Kişinin bedenî arızasını ifade etmekle veya kişiye bir hastalık izafe etmekle de hakaret suçu işlenmiş olur. Örneğin, kişiye “kör”, “şaşı”, “topal”, “kambur”, “kel” vs. demekle; kişiye “psikopat”, “frengili” veya “AIDS'li” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur…”
“Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir. Söz konusu kelimeler bireyin mevcut fiziksel ya da psikolojik bir özelliğine vurgu da yapabilmektedir.
Kişiler ifade özgürlüğü çerçevesinde başka bir kimsenin özgürlüklerini sınırlamadan her türlü eleştiride bulunabilirler. Ancak o.ç. gibi kelime grupları ifade özgürlüğünün sınırlarını aşmakta olup somut olayın özelliklerine göre hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaktadır.
Hakaret suçu cezası en az 20TL ve en fazla 100 TL bir gün karşılığı olacak şekilde 5 günden az 730 günden fazla olmamak üzere hesaplanır. Bu durumda hâkimin takdirine göre 100 TL ile 73000 TL arasında cezaya hükmolunabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Hangi kelimeler hakarete girer; Tembel, sorumsuz veya fiziksel özellikleri üzerinden ''şişko, zayıf'' sıfatları hakaret olarak sayılmamaktadır. Hakaret niteliği gören kelimeler genellikle, toplumda aşağılamak için kullanılan meslek gruplarına yönelik, kişinin hırsızlıkla itam edilmesi gibi aslında olmadığı durumlardır.
Tutuklama kararı en ağır koruma tedbirlerinden biridir. Bu nedenle sıkı şartlara bağlanmıştır. Hakaret suçundan ötürü şüpheli veya sanığa ilişkin tutuklama kararı verilebilmesi için yargılanma sırasında kaçma şüphesi ya da delilleri karartma şüphesi olmalıdır. Bununla beraber kuvvetli suç şüphesinin de olması gerekir.
Sözcük Farsçadan ilk alındığında aşağılama ve hor gösteren bir anlam içermekteyken toplum arasında hızla yayılmış ve Arapça kâfir sözcüğü ile eş anlamlı olarak kullanılmaya başlanmış, hakaret güden anlamını büyük oranda korumuştur. Gâvur sözcüğü Türkçe üzerinden Balkanlar'daki pek çok toplumun da diline girmiştir.
Olayınızda bahsettiğiniz sözler söylendi ise hakaret suçu oluşmuştur. Seninle görüşeceğiz şeklinde bir ifade somut olayın özelliklerine göre tehdit suçunu oluşturur.
“Sen benim muhatabım değilsin, defol git” şeklindeki sözleri Yargıtay hakaret olarak kabul etmiştir. Yargıtay uygulamasına göre beddua ve dinsel temenniler hakaret olarak kabul edilmemektedir.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
Örnek vermek gerekirse bir kimseye “şerefsiz”, “namussuz”, “adi herif”, “hayvan”, “köpek”, “aptal” vb. şekilde söylenen sözler hakaret suçunu oluşturur.
Örneğin, “zavallı insansın”, “iki ruhlusun”, “doktora git sen ne karışıyorsun lan”, “siz çetesiniz” şeklindeki sözler rahatsız edici nitelikte olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “bilgisiz”, “terbiyesiz” , “tecrübesiz” , “siz kimsiniz lan”, “çemkirme” şeklindeki sözler kaba söz ve hitap mahiyetinde olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Hakaret Sayılan Kelime ve Sözler
“Hırsız”, “rüşvetçi”, “adi” , “sahtekar” gibi kelimeler de hakaret suçu oluşturur. “Eşek”, “köpek”, “öküz” “it” vb. hayvan isimleriyle hitap etmek de hakaret suçuna vücut verir. Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Seni öldürürüm demek, kişinin hayatına yönelik bir saldırı gerçekleştirileceğinden bahsetmek sureti ile tehdit suçunun işlenmesine sebebiyet vermektedir. Bu doğrultuda, seni öldürürüm demenin cezası, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıdır.
Örneğin, bir kişiye “faşist”, “komünist” veya “mürteci” demekle, hakaret suçu işlenmiş olur. Bir kişiye izafeten söylenen sözün veya bulunulan davranışın o kişiyi küçük düşürücü nitelikte olup olmadığını tayin ederken, toplumda hakim olan telakkileri, örf ve adetleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Seni döverim demek suç mu? Seni döverim demenin ilk başta suç sayılmayacağı düşünülmektedir. Ancak bir olayın tehdit olup olmadığını anlamak için söylenilen söz veya ortaya konulan hareketin kişinin korkmasına sebebiyet vermesi gerekmektedir.
“Senin Ailen Senin Bu Çirkef Halini Biliyor Mu” Sözlerinin Hakaret Suçunu Oluşturmayacağı Özet: “Senin ailen senin bu çirkef halini biliyor mu” biçimindeki sözler kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olup hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaz.
TCK Md. 125 Kapsamında Hakaret Olarak Kabul Edilebilir Mi? Gençler arasında oldukça popüler olan, argo; “a…koyayım”, ya da “a…koduğum” cümlelerinin ilk harflerinden oluştuğu düşünülen, “amk” kısaltmasının, hakaret suçuna konu olup olmadığı, bizce, mahkeme ve yüksek yargıda yoruma açıktır.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
Sözlü tehdidin cezası özel olarak düzenlenmemiştir. Tehdidin hangi değere yöneldiğine göre ceza değişecek, ceza ya 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya 6 aya kadar hapis veya adli para cezası olacaktır. Nitelikli halin gerçekleşmesi durumunda ise ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olacaktır.
Uzlaşma kapsamında olan suçlarda, gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir. Hakaret suçları nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri