Çamaşır ve kurutma makineleri, evde en fazla elektrik tüketen beyaz eşyalar grubundadır. Ancak yapacağınız küçük değişikliklerle bu makinelerin elektrik tüketimini azaltabilirsiniz.
Evde en fazla enerji tüketen kalemler aydınlatma, beyaz eşyalar (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırınlar ve ocaklar), ısıtıcılar ve ütüdür. Evlerimize satın alacağımız/aldığımız ev aletlerinin (çamaşır ve bulaşık makinesi, musluklar, rezervuarlar) verimli su tüketmelerine dikkat etmeliyiz.
Enerji sınıfı, elektronik bir aleti enerji verimliliği konusunda kategorize edip sıralayan bir ölçeklendirme biçimidir. Eski gösterge çizelgesi, en verimli sınıf olan A+++ etiketinden başlayarak A++, A+, A, B, C ve en verimsiz olan D sınıfı etiketine doğru sıralanmaktaydı.
Mart 2021 tarihinde yapılan değişiklikle bu ölçeklendirme değişti. Günümüzde ise enerji verimliliği A, B, C, D, E, F ve G sınıflarıyla ifade edilir. A sınıfı beyaz eşyalar en yüksek enerji verimliliğine, G sınıfı beyaz eşyalar ise en düşük enerji verimliliğine sahiptir.
A+++ sınıfı bir elektrikli cihaz almak A+ sınıfı cihazdan yaklaşık olarak %20 ile %50 arasında daha düşük enerji ile çalışabileceği anlamı taşır. Genel anlamda A+++ enerji sınıfı buzdolabı, bulaşık makinesi ve elektrikli fırın A+ benzer bir modelden %70 daha az enerji tüketimine sahiptir.
İlgili 21 soru bulundu
2021'de derecelendirme sisteminin yenilenmesinin ardından, yeni cihazlar resmi olarak G'den (en az verimli) A'ya (en verimli) kadar bir ölçekte derecelendirilir. Ancak yine de G'den (en az verimli) A+++'ya (en verimli) kadar eski derecelendirme sistemini kullanan beyaz eşya satan bazı dükkânlar görebilirsiniz.
Elektronik aletlerin harcadığı enerji miktarını belirten tanıtım kartına enerji etiketi denir. Enerji sınıfları; A, B, C, D, E, F, G sınıfı olarak bilinir. En yüksek verimliliğe sahip A enerji sınıfı iken en düşük enerji verimliliğine sahip sınıf G sınıfıdır.
Enerji sınıf E, tercihi yüksek olmayan enerji sınıfları arasında yer almaktadır. Sarfiyatının yüksek olması, E sınıfına olan talebi düşürmektedir.
Mart 2021'den itibaren buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutmalı çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinde kullanılan A+, A++, A+++ enerji sınıflandırması yerine yeni sınıflandırma sistemi olan A,B,C,D,E,F,G enerji sınıfları kullanılacaktır.
Bir çamaşır makinesi “D” sınıfı enerji etiketi taşıyorsa bu, cihazın enerji tüketimi açısından orta düzeyin altında olduğunu gösterir. Bu çamaşır makineleri daha yüksek elektrik faturasına ve olumsuz çevresel etkilere yol açabilir. C sınıfına kıyasla ortalama %16 daha az verimlidir.
A enerji sınıfı, en yüksek verimliliği temsil ederken G enerji sınıfı en düşük verimliliği temsil eder. A enerji sınıfı en yüksek verimliliği sunar ve genellikle daha yüksek bir satış fiyatına sahiptir. Ancak uzun vadede daha düşük enerji faturaları nedeniyle tasarruf sağlar.
2021'den itibaren buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutmalı çamaşır makinesi ve bulaşık makinelerinde kullanılan bu A+, A+, A++ sınıflandırması kademeli olarak terk edilecek ve yeni sınıflandırma sisteminde yalnızca A'dan G'ye kadar harfler kullanılacak.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Enerji sınıfları A sınıfından başlayarak enerji tüketimlerini olumsuz yönde artar. Dolayısıyla A sınıfı en iyi tasarrufu sağlayan sınıftır. F sınıfı diğer sınıflara göre çok fazla enerji tüketimi sağlar. F sınıfı enerji tüketimi aylık ortalama 60 KW elektrik tüketilmesine neden olmaktadır.
E enerji sınıfı ile A+++ arasındaki fark E sınıfı bir buzdolabının A+++ sınıfı bir buzdolabına göre yaklaşık 2 kat daha fazla enerji tüketmesidir. E sınıfı buzdolabı enerji tüketimi ve özellikleri ürünleri seçerken dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Daha verimli ürünler, daha az elektrik harcar.
A++ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 0.5 kw elektrik harcar. A+ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 1.1 kw, senede 300 kw enerji harcar. A enerji sınıfında bir buzdolabı günde 1.5 kw elektrik harcar. B sınıfı bir buzdolabı ise günde 1.7 kw elektrik harcar.
E sınıfı, düşük enerji verimliliği sağlayan enerji sınıflarından biridir. İndeks değerleri 100 ve altı seviyedeki cihazlar, bu sınıfta yer alır. F enerji sınıfı etiketi, düşük verimliliğe sahip cihazların üzerinde görülür.
Etiket formatında yer alan enerji verim sınıflandırması, A, B, C, D, E, F ve G harfleri kullanılarak belirtilmektedir: A en verimli sınıfı, G ise en verimsiz sınıfı nitelendirmektedir.
Yeni enerji verimliliği sınıflandırmasına göre E sınıfı bir mini buzdolabı yılda 137 kWh elektrik tüketir. Bir mini buzdolabının aylık enerji harcaması 11,4 kWh'dir.
Mevcut enerji etiketi ölçeklendirmesine göre satılabilir en düşük enerji sınıfı buzdolabı ve derin dondurucular için A+ iken, yeni enerji etiketlerinde ölçek G (en düşük) ve A (en yüksek) arasında olup satılabilir en düşük enerji sınıfı F enerji sınıfı olacaktır.
A+++'a göre biraz daha fazla enerji harcar. Yine de tasarruf yapmak için avantajlıdır. A+ enerji sınıfı: A+ buzdolabı enerji sınıflandırması yine yüksek enerji verimliliğini temsil eder. Ancak A+++ ve A++ sınıfında bulunan buzdolaplarına oranla daha fazla enerji tüketir.
Bulaşık makinesi hangi sınıf olmalı diye merak ediyorsanız bu sorunuzun cevabı tabii ki A sınıfı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri