Part time çalışma maaşı hesaplamada tam zamanlı çalışan işçinin aldığı maaş aylık standart çalışma saatine bölünerek işyerinde o iş için verilen saatlik ücret hesaplanıyor. Saatlik ücret part-time çalışanın o ay içinde çalıştığı toplam süre ile çarpılıyor. Böylece part-time çalışan işçinin hak ettiği ücret bulunuyor.
(6) Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenir.
Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder. Bu sebeple personel her 7.5 saatlik çalışmaya 11.402,32 TL / 30 = 380,07 TL ödeme alır. Saatlik ücret ise 50,67 TL'dir. 120 saat 16 part time çalışma gününe eşit olduğu için yarı zamanlı çalışanın alacağı asgari ücret 380,07 TL x16= 6.081,23 TL'dir.
Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Kısmi çalışma, 4857 sayılı İş Kanunun kabulüyle yasal bir nitelik kazandı. Kısmı çalışmanın özellikle istihdam düzeyinde iyileştirme yapacağı bekleniyordu.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Genelde günlük 4-5 saat çalışmalara yayılan part time işlerde kişiler en az 1 gün izin hakkı elde edebilirler. Part time çalışmada günlük maksimum 11 saat çalışılabilir. Part time çalışan kişilerin sigortası iş veren tarafında yaptırılır ve maaş bordroları çalışma saatlerine göre düzenlenir.
“Kısmi bağımlı” ya da “bağımsız” ifadesi olanların, engel oranı ne olursa olsun evde bakım aylığı başvuruları dikkate alınmaz.
3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.” ifadesinde altı çizili cümlede yer alan “üçte ikisinden az” ve “üçte iki oranına kadar” ifadelerine farklı anlamlar atfedildiği ...
Kısmi zamanlı azami çalışma süresi; en fazla günde 5 (beş), haftada 15 (onbeş) ve ayda 60 (altmış) saattir. Çalışma dönemi her ayın 15 ile diğer ayın 14 ü arasındadır. Ücretler en geç çalışma dönemi tamamlandıktan sonra o ayın sonuna kadar hesabınıza yatırılmaktadır.
İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin; “Kısmi Süreli Çalışma” başlıklı 6 ncı maddesinde, “İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışmanın kısmi süreli çalışma olduğu” Açıklanmaktadır.
6- Kısmi İstihdam
Bir çalışmanın iş kanununa göre kısmi süreli çalışma olarak nitelendirilebilmesi için aylık 20 günden fazla olması gerekiyor.
Bu hesaplamaya göre; 3000 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 13,3 X 7,5= 100 TL'dir. Bu rakam 10 ve 20 ile çarpılırsa da 10 günlük ve 20 günlük ücret ortaya çıkar.
Bir aylık maaş kaç gün üzerinden hesaplanır? İşçinin ücreti maktu belirlenmişse 30 gün üzerinden hesaplanır. Ücret rejimi günlük ise, bu durumda o ay kaç gün çekmişse, o sayı üzerinden hesaplanması gerekir.
Kısmi zamanlı öğrenciler (çalıştıkları birim tarafından uygun görülen program çerçevesinde) günde 3 ilâ 5 saat, haftalık ise en fazla 15 saat çalıştırılabilir.
Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2000'den önce ve sonra olmasına göre değişiyor. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar için de kök aylıkları ne olursa olsun alacakları aylık 7500 lira olacak.
Ek göstergesi 3000, emekli aylığı 5 bin 727 lira ve emekli ikramiyesi 202 bin 909 lira olan bir polisin yeni düzenlemeye göre ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 lira ve emekli ikramiyesi de 247 bin 408 liraya çıkacak.
Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar eğer 1999 öncesine dönseydi o zaman 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecekti.
@bilisimwap yeni yönetmeliğe göre bölümünde “bağımsız” ya da “kısmi bağımlı” yazanlar, ağır engelli olarak kabul edilmeyecektir. aldığınız son rapor geçerli.
Rehabilitasyonda genel (jenerik) işlevsellik ölçeği olarak kullanılan Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği esas alınacak ve başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duyan "kısmi bağımlı" veya "bağımlı" düzeyde olanlar eski sistemdeki gibi "ağır" engelli sayılacak ve evde bakım aylığı alacak.
Kısmi bağımlı engelli birey: Doku, organ ve/veya fonksiyon kaybı ve/veya psikiyatri tanısına bağlı olarak muhakeme yeteneği değerlendirilmesi gereken fonksiyonel bağımsızlık ölçeklerine göre günlük yaşam aktivitelerini yardım alarak gerçekleştirebileceğine karar verilen bireyi ifade etmektedir.
Part time çalışanların sigortalarının yaptırılması zorunludur. SGK'ya "6- Kısmi istihdam" veya "7-Puantaj" koduyla bildirilmektedir. Çalışan sözleşmesi aylık ücret üzerinden yapılmışsa, 30 günlük sigortalı olarak bildirimi yapılır ve ödenecek ücret de brüt asgari ücretten düşük olamaz.
Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.
Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz. Yönetmeliğin 101/1. fıkrasında, sigortalının normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre üçte ikisi oranından daha az belirlendiği çalışmalar kısmî süreli çalışma olarak tarif edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri