2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir.
Cevap: Evlenme kapsamında yaş ile ilgili olarak temel kural, kişinin evlenebilmesi için 17 yaşını doldurmuş olması gerekliliğidir. Nişanlınız 17 yaşını doldurmadığı için, temel kuralı karşılamamaktadır.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir. Fakat bazı İslam toplumlarında sivil yasaya göre çocuk evlilikleri yasaktır.
OLAĞANÜSTÜ EVLENME YAŞI
TMK'nın 124.maddesinin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı düzenlenmiştir. Söz konusu hüküm incelendiğinde görülmektedir ki 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadın ancak hakim izniyle (Aile Mahkemesi hakimi) evlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
İngiliz kanalı Nickelodeon'un yaptığı araştırmaya göre erkeklerin olgunlaşma yaşı 43 olarak açıklandı.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir.
Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor. Mezheplere göre ise yine evlilik yaşının değişkenlik gösterildiği belirtiliyor.
Araştırmalar, çiftlerin yaş farkının ilişkinin uzunluğunu belirleyebileceğini söylüyor. Aralarında 20 yaş fark olan çiftlerin yüzde 95'inin ayrılma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi. Aşkın gözü kördür derler ancak araştırmalar yaş farkı ile ilişki süresinin bağlantılı olduğunu söylüyor.
Farklı görüşler var ama hayız gördüğünde yani beliğa olduğunda örtünmezse haram işlediği ittifakla sabittir. En geç 13-14 yaştır ama çocuklar ortaokula başladığında yani 9 yaşından sonra örtünmelidir.
27 Yaşını Geçenlere Yardım Yok
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Ortalama ilk evlenme yaşı yükseldi
Yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2023 yılında erkeklerde 28,3 iken kadınlarda 25,7 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti.
Özlem TÜZÜNER. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Nitekim bugün yürürlükte olan Medeni Kanun'un 124. Maddesinde evlilik yaşı, “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
Bunlardan ilki 30'lu yaşların kadınların erkeklerde en çok tercih ettiği yaş olması. Yapılan araştırmaya göre kadınlar 30 yaşına kadar kendilerinden daha büyük erkekleri tercih ederlerken 30 yaşından sonra kendi yaşlarına yakın ama kendilerinden daha genç erkekleri tercih ediyorlar.
Önemli bir yaş farkı olan bir ilişkinin, doğası gereği sorunlu olmaması, asla sorun olmayacağı anlamına gelmez. Bazı uzmanlar da yaş farkının ilişkilerde sorun teşkil ettiğini ortaya koyan araştırmalara işaret ediyor.
Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir.
İslam, evlilikte yaş farkına karşı değil.
Yaş. Madde 88- Evlenebilmek için erkeğin onbeş ve kadının ondört yaşını bitirmiş olması gereklidir.»
İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir. Bir kimsenin davranışlarına yansıyan kişilik bozuklukları sebebiyle evleneceği eşine zulmetmesinden endişe edilmesi hâlinde ise evlenmesi mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/82).
OLAĞANÜSTÜ EVLENME YAŞI NEDİR? Bir kadın veya erkek, on yedi(17) yaşını doldurmamış olsa bile, on altı(16) yaşını doldurmuşsa ve ilaveten evlilik birliğini kurması için olağan üstü bir durum, önemli bir neden varsa, hakimden evlenmesine izin vermesini isteyebilecektir.
Evlenme Yaşı Kaçtır? Türk Medeni Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmuş herkes başka bir kimsenin iznine bağlı olmaksızın evlenebilir.
Bu bağlamda toplumda gençlik önemli bir kategoriyi oluşturmaktadır. Gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler Örgütü (BM) 12-24 yaş aralığını öngörmüştür. Türkiye ise BM'in belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak benimsemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri