Ülkemizde keçi yetiştiriciliğinin en yoğun bir şekilde yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi sırasıyla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi takip eder. Keçi varlığımızın yaklaşık %30'u Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir ve en önemli iller Mersin ve Antalya'dır.
Van ilk sırada
TÜİK verilerine göre Van 2 milyon 703 bin 581 baş küçükbaş hayvan sayısıyla ilk sırada yer alırken, Van'ı 2 milyon 117 bin 190 ile Konya, bir milyon 749 bin 453 ile Şanlıurfa takip etti.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan bir hayvancılık dalıdır. Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır.
2020 yılı itibariyle ülke genelindeki büyükbaş hayvan sayısı 18 milyona yakındır. En fazla büyükbaş hayvanın olduğu şehir ise Erzurum'dur. İzmir, Balıkesir, Diyarbakır ve Manisa'da hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılığın geliştiği şehirler arasında yer alır.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir. Mevcut çayır ve mera varlığı bakımından da Türkiye'nin başta gelen bölgesidir (Aksoy, 2008).
İlgili 38 soru bulundu
Ülkemizde keçi yetiştiriciliğinin en yoğun bir şekilde yapıldığı bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bu bölgeyi sırasıyla Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi takip eder. Keçi varlığımızın yaklaşık %30'u Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir ve en önemli iller Mersin ve Antalya'dır.
Koyun ırkı en fazla olan il Konya (2.566.610 baş) iken en düşük il Nevşehir'dir (208.452 baş). İller bazında koyun varlığına ait güncel verilerin analiz edilerek durumun ortaya konulması, bölgesel koyun ıslah çalışmalarına önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
İnek ve atlar genelde ahırda yaşarlar. Koyun ve keçiler ise ağılda yaşarlar. Tavuk, hindi ve kaz gibi evcil hayvanlar kümeste yaşar.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
Hayvancılık, Erzurum için önemli ekonomik bir güçtür. Sahip olduğu büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de birinci ildir.
Yaygın olarak Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yetiştiriciliği yapılmasına karşın, Türkiye'nin bütün bölgelerinde bulunmaktadır.
Başta Ankara olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nde ve Siirt, Mardin ve Bitlis illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de en yaygın ikinci ırktır. Fakat sayıları ekonomik nedenlerden dolayı hızla azalmaktadır.
Keçiler buğdaygil ve baklagiller dışında ağaç yapraklarını, çalı, çırpı gibi odunumsu yem bitkilerini severek yerler.
Adana'da sıkça tüketilen yemek, Adana'nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. Şırdan dolması hazırlanırken genellikle kuzunun şırdanı tercih edilir.
Küçükbaş hayvancılık özellikle ülkemizde oldukça yoğun yapılan bir hayvancılık türüdür. Küçükbaş hayvancılık genelde Orta Anadolu kesiminde oldukça yaygındır. En yaygın görülen hayvancılık türlerinden olan küçükbaş hayvancılık otlakların azlığından dolayı Orta Anadolu kesiminde görülür.
Büyükbaş hayvan varlığında 2020 yılına kadar Avrupa'da Fransa'nın ardından ikinci sırada gelen Türkiye, aynı yıl 18,2 milyonluk büyükbaş hayvan sayısıyla zirveye yerleşti.
Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"
Oylamaya 12 bin 64 kişi katıldı. Ve sonuç: Sandıktan kurt çıktı.
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında 'Hayvan adı' sorusu gündem oldu. Türkiye'deki ilçelerin adlarında geçen bir hayvan adı değildir? Aslanapa, Kütahya'nın bir ilçesidir.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
YaşamDaha önce görmediğiniz melez hayvanlar
Kafası aslanınkine, gövdesi ise leoparınkine benzeyen leolan ilk kez 1910 yılında Hindistan, Kolhapur'da dünyaya geldi. KOYUN + KEÇİ = BOTSVANA TÜRÜKoyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük küçükbaş hayvan işletmesi Aksaray'a kuruluyor. Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Eskil ilçesine 200 milyon liralık yatırımla 25 bin küçükbaş hayvanın yetiştirileceği tesisin kurulacağını duyurdu.
Küçükbaş hayvan kategorisinde, koyun sayısı Haziran ayı sonu itibarıyla bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,1 artarak 46 milyon 123 bin baş, keçi sayısı ise %0,1 azalarak 12 milyon 325 bin baş olarak gerçekleşti. Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Şubat 2023'dir.
TÜİK Kurumsal. Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısı Haziran ayı sonu itibariyle bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,9 artarak 18 milyon 124 bin baş, manda sayısı ise %0,9 artarak 194 bin baş olarak gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri