Gerçek iyilik Allah (c.c.)'a ve imanın geri kalan ilkelerine imandır. Ama Allah (c.c.)'ın istediği şekildeki bir iman. Aynı zamanda bu imanın hayata yansıtılmış halidir gerçek iyilik. İnsanlara/insanlığa yapabileceğimiz en büyük iyilik ise, yine insanları Allah (c.c.) ile buluşturmaktır.
Bir insanın kendisine yapacağı büyük iyilik, Yaratanını bilmesi, O'na itaat etmesi, O'nu kendisinden razı etmek için gerekenleri yapmasıdır.
Gerçek iyilik, yüzümüzü doğuya, ya da batıya çevirmek değildir. Kur'ân gerçek iyiliğin ne olduğunu açıklıyor. Buna göre gerçek iyililiğin temelinde iman esasları vardır. Gerçekten iyi olan insan, herşeyden önce Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kutsal kitaplara ve peygamberlere inanan kimsedir.
Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah'a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim. İnsanın kendi iradesiyle Allah'a iman edip buyruklarına uymasını kolaylaştıran ilâhî fiil anlamında kelâm terimi.
Sözlük tanımına bakıldığında “karşılık beklenilmeden yapılan yardım” ifadesi karşımıza çıkmaktadır. Sözcüğün kendisi, insanlığın tarihi kadar eski olmakla beraber empati, dayanışma, nezâket ve daha pek çok kavramı kapsamaktadır. İyilik kavramı; mutluluk gibi duygular, hisler ya da empati gibi düşüncelerden fazlasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
' sloganıyla yola çıkan Güçlü İyilik, sürekli kötülerin anlatıldığı bu dünyada dijitalin gücüne iyiliği entegre ederek farkındalık içerikleri üreten, toplum psikolojilerini güçlendirmek için çalışan, daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda iyilik görevleri tasarlayan bir sosyal ...
İyilik, Öteki'nden karşılık bulmanın olanak dahilinde olduğu sevinçli bir istemdir, umutlu bir kapıdır, sağlıklı bir süreci, insani bir açılımı ve derinleşmeyi örgütler, karşısındakini saygı ile olumlu anlamda etkiler, alkışı ve övgüyü hak eder, onurlu bir duruştur.
Allah iyilik edenleri sever." 146. "Nice peygamberler var ki, kendileriyle beraber birçok Allah dostu çarpıştı da bunlar Allah yolunda başlarına gelenlerden yılmadılar, zaafa düşmediler, boyun eğmediler. Allah sabredenleri sever."
Başkalarını mutlu etmek, insanların sıkıntılarını gidermek için yapılan faaliyetlere iyilik adı verilmektedir. İyilik karşılık beklemeden, tamamen gönülden gelen bir istekle yapıldığında İyiliktir.
Bir kişilik özelliği olarak saf iyi olmak, kişinin karakterinde kötülük yapma yönünde bir eğilimin olmamasını ifade edebilir. Yani çok iyi, "aziz" benzeri karakter özelliklerine sahip olan kişilere saf iyilik sahibi denebilir.
Allah'ın rızasını kazanmaya sebep olacak her güzel iş, hayır. Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Başkaları hakkında iyilik dilemeye "hayırhahlık" denir.
Psikolojik İyilik, bir bireyin duygusal sağlığını ve genel işleyişini tanımlamak için kullanılır. Bu kavram, aslında insanların ne kadar olumlu duygular yaşadıklarıyla ilgilidir. Bazen psikolojik iyilik tanımı bazı kaynaklarda “öznel iyi oluş” olarak da adlandırılır. (Diener, 2000).
İyilik hali kavramı Cambridge sözlüğünde, “kendini sağlıklı ve mutlu hissetme durumu” olarak açıklanır. Bu kavramın içine akıl ve ruh sağlığı, yüksek yaşam doyumu, refah, anlam duygusu ve stresle başaçıkma becerileri giriyor. Bu kavram kısaca “kendini iyi hissetmek” olarak açıklanabilir.
Ali sürmeli; bir alevi köyünde bir mezar taşı okumuştum mezar taşına şöyle yazmıştı “İyilik iyidir” - YouTube.
İhsân kelimesi Türkçe'ye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Allah'ın En Çok Sevdiği Dua "Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir duâ yoktur; Allâh'ım! Ümmet-i Muhammed'e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!" (Ali el-Müttakî, no: 3212, 3702) Yine şu dualara da devam etmekte büyük fayda vardır: «Allâh'ım, ümmet-i Muhammed'in hâlini ıslâh eyle!
Allah, kullarının O'na ibadet ve itaat içinde olmalarını sever, çünkü bu ibadet onlara fayda sağlamaktadır. Ve Peygamberin (s.a.v.) dediği gibi, Allah'ın kulunun tövbesine karşı duyduğu sevinç, çölde kaybolmuş ve ölüme yaklaşmışken ikinci bir hayat şansı bulmuş olan birinin sevincinden daha çoktur.
En Yüksek İyi, Tanrı, iki farklı anlamı taşıyabilir; En Üstün (Supremum) veya En Yetkin (Consummatum) olandır. En üstün, kendi koşulsuz olan koşuldur; en yetkin, bütünün parçası olmayan daha büyük bütündür.
Platon'un İyilik Formu, fiziksel dünyada iyi olan şeyleri tanımlamaz ve bu nedenle gerçeklikle bağlantısı yoktur. Platon'un İyilik Biçimi, talimat veya bireyin iyi olma yollarından yoksun olduğu için, Platon'un İyilik Biçimi insan etiğine uygulanamaz, çünkü iyiliğin peşinden gidebileceği tanımlanmış bir yöntem yoktur.
Sokrates'e göre yaşamın amacı ve herkesin yaşam boyunca peşinden koştuğu en yüksek iyi mutluluktur. Mutluluğa erişmenin yolu ise bilgidir; insana ve yaşama ilişkin bilgi, çünkü doğru bilgi insanı doğru eylemlerde bulunmaya götürür.
İyilik edin. Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever. Bakara Suresi, 201. ayet: Onlardan öylesi de vardır ki: "Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru" der.
Yapılan araştırmalar iyiliğin, bedensel ve ruhsal sağlığımızla pozitif ilişkisini ortaya koyuyor. İyilik yapmak, vücudumuzda oksitosin hormon seviyesini yükseltiyor ve bu sayede rahatlamaya ve kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda ağrı eşiğini yükseltiyor ve iyileşme sürecini destekliyor.
Biraz uzun olacak gibi ama iyilik; başkasının nesnel bir gereksinimini karşılamaya, acısını azaltmaya/dindirmeye yönelik; çıkara ve korkuya dayanan bir zorunluluk ve ödev anlayışı ile değil insan bilgisi (bilinci) ve onuru ile isteyerek gerçekleştirilen; sevgiye ve diğer erdemlere dayalı değerli eylemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri