- Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır.
Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Yastık kılıfınızı sık sık değiştirmezseniz ölü hücreler, bakteriler ve yağ hızla birikerek sivilce oluşumuna neden olabilir. Bunun yerine yastık kılıfınızı 7-10 günde bir değiştirmeyi unutmayın.
Yastık: Uyku Konseyi, yastıkların her üç ayda bir yıkanmasını, iki ile üç yılda ise değiştirilmesini öneriyor.
İlgili 25 soru bulundu
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Yastıklar, yapımında kullanılan malzemelerin tipine bağlı olarak 1 ile 4 yıl arası dayanabilir özelliktedir. Polyester ya da kuş tüyü kullanılarak üretilen yastıklar, düşük maliyetli yastık kategorisindedir ve kullanım ömrü 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir.
İpek kumaş, alerjik reaksiyonlara neden olan toz akarlarının üremesini engelleyebilir. Bu nedenle ipek yastık kılıfları, sağlıklı ve konforlu bir uyku deneyimi sunmak için tercih edilen ideal bir üründür.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Yastık enseyi ve boynumuzdaki iki ayrı eğriyi destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız.
Yıkanmamış bir yastık ölü deri hücreleri, ter, bakteri, toz akarları ve hatta küfle dolu olabilir. Tüm bu etkenler yastık kılıflarının sararmasına neden olabiliyor. Sararmış yastık kılıfları nasıl beyazlatılır merak ediyorsanız bunun için çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal ürünler kullanmanıza gerek yok.
Çoğu yastığın içinde boş bir elyaf dolgusu vardır. Makul bir fiyata iyi bir destek sunarlar. Bu yastıklar tavsiye edildiği gibi her iki yılda bir değiştirilirse idealdir. Çünkü muhtemelen her yıl yastıklara bir servet harcamak istemeyeceksiniz.
Evcil hayvanınız varsa veya toz akarlarına karşı alerjiniz varsa, ideal uyku koşulları için nevresimler 3 veya 4 günde bir değiştirilmelidir. Çarşafların en fazla iki haftada bir, ama ideal olarak haftada bir kez değiştirilmesi gerekmektedir.
Yastıklar cildi ve saçı düşünülenden çok daha fazla etkiliyor. Daha parlak ve sağlıklı saç, cilt için yastık kılıflarınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Yatak takımlarının her zaman temiz olması gerekiyor. Düzenli olarak değiştirilmeyen yastıklar, çarşaflar sağlığı olumsuz yönde etkiliyor.
Kış mevsiminde nevresim temizliği
Hijyenik bir ortamda dinlenmek ve hastalıklara karşı korunmak için, kışın haftada bir nevresim takımları kumaşın dayanabildiği en üst sıcaklığa kadar yıkanmalı, ütülenmelidir ve nevresim değiştirme işlemi yapılmalıdır.
Bir fincan karbonatı yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın. Bu yöntemlerin herhangi birini kullanarak yastıktaki sarı lekeleri çıkarabilirsiniz.
Beyaz sirkeyi de ilave ettikten sonra bir miktar kadar bekleyin. Ardından yastık kılıfının üzerine kaynar sıcak su dökün ve bu formülle yaklaşık yarım saat kadar bekleyin. Bekleme süresini tamamladıktan sonra normal yıkama periyodunuzda yastık kılıfınızı yıkayın.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Emici olmayan saten yastık kılıfları, saçın nemini korumak için daha az sürtünme yaratır. Derin kırışıklıklara neden olabilecek yüz uyku çizgilerine karşı, rüya sırasında cildinizi korumak ve dolaşmayı önlemek için doğal saçınızı korur, kıvırcık ve kuru saçlar için mükemmeldir.
Pamuklu yastık kılıfının cildi kuruttuğu ve yıprattığı için yüzünüze sürdüğünüz gece kremlerinin etkisi de azalmaktadır. İpek yastık kılıfı kullanarak, cildinizin yıpranmasını ve nem kaybetmesini engelleyebilirsiniz.
Yastık kılıfları saçınız veya cildiniz için kullandığınız yağları; saçınız ve cildinizdeki doğal yağları emer. Bu yüzden bakterilerin üremesi için mükemmel bir zemin oluşturuyor. Saçlarınızın çabuk kirlenmesinin sebeplerinden bir tanesi yastık kılıfınızı haftada birden daha az değiştiriyor olmanız olabilir.
Uzmanlar yastıksız uyumanın sağlık açısından daha yararlı olduğunu belirtiyor. Yastıksız uyumaya başladığınızda daha az sırt ağrısı çektiğinizi göreceksiniz. Ortopedik olmayan yatıklar çoğu zaman boyun ağrısına yol açar. Bu sebeple ya ortopedik bir yastık kullanmalısınız ya da yastık olmadan uyumaya alışmalısınız.
Uyku esnasında omurganın eşit bir şekilde hizalanması bel, boyun ağrısı gibi şikayetlerin önüne geçer. Uzmanlar bu konuda sırt üstü veya yan yatmayı önerirler. Boyundaki yükü hafifletmek ve omurgayı düz tutmak için doğru yastık kullanımı son derece önemlidir. Omurga sağlığı için yaygın bir kanı da yastıksız uyumaktır.
Sert yastıklar; genellikle yan yatış pozisyonunda veya sırt üstü yatış pozisyonunda en iyi sonucu verir. Bu pozisyonlarda uyuyan bireylerin omurilik sağlığını koruması için sert yastıklar önemlidir. Ayrıca sert yastıklar genellikle boyun ve sırt ağrısı yaşayan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri