Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
GÖKHAN ÖZTÜRK / İSTANBUL Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Meksika Körfezi'ne düşen ve dinozorların yok olmasına sebep olan dev astreoidin açığa çıkardığı mega tsunamiye ilişkin yeni veriler ortaya koydu. Tüm dünyayı vuran dalgaların yüksekliğinin 4,5 kilometreye ulaştığı belirtildi.
Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyları sıralaması küçükten büyüğe; mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır.
Tsunami su bilimlerinde ve dalga mekaniği çalışmalarında teknik olarak uzun dalga olarak tanımlanır. Burada uzunluktan kasıt dalga boyunun su derinliğine oranla çok daha büyük olmasıdır. Bu koşulu sağlayan dalgalar için sığ su dalgaları tabiri de kullanılır.
Uzun dalga boylu ışınlar
Dalga boyu 10.000 A˚ dan büyük olanlar: Bunlar yeryüzünün ısı kaynağı olarak bilinirler. Dalga boyu 10.000-7000 A˚ arasında olanlar: Infra-kırmızı yada kırmızı ötesi ışınlar diye adlandırılırlar.
İlgili 36 soru bulundu
Kızılötesi ışık ışınlarının dalga boyu görünür ışıktan daha uzundur, dolayısıyla enerjileri daha azdır. Mikrodalgalar ve radyo dalgaları ise kızılötesi ışıktan da daha uzun dalga boylarına sahiptir. Bu ışınlar, ışık tayfında kızılötesi ışığın da altında yer alır.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Birleşmiş Milletler'in (BM) meteoroloji örgütü, İzlanda ve İngiltere arasında Kuzey Atlas Okyanusu'nda şamandıradan ölçtüğü 19 metrelik dalga şimdiye kadarki en yüksek dalga olarak kayıtlara geçti.
Dev dalgalar, boyları 18 ve 500 metre arasındaki dalgalara denir. Genelde kasırgalardan sonra oluşurlar. Okyanusun ortasında genelde 30-60 metre arası dalgalar olur ve 500 metreye kadar büyür ama bu kadar büyük dalgaların sebepleri genelde tsunamiler ve bombalar olur. İşte dev dalga.
Yayılmaya(enerji transferinin yönünde) dik sağ açılarda bir titreşim oluşursa enine dalgalar meydana gelir. Titreşimlerin yayılmanın yönüne paralel olduğu durumda ise boyuna dalgalar meydana gelir. Mekanik dalgalar enine ve boyuna olabilirken(ses dalgası sadece boyuna), bütün elektromanyetik dalgalar eninedir.
Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır.
Işığın dalga boyu
Elektromanyetik dalga tayfı (spektrumu) çok geniş olduğu halde, insan gözü bu tayfın 380-740 nm arasındaki küçük bir bölümüne duyarlıdır. Bu dalgaboylarına sahip dalgalar ışık dalgaları, tayfın bu bölgesi de optik bölgedir. (Metre'nin askatı nanometre nm kısaltmasıyla gösterilir.1 nm = 10−9 m.)
Kırmızı, en düşük frekanslı renk. En yüksek frekans ise, mor renge ait.
Günlük rüzgâr dalgalarının dalga boyu (tepeden tepeye) yaklaşık 100 metre (330 ft) ve yüksekliği yaklaşık 2 metre (6.6 ft), derin okyanustaki bir tsunami, 200 kilometreye (120 mil) kadar büyük bir dalga boyuna sahiptir.
Tarihin en büyük 10 Tsunamisi
11 Mart 2011'de Japonya'nın Kuzey Pasifik kıyısında meydana gelen tsunami 18 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Japonya'nın doğu kıyısında oluşan 10 metre yüksekliğindeki dalgalar, 452 bin kişinin geçici barınaklara taşınmasına neden oldu.
Deprem oluştuğunda yeryüzüne sırası ile iki çeşit hareket dalgası ulaşır: P-dalgası öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultudaki titreşimlerdir. P-dalgası yıkıcı özellik içermeyip yayılımı yere paralel olduğu için ilk önce yeryüzüne varan titreşimdir. S dalgası ise yeryüzeyine göre dik yönde hareket eder.
Dalgalar; temel olarak mekanik ve elektromanyetik olmak üzere iki çeşittir. dalgalar mekanik dalgalara örnek olarak gösterilebilir. kırmızı altı ışınlar, mikrodalgalar ve radyo dalgaları sırasıyla enerjileri ve frekansları azalırken, dalga boyları artacak şekilde elektromanyetik dalga spektrumunu oluştururlar.
Hızı kabuğun yapısına göre 1.5 ile 8 km/sn arasında değişir. Tanecik hareketleri yayılma doğrultusundadır (boyuna dalga).
Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Enine dalgalar dalganın yayılma doğrultusu ile titreşim doğrultusu birbirine dik olan dalgalar olmaktadır. Enine dalgalara bir örnek olarak elektromanyetik dalgalar gösterilebilir. Bunun dışında yay, su, ışık ve deprem dalgaları enine dalgaları olmaktadır.
Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Kırmızı ve mor ışık da diğer elektromanyetik dalgalar gibi boşlukta sabit bir hızda yayılır. c = f . λ c = f.\lambda c=f.λ şeklinde düzenleyebiliriz. Mor ışığın frekansı kırmızı ışığın frekansından daha yüksek olarak ölçülmüştür.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Frekans birimi Hertz (Hz)dir. Dalga boyu ise elektromanyetik dalganın tam bir titreşim süresince uzayda kat ettiği yoldur. Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri