Son araştırmalarda sigara içen annelerde nikotinin anne sütüne geçtiği ve bunun da sütle bebeklere geçerek, bebeklerin uyku zamanlarını kısalttığını ortaya koydu. Çoğu anne, gebelikleri süresince sigarayı bırakmakta ve gebelik sonlanıp bebek doğduktan sonra bebeğe zararlı olmayacağı gerekçesiyle tekrar başlamaktalar.
Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir. Üstelik anne sütüne geçen nikotin miktarı, hamilelik sürecinde plasentaya geçen nikotinin iki katından fazladır.
Sigara içmek sadece anne sütü yoluyla bebeğinize zararlı kimyasallar iletmekle kalmaz, aynı zamanda yeni annenin süt üretimini de etkileyebilir. Bu onun daha az süt üretmesine neden olabilir.
Nikotinsiz olarak belirtilen bazı elektronik sigaralarda bile nikotin bulunmakta ve bu elektronik sigaralardan solunan nikotin anne sütüne ve daha sonra da anne sütü aracılığı ile bebeğe geçmektedir40.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan, hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
İlgili 31 soru bulundu
Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
3- Süt ve süt ürünleri: Yapılan çalışmalarda sigara içenlerin çoğu süt içmenin sigaralarına acı, keskin bir tat verip, tadının kötüleştiğini bildirmiştir. Dolayısıyla süt içmek sigaradan uzak kalmak için bir yardımcı olabilir.
"Hamilelikte içilen sigara, doğrudan bebeği olumsuz etkiliyor. Sigara bebekte gelişim geriliği yapıyor, büyümesini engelliyor. Çünkü kan damarlarındaki oksijeni sigara aldığı için bebeğin oksijeninden çalınıyor. Böylece çocuğun gelişimi engellenmiş oluyor.
Hava yutmaya genellikle hızlı yemek veya içmek, sakız çiğnemek, sigara içmek veya gevşek takma dişler takmak neden olur.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Ülkemizde beş yaş altı her iki çocuktan birinin evinde sigara tiryakisi olan bir yetişkinin olduğu gözlenmiştir. Sigara dumanı çocukları, bebekleri ve anne karnındaki fetüsü son derece zararlı kimyasallara maruz bırakır. Dumanın kişinin kendi istemi dışında soluması hali pasif içicilik olarak da tanımlanır.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir.
Genellikte sigara içen annelerin bebekleri 200-250 gram daha az kilolu ve 1 cm daha kısa doğuyor. Sonuç olarak kronik hastalıkların gelişim riski artıyor ve doğum sonrası ilk ayda bebek ölüm riski artıyor. Düşük ve erken doğum riski 2 kat artıyor, ani bebek ölümleri 2-6 kat artmaktadır.
Herkesin hayatında bir kez duyduğu öneri sigara içenlerin her gün yoğurt tüketmesidir. Düzenli Yoğurt Yemek Sigaranın Zararlarını Azaltır Mı? bilimsel bir veri yoktur fakat yoğurt tüketmek akciğerleri güçlendireceği için akciğerler sigaranın vermiş olduğu zararlara daha dirençli olacaktır.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Sigarasız 9 Ay: Sigarayı bıraktıktan 9 ay sonra akciğerler büyük ölçüde sağlıklı hale gelir. Akciğer havayollarındaki silya adı verilen ve mukusu akciğerden boşaltmakla görevli olan tüyler fonksiyonlarını yerine getirir.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Bebeğin yanında hiç kimsenin sigara içmesine izin verilmemelidir. Sigara içilen ortamda bulunmaktan kaçınılmalıdır.
Çocukluk astımının hem sıklığını hem de şiddetini arttırır. Kullanılmış sigara dumanı sinüzit, rinit (nezle), kistik fibroz, öksürük ve geniz akıntısı problemlerini alevlendirir. Çocuklarda soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı sıklığını da arttırır. İki yaş altındaki çocuklarda ÇSD bronşit ve zatürre olasılığını arttırır.
Yanlış. Sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra sigaradan kaynaklanan kalp hastalığı riski % 50 azalır. 10-15 yıl sonra sigara kullanımından kaynaklanan ölüm riski ortadan kalkar. 50 yaşından önce sigarayı bırakırsanız, sigaraya bağlı ölüm riski % 50 azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri