Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Banu Küçükkırım; inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz gibi bazı besinlerin yapıları gereği alerjiye neden olabilirken; hazır gıdalara katılan tatlandırıcı, renklendirici, kıvam verici ya da koruyucuların da alerjik reaksiyona yol açabildiğini vurguluyor.
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi. Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Annenin yedikleri arasında bulunan alerjen besinler anne sütü yoluyla bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır.
Eğer inek sütü alerjisi makatta kızarıklıkla kendini gösteren alerjik proktokolit varsa kaka sümüklü ve bazen kanlı olur. İnek sütü alerjisi ince bağırsağı tutmuşsa ve kalın bağırsak tutulmamışsa kaka ishal şeklindedir ve gözle kan görülmese de mikroskopik olarak kan görülebilir.
Derinin etkilenmesi ile kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen olarak da tanımlanan ürtiker. Alt solunum sistemi etkilenmesi ile öksürük, hırıltı, nefes darlığı, Sindirim sitemi etkilenmesi ile kusma, karın ağrısı, ishal, kanlı dışkılama görülebilir.
Besin alerjisinin tedavi olmasa da bebeğin yaşı ilerledikçe geçtiği durumlar da vardır. Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler inek sütü, yumurta, buğday, soya, kuru yemiş ve balık ürünleridir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir.
Meyveler özellikle ürtiker olmak üzere, sıklıkla alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
İnek sütü alerjisi çoğu zaman bebeklikte özellikle de ilk 6 ay içerisinde belirti vermeye başlar, ancak daha büyük yaşlardaki çocuklarda da başlayabilir.
Annenin yediği tüm sağlıklı gıdalar, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecektir. Ama unutulmamalıdır ki, sadece sütün artması için yenilen zararlı gıdalar da anne sütü aracılığıyla bebeğe geçmektedir. Bu yüzden emziren anneler, yedikleri konusunda çok seçici olmalıdır. Emziren anneler diyet için acele etmemelidir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Süt Alerjisi Olan Çocuklar Kuzu Eti Ve Tavuk Eti Tüketebilmektedir. Süt alerjisi olan 6-7 aydan büyük çocukların ve emziren annelerin dana eti yerine kuzu eti, tavuk eti tüketmesinde sakınca yoktur. Sonuç olarak; -Süt alerjisi çocuklarda görülen en sık besin alerjilerinden birisidir.
Süt alerjisi olan bebeğiniz, anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edebilirsiniz. Eğer sütünüz yeterli miktarda değilse, doktor önerisiyle inek sütü proteini içermeyen özel çocuk devam sütü(alerji formulü) ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Belirtileri sıklıkla ciltte döküntü, kızarıklık, kuruluk, kaşınma ve egzema olarak mide barsak sisteminde ise kusma, reflü, ishal, kanlı mukuslu dışkılama bazen de huzursuzluk, karın ağrısı, beslenmeyi reddetme ve gaz sancılarını andıran ağlama krizleri şeklinde olabilir.
SÜT ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ
Bazı bebeklerde tek bir belirti olurken, bazılarında birden fazla belirti birlikte olabilmektedir. Klinik bulgular, genellikle ilk 6 ayda başlamakla birlikte, bazen daha geç yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Belli başlı belirtiler şunlardır: İlk aylarda aşırı ağlama ve ciddi gaz sancısı
Yumurtaya alerjisi olan bebekler, yumurtaya maruz kaldıktan sonra bazı belirtiler geliştirir. Kurdeşen, mide bulantısı, ishal, kızarıklık, hırıltı gibi belirtiler yumurta alerjisinden kaynaklı ortaya çıkabilir. Bu belirtiler hafif ya da çok şiddetli olabilir, kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Alerji Büyüdükçe Geçer mi? Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri bazı çocuklarda gelişme süreci içinde kendiliğinden yok olur kimi zaman da yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Özetlersek, alerji ve alerjik astım büyüdükçe geçmez.
Bebekler; yedikleri, dokundukları, soludukları maddelere karşı alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Bir bebekte alerjik reaksiyona neden olabilecek çok sayıda madde vardır. Besin alerjisi, çevresel alerjiler, mevsimsel alerjiler gruplandırılabilecek faktörler bebeğinizde alerjiye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri