Yörükler en kalabalık olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır. Özellikle Mersin, Antalya ve Adana'da göçebe halinde yaşayan Yörük aileleri yaşamaktadır. Ege Bölgesinin büyün illerinde yerel halkın çoğunluğu aslen Yörük olduğunu ifade eder.
Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan vb. bölgelerden gelip Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük vardır.
Anadolu'ya Selçuklu İmparatorluğu dönemimde gelen, Osmanlı kayıtlarında Yürüyen anlamında, Yörük ya da Orta Asya'daki adlarıyla 'Bozuluş' diye nitelendirilen, özbeöz Türk olan yörükler bugün 'konmuş' yani yerleşik duruma geçmiş Yörükler, daha çok; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar'da yerleşiktirler.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur. Balkanlar'daki Yörükler, Kuzey Makedonya'nın doğu kesimlerinden Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya'ya kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.
İlgili 33 soru bulundu
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur.
Batı ve Kuzeybatı Anadolu'da yaşayan göçebeliği asırlar önce bırakmış Hanefi Sünni yerleşik Türkmen grubudur.
Her bölgede farklı isimlerle adlandırılan yörükler, Mersin İli'nde Sarıkeçili aşireti olarak adlandırılmaktadırlar. Sarıkeçili aşiretinin incelenmesindeki en büyük sebep, göçebe hayatı yaşayan son yörüklerden olmalarıdır.
Konargöçerlik yaşam tarzının Anadolu'daki son temsilcilerinden olan Sarıkeçili Yörükleri, gelişen teknolojiye rağmen bin yıllık geleneklerinden vazgeçmiyor.
Antalya'da yörükler, kentlinin geçmiş ve kültürel açıdan temelini oluşturur. Antalyalı vatandaşların geneli eskiden yörük olup, merkeze göçmüş ve yörük kültüründen kopmuştur. Yörüklük bir çok zaman bir millet gibi algılanmıştır, ancak milletten öte kültürü yansıttığı belirtilmelidir.
Yörükler mensup oldukları Oğuz boylarına göre de ayrıca isim alırlardı. Kayı, Bayat, Karaevli, Yazır, Döğer, Dodurga, Yapağılı, Avşar, Kızık, Beğdili, Karkın, Bayındır, Peçenek, Çavundur, Çepni, Salur, Eymir, Alayuntlu, Yüreğir, İğdir, Buğdüz ve Kınık isimleri Yörük boylarına ait isimlerdir.
Yörükleri sarışındır. Diğer Türk grupları ise kumraldır. (Kutluk) (552-630, 682-745) Uygur, Karahanlı, B.
Kazan Tatarları, Sarı Türkişler, Sarı Uygurlar, Kumanlar, Peçenekler, Çuvaşlar, Tuvalar, Hakaslar ve Sarı Keçili Yörükleri sarışındır.
1 Balıkesir yöresinde nüfusu fazla olan Yörük aşiretlerindendir.
Gözleme, bazlama, yufka Yörük sofrasının olmazsa olmazı, ayran en güzel içeceği, güveç yemekleri ise baştacıdır. Yörük kültürü kaybolmaya yüz tutsa da mutfağıyla yaşamaya devam eder. Tantuni, cezerye, lagos balığı... Bunlar Mersin mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetler.
Yörükler, on beşinci yüzyıldan beri, İzmir'in kırsal ve kentli nüfusunu oluşturan asli unsurlardan biridir. On beşinci yüzyılın ortalarından itibaren, İzmir ve çevresinde yörüklerin mevcut olduğu belgelenebilmektedir.
Silifke, Toroslar'daki köylerde Türkmen Yörük nüfusu barındırır. Silifke'de en son Yörük kollarından Sarıkeçililer bulunmaktadır. 3-4 tane de Tahtacı mahallesi bulunmaktadır. Tahtacılar, kerestecilik ve orman ürünleriyle geçimlerini sağlayan Alevî Türkmenlerdir.
Adana yerlisi Yörük Türkmen. Ama çok fazla göç alan bir şehir ve göç eden insanlar nedense memleketimizi bizden daha çok sahiplendiler.
Bodrum Türkülerinin diğer bir özelliği de çıkışana konu olan olaylar ve kişiler itibari ile bazı türkülerin birbiriyle bağlantılı olmasıdır. Bu durum yörede “sacayağı” olarak kabul edilmektedir. “Yörük Kızı”, “Çökertme” ve “Satıoğlu” türküleri sacayağı olarak nitelendirilen türkülerdir.
Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya'dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar. Aşiret üyelerinin sayıları net olarak belirlenememiş ise de yirmi bin civarında oldukları düşünülmektedir.
Çukurova'da sayıları parmakla sayılacak kadar azalan göçebe Yörükler, kış aylarını Çukurova'nın meralarında, yaz aylarını ise Torosların uzantısı Aladağların yaylalarında konar-göçer kültürlerini devam ettiriyor.
Görüldüğü üzere "Yörük" Anadolu ve Rumeli'de konar-göçer hayatı yaşayan Türk kabilelerine verilen bir isimdir.
Bununla birlikte, Tahtacıların Yörük olmadığı, eski Oğuz boylarının soyundan gelenlerle neredeyse hiç karşılaşmadıkları ve Karadeniz'de yaşamadıkları -ve hiç olmadıkları- kesin bir önem taşımaktadır.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri