Türkiye'de en az ormanlık alan ise Iğdır'da. Bu ilde sadece 161 hektar orman bulunuyor.
Türkiye'deki bölgeler içinde ormanların en az alan kapladığı bölge İç Anadolu'dur. Yaklaşık 146.000 km2 lik alana sahip İç Anadolu Bölgesinde ormanlar 11.000 km2 lik bir alan kaplar.
Antalya'yı sırasıyla 873 bin hektar ile Kastamonu, Mersin (835 bin), Muğla (829 bin), Kütahya (646 bin), Balıkesir (632 bin), Adana (593 bin), Denizli (588 bin), Manisa (542 bin) ve Bolu (531) takip ediyor. Türkiye'de en az ormanlık alan ise Iğdır'da.
En soğuk bölge: Doğu Anadolu Bölgesi. Orman varlığı en zengin bölge: Karadeniz Bölgesi. Orman varlığı en fakir bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre en fazla ormanlık alana sahip şehirler arasında Kütahya'da yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin yüzde 29'u ormanlarla kaplı.
İlgili 15 soru bulundu
Bu başarıya FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporunda da yer verildi. Rapora göre 2015 yılında ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler sıralamasında dünyada 46'ncı sırada iken 2020 yılındaki raporda 27'nci sıraya yükseldi.
Türkiye'de orman dağılışında en önemli faktör yağış ve nemdir. Yağış miktarı ile orman dağılımı arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Karadeniz Bölgesinde yağışın fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı ormanlar çok az yer kaplar.
Maki florasına ardıç, pırnal, kermes meşesi, zeytin, çitlembik, sakız, akçakesme, tespih, katırtırnağı gibi kuraklığa dayanıklı ağaçlar girer. Ormanlar il içerisinde 475.779 hektarlık bir alanı kaplar. Ormanların kapladığı alan, il arazisinin %40'ıdır.
Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
Kastamonu, 143 606 229 m3 orman servetiyle Türkiye'nin sahip olduğu orman servetinin yaklaşık %8,6'sına sahiptir. 693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir.
Tokat ili topraklarının % 39'ı orman ve fundalıklarla % 38'ı ekili - dikili alanlarla, % 12 çayır ve meralarla kaplıdır. %1,9'u ise tarıma elverişsiz alanlardan oluşur.
Ovalık bir alanda kurulan ilin yüzölçümünün; yaklaşık % 50'sini tarım alanları, % 28'ini ormanlık ve fundalık alanlar, %.12'sini çayır ve meralar, % 10'unu tarım dışı araziler oluşturmaktadır.
İç Anadolu'da orman yoktur, çünkü orman oluşması için gerekli ekolojik koşullar mevcut değil. İklim koşulları uygun değil; sıcaklık, yağış miktarı uygun değil, yazlar çok kurak. Bu koşullar orman oluşması için yeterli olmuyor ve buralarda bozkır ekosistemi doğal olarak oluşuyor.
Karadeniz Bölgesi ilk sırada…
Ülkemizin ormanlık alan dağılımında ise yüzde 25 ile Karadeniz Bölgesi ilk sırada geliyor. Akdeniz Bölgesi yüzde 24 ile ikinci sırada yer alırken, orman alanı bakımından yüzde 17 ile Ege Bölgesi üçüncü Marmara Bölgesi yüzde 13 ile dördüncü sırada yer alıyor.
Anadolu'nun yerleşme coğrafyasına baktığımızda Sivas'ın tarihinin M. Ö. 5 ve 4 binli yıllara kadar indiği görülmektedir. Bu süreçte insanların barınma, alet yapma ihtiyaçlarının giderilmesinde ağacın kullanılmasının yanında tarım veya hayvancılık faaliyetleri de orman alanlarının azalmasına neden olmuştur.
2023 yılındaki orman oranı, Türkiye'nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün yüzde 29,8'ine yükseldi. Türkiye'nin en fazla ormanına sahip kenti ise 1 milyon 177 bin 241 hektar ile Antalya oldu.
Türkiye'nin %28.87'si ormanlardan oluşurken ABD'nin %33.87'si, Almanya'nın %32.68'si, Çin'in %23.34'ü ormanlardan oluşuyor.
Ormancılar Derneği'nin verilerine göre İstanbul ilinin toplam alanı 545 bin 510 hektar. Dr. Abbas Şahin'in de paylaştığı veriler doğrultusunda 1971 yılında bu alanın yüzde 48,7'si ormanlık araziydi. Bu değer, 2020'de yüzde 44,4'e kadar geriledi.
Batı Karadeniz Bölümü
Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır.
Japonya 23.85 milyon hektar orman alanına sahiptir ve bu ormanlar, yarı-kutup kuşağı, serin iklim kuşağı, sıcak iklim kuşağı ve sub-tropikal kuşak olmak üzere farklı zonlarda yayılmaktadır (Şekil 2). Toplam arazisinin % 67'si ormanlarla kaplıdır.
"Dünyanın Akciğerleri" olarak bilinen Amazon Ormanları'na sahip 8 ülkenin temsilcileri, 14 yıl sonra Brezilya'nın Belem şehrinde bir araya geldi. Zirveye, ev sahibi ülke Brezilya'nın yanı sıra Bolivya, Kolombiya ve Peru'nun devlet başkanları katıldı.
Ormanların en fazla yer aldığı konum Brezilya olarak bilinmektedir. Amazon yağmur ormanları dünyanın en büyük ormanlarıdır. İçinde kırk bin tür ağaç ve yüz kırk beş bin hayvan yer almaktadır. En çok hayvan çeşidi olan ormanlar, amazon ormanlarıdır.
Ülkemizin ılıman yağmur ormanı özelliği gösteren tek ormanı Camili Hav- zası'nda bulunuyor. Bu bölge, Artvin ili, Borça ilçesinde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri