Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan anket ve araştırmalara göre, nüfusunda en az dindar barındıran ülke Çin. Bu ülkenin başkenti Şangay ise en az dindar barındıran şehir. Çin'de dindar olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 61'e ulaşırken, Şangay'da bu oranın yüzde 86,9'a kadar çıktığı görülüyor.
Tuncelide de Ateist bol.
KONDA'nın 2022'de yayımlanmış 2021 verilerine göre Türkiye'de inançsız ve ateist kişilerin toplam nüfusa oranı %7'dir. Bu veri 2011'deki %2 oranıyla karşılaştırıldığında büyük bir artış olarak nitelendirilmektedir.
Win/Gallup tarafından yapılan bir araştırmaya göre ateist oranının en yüksek olduğu ülke sanılanın aksine Norveç değil, Çin. Türkiye'deki oran yüzde 4'ün altında. Başka bir araştırma bu oranı yüzde 2 olarak saptamıştı.
İlgili 43 soru bulundu
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Ateizm, yalnızca bir "durum" ifadesidir. Sadece tanrı veya tanrıların ve metafizik ögelerin var olmadığını söyler.
KONDA'nın "Toplumsal Değişim Raporu"na göre Türkiye'de dindar olduğunu söyleyenlerin oranı 2018'de yüzde 55'ten yüzde 51'e geriledi. Ateist olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 1'den yüzde 3'e yükseldi.
Günümüzde Çin, Kuzey Kore, Vietnam ve Küba resmî olarak ateisttir. Seküler devlet kavramı ile karıştırılmaması gereken devlet ateizminde, devlet dini ibadetleri engellemeye çalışır. Seküler devletlerde ise din ve ibadet özgürlüğü vardır. Seküler devletler herhangi bir dini veya dinsizliği desteklemez.
İslam. Optimar'ın 2019'da yaptığı ankete göre Türkiye nüfusunun %89,5'u Müslüman'dır. Müslümanların %74'ünü Sünniler oluştururken, Alevi kesimin genel nüfusa oranı %12,5'tur.
Bu nedenler arasında dünyevileşme, bilim ve dinin karşıt olduğu algısı, baskıya dayalı din eğitimi, temel dini bilgilerin yüzeysel verilmesi, çocukluk çağı travmaları, kadının konumuna dair değerlendirmeler gibi konular üzerinden gençlerimiz bazı dini şüphelere düşebilmektedir.
Zuckerman bu konuda şu sözleri de ekledi; ''Kesinlikle son yayınlanan National Geographics raporu da doğruluyor, dünya'nın yeni dini: 'Dinsizlik'". Akademisyenlerin belirttiğine göre dünya çapında yapılan araştırmalara göre dinsizlik en hızlı ve geniş ölçekli yayılan düşünce biçimi haline geldi.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Toplumun dindarlık seviyesinde özel bir değişiklik göze çarpmasa da kendini “İnançsız/ateist” olarak tanımlayanların oranında belirgin bir artış var. 2011'de yüzde 2 olan inançsız/ateist oranı, 2021'de yüzde 7'ye yükselmiş durumda.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Son olarak dünyada en çok hangi dine inanılıyor dersek de şu verileri aktarabiliriz: - Yüzde 32'lik oranla Hristiyanlık. - Yüzde 23'lük oranla Müslümanlık. - Yüzde 15'lik oranla Hinduizm.
Ateizm tanrıtanımazlıktır. Yani tanrı -ya da başka inançlara göre tanrıları- reddeder. Deizm ise herhangi bir aracıya inanılmayan fakat tanrının -ya da tanrıların- varlığını kabul eden din felsefesidir. Ateizm: Herhangi bir tanrı olmadığı inancıdır.
Ama farklı inanışlar ve diğer mezheplerle birlikte dünyada tam olarak 4.3000 adet din olduğu kabul ediliyor.
Kendini dindar olarak tanımlayanların oranı 10 yılda yüzde 55'ten yüzde 51'e gerilemiş. Kendini ateist olarak tanımlayanların oranı yüzde 1'den yüzde 3'e, kendini inançsız olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 1'den yüzde 2' ye çıkmış.
Ateizm, tanrıların varlığına yönelik inançların reddidir. Dar bir anlamıyla ateizm, hiçbir tanrının var olmadığını düşünme durumudur. En kapsayıcı haliyle ateizm, herhangi bir tanrının var olduğuna yönelik inancın noksanlığıdır. Ateizm, teizm ile tezat oluşturur.
Evet, öldüğümüz zaman her şeyin sonsuza kadar biteceği, ebediyen yok olacağımıza inanılıyor. Bu durumu doğum öncesine veya uykuya benzetebiliriz. Aslında sadece Ateistler değil ölümden sonraki hayata inanmayan insanlar da böyle olduğuna inanıyor.
Ateizmin iddiası, hatırlayacak olursanız, ''Tanrı yoktur'' değil ''Tanrı'nın varlığına inanmıyorum''dur. İnanmamak da zıttını iddia etmek değildir. Ancak zıttını iddia etmek (''Tanrı yoktur'' demek) aynı zamanda inanmamaktır - ''Tanrı yoktur'' diyen herkes ateisttir ancak her ateist ''Tanrı yoktur'' demez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri