1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor. 2- Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.
Emzirme Döneminde de Su Tüketimine Dikkat Edin
Emziren bir kadın günde yaklaşık 750-850 ml süt üretir. Bu sütün %88'ini su oluşturur. Emzirmeyle kaybedilen suyun yerine konması için de günde 600-700 ml fazladan su içilmesi gerekir15.
3.Çok Su İçin!
Gün için de ortalama 2-2,5 lt su içmek çok önemlidir. Suyun yanı sıra 3-4 fincan rezene çayı ve emziren anneler için satılan hazır çaylardan içilmelidir.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz.
Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir. Sütün temel şekeri, laktozdur. Ayrıca doğada başka hiçbir yerde bulunmayan, anne sütüne özgü çok sayıda protein bulundurur.
İlgili 22 soru bulundu
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Anne sütü, bebeğin besinsel ihtiyaçları dışında su ihtiyacını da karşılıyor ve sütün yaklaşık yüzde 88'i sudan oluşuyor. Yani su tüketiminiz ne kadar azsa süt üretiminizin de o kadar az olduğu düşünülebilir. Bu nedenle öncelikli olarak su tüketimini artırmalısınız. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Eğer bebeğiniz sadece anne sütüyle beslenerek, kilosunu her ay olması gerektiği düzeyde (600-1200 gram arası) artırabiliyorsa su dahil hiçbir ek gıda vermeyin.
Uykusuzluk, yoğun stres ve kaygı da anne sütünün azalması ve kesilmesindeki baş faktörlerden biridir. Bu nedenle annelerin gergin ortamlardan uzak durması, iyi dinlenmesi ve sürekli endişeli olmamaya çalışması da oldukça önemlidir. Bebeğin yeteri kadar emzirilmemesi de sütün kesilmesine neden olabilir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Anneden her süt sağımında 100 ml üzerinde süt gelir. Sağılan süt biberon ya da hava almayacak kaplara konularak muhafaza edilebilir. Anneden gelecek olan sütün miktarı annenin fizyolojisine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişir.
Sütünüzü arttırmak için en başta bebeğinizi saatte bakmaksızın emzirmek çok çok önemlidir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk 10 gün sütün olgunlaşma sürecidir. Bu süreçte bebeğinizin rehberliğinde bol bol onu emzirmek, sütünüzün belli bir forma girmesini, olgunlaşmasını sağlayacaktır.
Emzirme döneminde kafein içeren kahve ve çayın yanı sıra şekerli ve gazlı içeceklerden kesinlikle uzak durmanızı öneriyoruz. Annenin metabolizması bebek emzirme döneminde sürekli süt üretmeye programlanmıştır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Dolayısıyla hem tahinin hem de tahin helvasının temel maddesi susamdır. Tahin ve tahin helvasının da tıpkı susam gibi anne sütünün artmasına destek olduğu söylenir. İçeriğindeki çok zengin susam ve susam yağı oranı sayesinde bu ürünler, sütünüzün kalitesini ve oranını artırabilir.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
37. gebelik haftasından önce su gelmesi erken su gelmesi olarak tanımlanır. Genellikle 24-32. Gebelik haftaları arasında oluşur.
Emzirme öncesi, annenin doğru emzirme pozisyonları konusunda bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle de bebeğin memeyi tam olarak tutabilmesi; hem bebeğin yeterli süt alabilmesini sağlar hem de meme ucu ağrısı ve çatlaklarını önlemeye yardımcı olur.
Prolaktin salgısı doğumdan sonra bazı annelerde hemen, bazılarında 4 gün içinde artmaya başlar. Kan damarları, memede süt yapımı için gereken maddeleri süt hücrelerine taşır. Prolaktin etkisiyle memeler sütle dolar. Bu sürede memede kan damarları daha çok kan taşır ve memeler sıcak ve sert olur.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Süt Miktarını Etkileyen 5 Faktör
Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir. 2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır. 3. Emzirme ya da pompalama seanslarının sıklığının azalması vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarını azaltacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri