Balın içeriğinin de yaklaşık olarak; yarısı glikoz, yarısı da früktozdur. Bu nedenle balın tatlıların içine konulup pişirilmesi HMF oluşumuna yol açabilecek bir işlemdir. Pekmez için de aynı durum söz konusudur. Klasik usulde pekmez yapılırken bakır tencerelerde uzun uzun kaynatma yapılır.
- Pekmezin üretimi sırasında yüksek ısılarla karşılaşmaması gerekiyor. Düşük ısıda pişmiş pekmez çok sağlıklı. Yüksek ısıda pişen ise kanserojen.
Balın pişirilmesi veya ısıtılması zararlı değildir. Ancak besin değerinde kayıpların yaşanmasına neden olur, balın besleyici değerine düşürür.
Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Bal, 45°C ve üzeri sıcaklıkta, pekmez ise 70°C ve üzeri sıcaklıkta vücudumuza zararlı olabilecek bazı maddeler açığa çıkarır. Üstelik içindeki şifalı bileşenlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle sıcak/kaynar haldeki içeceklere ve pişmek üzere hazırlanan hamurlara, asla bal ve pekmez ilave ederek tatlandırmayın!
İlgili 41 soru bulundu
Ballı pekmezli bitkisel macun faydaları arasında da en dikkat çeken nokta budur. Bağışıklığı güçlendirerek ciddi bir direnç sağlamaktadır. Mevsim geçişlerinde, soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük gibi rahatsızlıkları önler. Hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmanızı sağlar.
Pekmez, kansızlığa iyi gelen, bağışıklığı güçlendiren, osteoporoz riskini azaltan, sindirim sistemini düzeltmekle birlikte obezite, depresyon, cilt ve kemik sağlığının iyileşmesi konusunda oldukça faydalı bir besindir.
Peki, yaptığınız tatlının içine pekmez koyup fırında pişirmeniz zararlı mı? Yapılan çalışmalara göre, özellikle yüksek şeker içeriğine sahip pekmez ve bal gibi gıdaların yüksek sıcaklık görmesi sonucu ortaya kanserojen bir madde çıkıyor.
Bal ısıtılmaması, kaynatılmaması gereken bir besindir.
Bu sebeple balı sıcak çaya katmak veya keke bal koymak ve böyle pişirmek sağlığımıza yarardan çok zarar verir. Çünkü ısınmış balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşur. Kısacası çaya bal katmak oldukça tehlikelidir.
Pekmezli kek yapmak için; ilk olarak derin bir kap içine 3 adet yumurta kırın. Üzerine 1 su bardağından biraz fazla pekmez ekleyin. Mikser yardımı ile 2 dakika kadar çırpın. Ardından kaba 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı süt ve 4 damla limon suyu ekleyip, tekrar çırpın.
Bal, yüksek sıcaklıklarda ısıl işlem görmesi halinde HMF üretebilir bu sebeple bal pişirilmemelidir ve sıcak ortamlarda muhafaza edilmemelidir.
Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Balın çaya, bitki çaylarına, sıcak suya katılması balın bozulmasına sebep olmaz. Balın bozulmasına ve değer kaybetmesine sebep olan etkiler daha uzun süreli sıcaklıklardır. Mesela keklere, tatlılara, koyarak ballla onları fırında ve ocakta pişirmek balın değer yitirmesine sebep olur.
PEKMEZİN ZARARLARI
Kaynatma ve saklama süreçleri kanserojen maddelerin oluşumuna neden olmaktadır. Protein ve yüksek şeker içeren gıdaların ısıl işlemlere (kaynatma) tutulması ile oluşan esmerleşme MAİLLARD reaksiyonu olarak adlandırılmaktadır.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dk kadar pişirilir.
Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren işlem kaynatmadır. Kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerler karamelize olup kararır. Suyun kaynama süresince azalmasıyla karışım koyu bir kıvam alır. Pekmez kaynatılırken şıra bir seferde kaynatılarak pekmez haline gelmelidir.
Bal ısıl işleme tabi tutulmamalıdır yani kek, kurabiye gibi fırınlama ve pişirme işlemi gerektiren yiyeceklerde kullanılmamalıdır.
1 su bardağı şeker yerine ne kadar bal
Baldaki tatlılık oranı şekerden daha yüksektir bal içinde %20 su bulunur. Bu yüzden %100 şeker değildir. 1 su bardağı şeker yerine su bardağının 4/3 ü kadar bal kullanmanız yeterlidir.
İnvertaz düzeyleri, diastaz ve HMF (hidroksi metil furfural) ile birlikte kalite kontrol parametreleri olarak değerlendirilmektedir. HMF, süzme bal yapımı esnasında 60 0C'nin üzerinde ısıtılan ballarda oluşan kanserojen bir bileşiktir.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
Bal da pekmez de yüksek enerji kaynağı olmasının yanında besleyicilik bakımından pekmez baldan daha üstündür. Vücuda sağladığı özellikle kalsiyum ve demir bakımından zengin olması ve birçok hastalığa karşı koruyucu olması artıları arasındadır.
Bol miktarda demir içeren bu karışım, bu sayede kansızlığa da iyi geliyor. Düzenli olarak kullanıldığında kansızlık düzeninin azaldığı, hatta bu sorunun zamanla yok olduğu da söyleniyor. Vücuda enerji veriyor, özellikle kendini sürekli halsiz ve yorgun hissedenlerin çok daha zinde hissetmelerine yardımcı oluyor.
Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri