Satürn, halkalarında gömülü olmayan ve yörüngeleri doğrulanmış 145 uyduya sahiptir (bunlardan sadece 13'ünün çapı 50 kilometreden fazladır) ve ayrıca milyonlarca gömülü küçük uydu ve daha küçük sayısız halka taneciklerini içeren yoğun halkaları vardır.
Uzayda en çok uydusu olan ülkelerin başını ABD çekiyor. ABD'nin uydu sayısı bin 300'ün üzerinde. Bu ülkeyi Çin ve Rusya izliyor. İngiltere, Japonya, Hindistan, Kanada ve çok uluslu iş birlikleri de listede yer alıyor.
Hangi ülkenin dünya yörüngesinde kaç uydusu var? (1 Ocak 2021) Toplam: 3.372 uydu 1-ABD: 1.897 uydu 2-Çin: 410 3-Rusya: 176 4-Birleşik Krallık: 167 5-Japonya: 84 6-Hindistan: 63 7-Uluslararası: 63 8-ESA: 61 10-Almanya: 40 Türkiye: 7 uydu Diğer ülkeler:drdatastats.com/ulkelere-gore-…
Amerika Birleşik Devletlerinin yörüngede halen aktif 576 uydusu bulunuyor. ABD'nin 576 uydusundan 12'si sivil, 286'sı ticari, 132'si devlet ve 146'sı ise askeri amaçlı faaliyette. İkinci sırada ise 181 aktif uydu ile Çin yer alıyor.
Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Falcon-9 adlı roketiyle 52 Starlink uydusunu uzaya gönderdi.
İlgili 33 soru bulundu
Uydunun bu ülkedeki operasyonel masraflarını ABD hükümeti karşılıyor. İnternette yer alan açık kaynaklara göre, ilk etapta uzaya 4 bin 400 uydu göndermeyi hedefleyen SpaceX'in 2 bin 500'ü aktif halde kullanılan ve 500'ü yörüngelerine doğru hareket ettirilen dünya çevresinde yaklaşık 3 bin uydusu bulunuyor.
Türksat 5B'nin hizmete girmesiyle Türkiye'nin uzaydaki uydu sayısı 8'e yükseldi. Yerli ve milli olarak üretilecek Türksat 6A ve İMECE'nin uzaya fırlatılmasıyla bu sayı 10'a çıkacak.
SPACEX ŞİMDİYE KADAR 5 BİN STARLİNK UYDUSU FIRLATTI
SpaceX bugüne kadar Dünya yörüngesine yaklaşık 5.000 Starlink uydusu fırlattı.
Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
O da 222 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı: Elon Musk'tı... Uzay taşımacılık şirketi SpaceX'in içinde kurduğu Starlink uydu interneti şirketini geliştirdi ve 2019'dan bu yana neredeyse her hafta yörüngeye uydu atıyor. Bugüne kadar “tek başına” 4 bin 500 Starlink uydusunu yörüngeye oturttu.
Hindistan'ın 57, İsrail'in 12 uydusu var. Bu iki ülkenin askeri uydu sayısı ise sırasıyla 7 ve 10. Hindistan'ın son aylarda yürüttüğü uzay projelerini de tüm dünya yakından izliyor. Yalnızca bir uyduya sahip İran'ın, askeri uydusu bulunmuyor.
Türksat 4A uydusu, 14 Şubat 2014 saat 23.09'da Kazakistan'da bulunan Baykonur Uzay Üssü'nden Proton taşıyıcı roketiyle fırlatıldı. 4 Ay boyunca 50.0° Doğu boylamında test edildi. 9 Haziran 2014 tarihinde test yörüngesinden ayrılıp asıl görev yapacağı 42.0° Doğu boylamındaki yerine yerleşti.
Aralık 2021'de Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılan Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, 14 Haziran Salı günü "42 derece doğu" boylamındaki yörüngesinde hizmet vermeye başlayacak.
Sputnik 1 (Rusça: Спутник-1), Dünya'nın ilk yapay uydusu. Sputnik serisinden ilk uzay aracı. SSCB tarafından 4 Ekim 1957'de yörüngeye oturtuldu. Sputnik 1'in uzaya gönderilmesi soğuk savaş yıllarında gerçekleşti ve süper güçler arasında yeni bir rekabet olan Uzay Yarışı'nı başlattı.
Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılır. Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır.
Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur.
Türksat uydularını üreten Aeorspatiale ve Türk Telekom ortaklığıyla kurulan Eurasiasat'ın kuruluş anlaşması imzalandı. Şirket Eurasiasat S.A.M. adıyla Türksat 2A (Eurasiasat 1) uydusunun üretiminden ve uydu hizmetlerinin pazarlanmasından sorumlu olmak üzere faaliyete geçti.
Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyor.
Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Akar ile Mandal'ın konuşmalarının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve millî gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.
Erdoğan, Elon Musk ile görüştü, Tesla'nın yedinci fabrikasının Türkiye'de kurulmasını istedi. TOGG'un Türkiye'de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla'nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla'nın yedinci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yaptı. BM 78.
Elon Musk'ın SpaceX şirketi yörüngeye binlerce uydu gönderiyor. Birçok insan onları gökyüzünde gördüğünü söylüyor. Onlar, uzaydan dünyadaki ücra bölgelere yüksek hızlı internet hizmeti sağlamayı amaçlayan Starlink projesinin bir parçası.
2020-Günümüz. Mart 2020 yılında yayınlanan habere göre günde 6 uydu üretebilmektedir. Aralık 2021 tarihine kadar 11 sefer yapılacak ve 660 uydu daha yerleştirilmiş olacak. 26 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla gönderilen uydularla 1. faz tamamlanmıştır.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Ankara. Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) sosyal medya hesabındaki paylaşımda, "5 yıl önce bugün uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-1 uydusu uzaydaki gözümüz oldu." ifadesi kullanıldı.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin, 4'ü haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A), 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve RASAT) olmak üzere aktif 7 uydusu bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri