Bunlar; intihar edenler, kamu malını haksız olarak zimmetine geçirenler (ğulûl), hadde maruz kalanlar ve hiçbir mal bırakmadan vefat eden borçlulardır.
Ey peygamber! O münafıklardan, ölen kimsenin asla namazını kılma, mezarı başında da ne maksatla olursa olsun, durma sakın. Çünkü onlar, Allah'ı ve O'nun elçisini inkâr ettiler ve ilâhî buyrukları hiçe sayarak çiğneyip can verdiler. Onların ölmüş olanlarından hiçbirine dua ve niyazda bulunarak cenaze namazı kılma.
Cenaze namazı, farz-ı kifâyedir. Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dinî vecibelerin başında cenaze namazının kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir. Kadın olsun erkek olsun yalnız bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur.
Başı veya gövdesinin başıyla beraber yarıdan azı veya başsız yarıdan fazlası bulunmayan cenazenin namazı kılınmaz.
Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir. Ancak zorunlu olmadıkça kerahet vakitlerinde kılınması uygun değildir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 293 [831]).
İlgili 32 soru bulundu
Peygamber Efendimiz borçlunun, borcu ödenmeden (taahhüt edilmeden) neden cenaze namazını kılmamış? Değerli kardeşimiz, Peygamber Efendimizin (asm) boçlu kimsenin cenaze namazını kılmamasının hikmeti; borcu ödemenin önemine dikkat çekmektir. Yoksa, "borçlu ölen kimsenin cenaze namazı kılınmaz" anlamında değildir.
Değerli kardeşimiz, Büyük günah işleyen kişi kâfir olmayacağından, alkollü ölen kimsenin cenaze namazı kılınır.
Cenaze namazı (Arapça: صلاة الجنازة), İslâm dinindeki namaz ibadetinin bir türü. Vefat eden Müslümanlar hakkında dua olan cenaze namazı, farz-ı kifâyedir.
Fetva Kurulu, "ölü veya düşük olarak doğan çocuk, kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamamışsa üzerine cenaze namazının kılınmayacağını" belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Ölü olarak doğan çocuğun cenaze namazı kılınır mı?" sorusuna yanıt verdi.
"Herhangi bir ölünün üzerine mü`minlerden 100 kişiye yakın bir cemaat namaz kılar da hepsi onun mağfiretine dua ederse onun için yaptıkları dua makbûl olur." Diğer bir rivayette, 40 kişi denilmiştir.
Cenaze çocuksa ve canlı doğduktan sonra öldü ise cenaze namazı kılınır. Çocuk canlı olarak doğmadı ise, cenaze namazı kılınmaz.
Farzı kifayedir. Birkaç kişi namazı kılarsa diğerlerinden bu farz sakıt olur [düşer]. Yani bir müminin vefat ettiğini haber alan erkeklere, erkek yoksa, kadınlara cenaze namazı kılmak, gasl, techiz ve defn farzı kifayedir.
Anne karnındayken ölüp kendiliğinden düşen veya tıbbi müdahalelerle alınan cenine ne yapılması gerekir? Organları belirmemiş seviyedeki cenin yıkanmadan; organlarının oluşumu tamamlanmış ya da bazı organları belirmiş seviyedeki cenin ise yıkanarak bir beze sarılarak defnedilir.
Cenaze namazı için cemaat şart değildir, bir kişinin kılmasıyla bile farz yerine getirilmiş olur.
Kerahet vakitleri dışında, günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir. Hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazı kılınıp defnedilmesi esastır.
Halbuki Allah ve Rasûlü daha iyi bi- lir”, dedi. Çok geçmeden münafıklar üzerine namaz kılmayı yasaklayan Tevbe suresinden iki âyet nazil oldu. Bu âyette Allah şöyle buyurdu: “Onlardan ölen kimsenin namazını sakın kılma, mezarı başında durma. Çükü onlar Allah ve peygamberini inkâr ettiler fasık olarak öldüler”36.
Ölü sabi (küçük çocuk) olursa, cemaatten helallik istemeye lüzum yoktur.
Ölü doğan çocuğun ise adı konulur, yıkanıp bir beze sarılır, cenaze namazı kılınmadan gömülür. Nitekim Hanefiler, İmam Malik, el-Evzâî ve Hasan-ı Basrî'ye göre; bu bebeğin cenazesi yıkanır ama namazı kılınmaz.
Azaları tam teşekkül etmemiş düşükler ise, yıkanmaz. Bir beze sarılıp isimsiz olarak gömülürler. Cenaze namazı da kılınmaz.
Cuma namazının kadınlara farziyeti hususu ele alınması gereken önemli bir konu olmaktadır. Cuma namazının kadınlara farz olup olmadığı konusunda genel olarak mezheplerin ortak kararı farz olmadığı yönündedir. Farz olduğuna yönelik az sayıda görüşün olduğu da görülmektedir.
Cenaze toprağa öğleden önce teslim edilir, öğle namazı cenazenin üstüne gelir.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, usülune uygun olarak kadınların cuma, bayram ve cenaze namazı kılabileceğini söyledi.
Ama içki içmek gibi Allah ile kul arasındaki konularda dünyevi ve hukuksal bir ceza getirmiyor. İçki de sonuçta bir içecektir. Bir kadeh içmişsin buna bir şey demiyor ama sarhoş olmayı haram kılıyor. Fakat bunun da Kur'an'da karşılığı olarak dünyevi bir cezası yok.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
"Bir kavle göre bu hadis, dünyada içki içip tövbe etmeden ölen kimsenin cezasını çekmeden cennete giremeyeceğinden kinayedir. Çünkü cennete giren kimseler orada cennet şarabını içeceklerdir." İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri