Yani ülkemizde en fazla zeytin ağacı, Aydın ilinden sonra İzmir ve Manisa illerinde bulunmaktadır. Aydın ilinden sonra en fazla zeytin Manisa ilinde üretilir iken en fazla zeytin yetiştirme alanına sahip olan Aydın, İzmir ve Muğla illerinden sonra dördüncü kademede yer almaktadır.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ZEYTİN SIKIM TESİSİ
İzmir-Torbalı'daki Verde tesislerinin tam karşısında konumlandırılan alanda Türkiye'nin en büyük zeytin sıkım tesisi projesine başlandı. Geçen hafta sade bir tören ile ilk betonun döküldüğü tesis, 14.000m2 kapalı alanla sektördeki en büyük tesis olma ünvanını taşıyacak.
Dane zeytin üretiminde en yüksek payı olan ilk beş ülke; İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Fas'dır.
Anavatanı Anadolu'dur. Ülkemizde yaklaşık 90 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin varlığımızın %75 i çorak ve engebeli kır arazilerdedir. Ticari anlamda yetiştiricilik Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Yani ülkemizde en fazla zeytin ağacı, Aydın ilinden sonra İzmir ve Manisa illerinde bulunmaktadır. Aydın ilinden sonra en fazla zeytin Manisa ilinde üretilir iken en fazla zeytin yetiştirme alanına sahip olan Aydın, İzmir ve Muğla illerinden sonra dördüncü kademede yer almaktadır.
Zeytin Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın'da olmaktadır.
Zeytinyağı dendiğinde elbette ilk akla gelen bölgelerden biri Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesinde uzun yıllardır devam eden zeytinyağı üreticiliği, Ayvalık'ın bu konuda doğal olarak ünlenmesini sağlamıştır.
Buna göre, Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde İspanya'dan sonra dünya ikincisi konumuna yükseldi. Türkiye'de zeytin ağacı varlığı her geçen yıl artış gösteriyor. Son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı.
Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Peki en iyi zeytinyağı hangi bölgemizde üretilir? Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir.
Dünyada sofralık zeytin üreten önemli ülkeler İspanya, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Fas, Yunanistan ve İtalya'dır. Dünya sofralık zeytin üretiminde İspanya % 30, Türkiye % 13, Suriye % 12, Mısır ve Yunanistan % 6, İtalya ve Arjantin'in % 4, diğer ülkelerin % 25 pay aldığı görülmektedir.
Patos Zeytin Çeşidi
Orijini Trabzon'dur. Trabzon bölgesinde rastlanır. Yağlık ve sofralık bir çeşittir.
Zeytinliklerin ye- tiştiği alanlar idarî bakımdan Artvin ili sınırları içerisinde olup, bu ilin Merkez il- çe, Yusufeli ve Ardanuç ilçelerinde yoğunluk kazanmıştır. 1997 yılı itibariyle 167 000 zeytin ağacının bulunduğu sahadan 2074 ton zeytin üretilmiştir.
Güz zeytini adı ile de bilinir. Bu isim İngilizce ismi olan autumn-olive in çevirisidir. Doğu Asya'da Himalayalardan Japonya'nın doğusuna kadar olan geniş alana kadar yayılmıştır. Zira bitki azotu köklerine depolayıp, bağlar ve bu şekilde en verimsiz topraklarda bile yaşama kabiliyetine sahiptir.
Zeytin tüketiminde dünya ortalaması 5 kilo iken bizde ise 3 kiloda kaldı. Son 10 yıldır zeytin ağacı dikimi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli atılımlar yapan Türkiye, zeytin üretiminde ve ağaç sayısında İspanya'nın ardından dünyada ikinci sıraya yükseldi.
“Küresel zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 15.2'sini gerçekleştirdiğimize takılmayın. Zeytinyağı üretiminde dünyada ilk beşe girdiğimizi hiç söylemeyin” Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Almanya'nın topraklarında neredeyse hiç zeytin yetişmemesine rağmen zeytinyağını Türkiye'den daha ucuza tükettiğini yazdı.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile belirledikleri üretim hedefine ulaştıklarını belirten Tan, "Türkiye, 421 bin ton zeytinyağı, 735 bin ton sofralık zeytin üreterek rekor kırdı. Zeytinyağında dünya ikincisi olduk, sofralık zeytinde de bu rakam dünya birinciliğini getirdi bize.
Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları "natürel birinci" olarak adlandırılıyor. Yüzde 2 ila 3 arası asit oranına sahip zeytinyağları da "natürel ikinci" olarak adlandırılıyor.
Yetiştiği Bölgeler: Çanakkale, Ege Bölgesi Körfez yöresi, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin'e kadar uzanmaktadır. Toplam ağaç sayısının %19'unu, Ege Bölgesinin %25,3'ünü oluşturur.
6 kıtadan ve 25 ülkeden zeytinyağı markalarının bulunduğu en iyi 500 zeytinyağı arasında İtalya'dan 4, İspanya'dan 2 zeytinyağı markası 100 tam puan alma başarısı gösterdi.
Karadeniz Bölgesi'nde Sinop ve civarında yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri