Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Anne süt üreterek bunu bebeğine verdikçe, vücudu bir yandan sıvı kaybeder. Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Annelerin günde ortalama 3 litre su tüketmesi önerilir. Vücudunuzun susuz kalmaması ve yeterli süt üretimi için en iyi sıvı seçeneklerinin başında su yer alır. Çay, gazlı içecekler, kahve tüketimi suyun yerini tutmayacaktır. Bitki çayları, şekersiz komposto ve lohusa içeceklerini de tercih edebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Bunların dışında içtiğiniz su miktarı ve annenin beslenmesi de anne sütünü artırmada çok etkilidir. Gün için de ortalama 2-2,5 lt su içmek çok önemlidir. Suyun yanı sıra 3-4 fincan rezene çayı ve emziren anneler için satılan hazır çaylardan içilmelidir.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Önemli olan meme başlarının emzirmeden önce ve sonra, kurumuş sütün tahriş etmemesi için, su ve sabunla yıkanmasıdır. Eğer bir meme başı çatlağı oluşmuşsa doktorunuzun önerdiği ilaçlar veya koruyucu amaçlı meme bakım kremleri kullanılabilir. Bazı doktorlar, doğuma yakın, meme başı bakımı ya da masajı tavsiye edebilir.
Diğer yandan, anne sütü bebeğin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve bağışıklık sisteminin oluşumu ve gelişimine yardımcı olması nedeniyle hastalıklara sebep olmak bir yana anne sütü alan bebeğin kolay kolay rahatsızlanmasının önüne geçiyor. Ayrıca, emziren annenin bir şeyler yemesinin herhangi bir sakıncası yok.
Uzmanlar katkısız maden sularının içerisinde bol miktarda mineral bulunduğu için anne adaylarının maden suyu içmesinin faydalı olduğunu ve anne sütünü arttırdığını önemle vurguluyor…
Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir. Ancak bu durumda olan bir kadının bir an önce gusül abdesti alması uygun olur.
bir yutma takip eder, bebeğin yanakları dolgundur, emzirme boyunca sakindir, memeyi kendi kendine bırakır ve tatmin olmuş görünür. Ayrıca bebeğin doğru yerleştiği etkin bir emzirmede anne memelerinde ağrı hissetmez, emzirme sonrası meme başı dışa dönüktür ve annenin memesi boşalmıştır.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun!
Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık, soğan) Meyveler (özellikle portakal, mandalina, greyfurt, üzüm, karpuz, vişne, erik) Karnabahar, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, lahana gibi pişmiş sebzeler. Bezelye, kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller.
Kurutulmuş Meyveler
Kurutulmuş meyvelerin kalsiyum içeriği yüksek oluyor. Bu özellikleriyle de anne sütünü artırıcı etki yapıyorlar. Günde 1-2 porsiyon kadar kurutulmuş meyve, örneğin; 2 adet kuru incir, 4 adet kuru hurma yemenizde fayda var.
Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir. Üstelik anne sütüne geçen nikotin miktarı, hamilelik sürecinde plasentaya geçen nikotinin iki katından fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri