Normal bir prostatın çapı yaklaşık olarak 4 cm, ağırlığı ise 25-30 gr kadardır. Büyüyen prostatın doğal olarak ağırlığı artar ve 60, 80, 100 grama kadar ulaşabilir.
Prostat alt idrar yollarında, mesanenin (idrar kesesi) alt kısmında, üretranın (mesane çıkışında bulunan idrar kanalı) etrafına yerleşmiş bir bezdir. Yalnızca erkeklerde bulunur. Menide bulunan bir sıvı salgılar. Sağlıklı bir prostat, yaklaşık olarak iri bir ceviz büyüklüğündedir ve hacmi 15-25ml'dir.
Prostat hacmi 80 ml'den fazla olan kişilerde açık prostat ameliyatı veya günümüzde HoLEP ameliyatı önerilmektedir.
Genellikle prostat ağırlığı “gram” veya “cc, ml” olarak ifade edilir, her ikisi de aynidir. Örneğin 30 cc veya 40 cc prostat demek, prostat ağırlığının 30 gram veya 40 gram olduğu anlamına gelir.
Prostat hacmindeki artışa prostatın iç bölgesinde (prostat çekirdeği) oluşan farklı boyutlardaki iyi huylu nodüller (adenomlar) neden olur. Bu nodüller üretraya ve ileri aşamalarda mesaneye baskı yaparak idrar tutma ve boşaltma fonksiyonları ile ilişkili sorunlara neden olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Normal bir prostatın çapı yaklaşık olarak 4 cm, ağırlığı ise 25-30 gr kadardır. Büyüyen prostatın doğal olarak ağırlığı artar ve 60, 80, 100 grama kadar ulaşabilir. Prostatın büyüklüğüne göre en doğru tedavi yöntemi tercih edilmelidir.
Bunun dışında prostat büyüklüğü 35 gramın üzerinde olan hastalarda prostatın büyümesini durduran ve boyut olarak küçülme sağlayan “5 alfa redüktaz inhibitörleri” denilen grup mevcuttur. Bu ilaçların etkinliği düzenli kullanım sonrası 9 aydan sonra başlar.
Prostat büyümesine bağlı semptomlar, hastanın yaşamını ciddi şekilde etkiliyorsa ve günlük aktivitelerini sınırlıyorsa, ameliyat düşünülebilir. Sık idrara çıkma, idrar yapma zorluğu, gece idrara kalkma ve idrar akışının zayıf olması gibi semptomlar, ameliyat gerekliliğini gösterebilir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği prostatın boyutunu küçülterek büyümeyi engeller. Günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Başka bir seçenek olarak büyük bir fincana bir avuç ezilmiş taze kabak çekirdeği koyun.
Uzmanlar, iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklere şu önerilerde bulunuyor: Soğuktan, klimadan, rüzgardan korunun, ıslak mayoyla kalmayın, belden aşağınızı sıcak tutun, hamama ve kaplıcaya gidin, nar, domates ve kabak çekirdeği yiyin.
Prostatın büyümesi için iki temel sebep; yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan bir takım biyolojik değişikliklerin ve erkeklik hormonlarının prostat üzerindeki uyarıcı etkisidir. Ailesel yatkınlık gibi başka sebepler de sayılabilir.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir. İşlem sırasında prostat bezini besleyen atardamar anjio yöntemiyle tıkanır, bunun sonucunda beslenmesi engellenen prostat bezi küçülmeye başlar. Bu sayede hastanın şikayetleri de azalır veya kaybolur.
Bazı durumlarda, vücut kendi başına enfeksiyonla savaştığında ve iltihap gerilediğinde prostatit kendi kendine geçebilir.
Bu nedenle limon, böbreklerin ve karaciğerin fonksiyonlarını artırarak vücudun doğal olarak arınmasına yardımcı olur. Flanovoidler açısından zengin olan limon, prostat sağlığını destekler. Anti-enflamatuar etkileri sayesinde prostatta kanserli hücrelerin üretimini yavaşlatır ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Prostatın herhangi bir hastalığı (prostat kanseri, prostat büyümesi, prostatit) cinsel ilişkiye girmek için engel değildir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından sonra da sertleşme (ereksiyon) problemleri çok büyük çoğunlukla yaşanmaz. Özellikle lazer prostat ameliyatı ile bu konuda çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
İlişkiye girilen kadın sayısı arttıkça, prostat kanseri riski artmaktadır (10 kadın partneri olan erkekte prostat kanseri görülme riski 1.1 kat daha artmaktadır).
Son araştırmalar kapsaisinin özellikle prostat kanserine ve şeker hastalığına da iyi geldiğini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri