Bu nedenle, on dokuzuncu yüzyılda Avrupa'da etkili olan edebiyat akımları, Tanzimat'la birlikte Türk edebiyatına da girmiş oldu. Bu yazıda, ele aldığımız edebi türleri roman ve tiyatro ile sınırlayarak, Tanzimat dönemi açısından önemli olan üç edebi akıma yoğunlaşacağız: romantizm, realizm ve natüralizm.
Tanzimat edebiyatının ilk sanatçıları romantizm akımının etkisinde kalırken sanat için sanat yapan ikinci dönem sanatçılarında ise realizm akımı baş gösterir Türk edebiyatında hikâye alanında ilk eserleri Tanzimat dönemi sanatçıları vermiştir..
Tanzimat dönemi sanatkârlarının büyük bir bölümü, romantik akımın terbiyesinden geçerler. Bununla birlikte bu dönemin sanatkârları, realist akımı da bilmektedirler. Tanzimat'ın ikinci neslinde ve özellikle Ara Nesilde ağırlıklı olarak realist, hatta natüralist eğilimler görülür.
İlgili 32 soru bulundu
ikinci dönemde bireysel ve duygusal sorunlar şiire yansımıştır. Tanzimat'la birlikte şiirin konu alanı genişlemiştir. İlk dönemin şiir dili, ikinci döneminkinden daha sadedir. İkinci dönem sanatçıları dili ağırlaştırmış, sanatlı bir söyleyişi benimsemişlerdir.
Tanzimat dönemi, kendi içinde iki farklı dönem halinde incelenir. Birinci dönem 1860-1877, ikinci dönem ise, 1877 ile 1895 yıllarını kapsar. 1860 ve 1895 yılları arasında yer alan ve Batılı bir anlayışın hakim olduğu çok önemli bir edebiyat dönemidir.
Sözcük anlamı "düzenlemeler, reformlar" demektir. Batı dillerinde genellikle Osmanlı Reformu (İng: the Ottoman Reform) deyimi kullanılmaktadır. Tanzimât Dönemi 1876'da II. Abdülhamit'in tahta çıkması ve Meşrutiyet'in ilânıyla sona ermiş kabul edilir.
Tanzimat fermanı 3 Kasım 1839 yılında Gülhane Parkı'nda ilan edilmiş olup Türk tarihinde batılılaşmanın ilk adımları olarak tarihe geçmiştir. Dönemin padişahı Sultan Abdülmecid tarafından ilan edilmiş olan Tanzimat Fermanının hazırlanma aşaması II. Mahmut dönemine dayamaktadır. Peki, Tanzimat fermanı nedir?
Direktör Ali Bey ((Mehmet) Âli Bey, 1846 - 3 Şubat 1899), Tanzimat dönemi tiyatro yazarı.
3 Kasım 1839'da ilân edilen Tanzimat Fermanı'nın da temel düstûru olan Osmanlıcılık düşüncesi Yeni Osmanlılar tarafından, 1789 Fransız Devrimi sonrasında ulusçuluk düşüncesinden etkilenen Balkanlar'daki Osmanlı tebaasını bir arada tutmak, ayrılmalarını engellemek ve bu sayede devletin toprak kayıplarının önüne geçmek ...
Geleneksel olarak 1839-1876 dönemi tarihimizde “Tanzimat Devri” olarak adlandırılmış, bu devirde tekrar iki kısma ayrılarak incelemelere konu edilmiştir. İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
Ferman, Mustafa Reşit Paşa tarafından kaleme alınmış ve Gülhane Meyda nı¶na kurulan kürsüde yine onun tarafından yerli ve yabancı kalabalık bir topluluğa okunmuştur (3 Kasım 1839). Fermanın ilanı, ülkenin her tarafında büyük yankı uyandırdı.
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Toplumsal bir olaydan yola çıkarak Türk edebiyatını devirlere ayıran Akyüz'ün eseri beş bölümden oluşur: “Tanzimat Devri (1860-1896), Servet-i Fünun Devri (1896-1901), Servet-i Fünun Dışındaki Edebiyat, Fecr-i Ati Devri (1909-1913), Milli Edebiyat Devri (1911- 1923).
Gülhane Parkı'nda okunması nedeniyle Gülhane Hatt-ı Şerifi (Padişah Yazısı), Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu veya Tanzimât-ı Hayriye (Hayırlı Düzenlemeler) olarak da anılır.
Osmanlı Devleti'nde zihniyet dâhil olmak üzere ülke yönetimini şekillendiren idari ve kurumsal düzenin tamamının, yeniden yapılandırılmasını öngören tarihî reform programını ilan eden belgeye verilen isimdir. 3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen programla, öncelikli olarak Batı eksenli yeni sistem çerçevesinde ...
Genel olarak 1839-1876 yılları arasını kapsayan periyod Tanzimat dönemi olarak ifade edilirken, 1856 yılında Islahât Fermânı'nın ilanından 1876 yılın- da Kanuni Esasî'nin kabul edilmesine kadar geçen 20 yıllık süre ise Islahât Fermânı dönemi olarak adlandırılır.
Dilde sadeleşme istenmiş; ama başarılı olunamamıştır. Divan şiiri nazım biçimleri kullanılmıştır; ama içerikte değişiklik yapılmıştır. Hece ölçüsünü savundular; ama aruzu kullandılar. Makale, eleştiri, roman, hikaye gibi türler ilk kez bu dönemde verilmeye başlandı.
İlan edildiği yer olan Gülhane Parkı'ndan hareketle Gülhane Hatt-ı Hümayunu olarak da adlandırılan Tanzimat Fermanı amacı; milliyetçilik akımının önüne geçerek azınlıkların devlete bağlılıklarını arttırmak ve Avrupalı devletlerin Osmanlı iç işlerine karışmasını engellemektir.
Eski şiirin temsilcisi olarak tanınmasına rağmen Batılı şiir tarzında başarılı örnekler yazmıştır. Muallim Naci'nin sanat anlayışı, şiirlerindemedrese kültürünün etkisiyle Divan edebiyatı anlayışını savunan, Divan edebiyatına Batılı bir görüşle ilk dönüşü yapan ve şiirin konusunu geliştiren bir anlayıştır.
Ferman. Bâb-ı Âli tarafından ilan edilen Islahat Fermanı, Kırım Savaşı'nın ateşkesinden 18 gün sonra, 18 Şubat 1856'da ilân edilmiştir. Islahat Fermanı, Tanzimat Fermanı tarafından sağlanan reformları genişletmiştir.
Türk yazın tarihinde Tanzimat dönemi ikinci kuşak içinde kendine yer bulan Samipaşazade Sezai, Batı yazınlarından gelen akımları ilkelerine uygun olarak kullanır. Öyküleri hem coşumculuk hem de gerçekçilik akımının özelliklerini taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri