklerde yutma alışkanlığı kazandırması açısından daha başarılıdır. Bu sebeple özellikle prematüre bebekler damaksız emzik kullanmalıdır. Diğer yandan, bir tercih yapmanız gerektiğinde ilk yaş için damaklı ya da damaksız emziklerin ikisini de tercih edebilirsiniz.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Kiraz uçlu emziklerde, emziğin siper olarak adlandırılan bölümü üzerinde havalandırma delikleri mevcuttur. Bu sayede, emzik siperi ıslak kalmaz ve emzik bebeğinizin yanaklarında tahrişe sebep olmaz. Ayrıca, emziğin dizaynının da bebeğinizin yüz yapısına uygun olması gerekir.
Özellikle, yeni diş çıkarma dönemindeki bebekler sürekli ısırma eğilimde olacağı için silikon emzik önerilir. uçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebeklerde kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Ancak kauçuk emzikler, suyu içlerine emdikleri için çabuk bozulur.
Philips Avent emzik çeşitlerinde ortodontik modeller ilk altı ay içinde bulunan bebeklerin kullanımına uygun olur. Philips Avent emzik çeşitlerinden ortodontik model damaklı yapısı ile bebeğin damağına tam oturarak kullanmaya olanak sağlar.
Damaklı uçlu emzikler ise bebeğin ağız ve damak yapısına uygun bir biçimde üretilmiş, ortodontik silikon uçlu özellikte emziklerdir. Bu tür emzikler bebeğin diş ve damak gelişimini olumsuz etkilemez. Bu sebeple de anneler tarafından tercih edilmektedir.
Seçim yaparken temel amacınız bebeğinizin diş ve damak gelişimini olumsuz etkilemeyecek bir ürün seçmek olmalıdır. Bu bakımdan, ortodontik yapıya sahip, doğal silikon bir emzik modeli tercih etmelisiniz. Ayrıca, satın almaya karar verdiğiniz emziğin ambalajında 'BPA free' ibaresinin olmasına mutlaka dikkat edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri