Domatesler botanik olarak meyve olarak tanımlanır çünkü bir çiçekten oluşurlar ve tohum içerirler. Yine de, çoğunlukla yemek pişirmede bir sebze gibi kullanılırlar.
Bir başka şekilde, tüketilen şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler aslen meyve olarak tanımlanmaktadır.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Sebze olarak adlandırılması için yeşil yapraklı, çekirdeksiz özellikleri olması gerekmektedir. Biber de bu meyvelerden biridir. Sebze olarak yaygın bir şekilde bilinse de biber aslında bir meyvedir. İçerisinde bulunan çekirdeklerden dolayı meyve olarak nitelendirilmektedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
Ceviz, Juglandaceae (cevizgiller) familyasının Juglans cinsinden, tek tüysü yaprakları karşılıklı dizilmiş ve aromatik kokulu ağaç türlerinin ve bu ağaçların meyvelerinin ortak adı.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Salatalarda, limonatalarda kullanılan limon meyve mi sebze mi diye düşündüğünüz olmuştur elbet. Bu sorunun cevabı “meyve” olacaktır. Limonda tohumu taşıyan organ olduğu için limon sebze olarak bilinse de aslında bir meyve türüdür.
Akdeniz iklimi ile beslenen zeytinler, aslında zeytin ağacının birer meyvesidir. Zeytin çiçeğinin tohumlarından oluşurlar ve tohumluk olan küçük çekirdekler içerirler.
Avokado, fasulye, mısır taneleri, salatalık, tahıl, fındık, zeytin, biber, kabak, su kabağı, ayçiçeği tohumu ve domates teknik olarak meyvedir. Kereviz (kök), marul (yaprak), karnabahar ve brokoli (tomurcukları), pancar, havuç ve patates (kök) ise sebzedir.
Botanik olarak sarımsak (Allium sativum) bir sebze olarak kabul edilir. Arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı ile birlikte soğan ailesine aittir. Kesin olarak, bir sebze, otsu bir bitkinin kökler, yapraklar, gövdeler ve soğanlar gibi yenilebilir herhangi bir parçasıdır.
Bizim ihtiyaçlarımızı karşılamamız için dört temel besin grubundan tüketmemiz gerekir. Mantar ise sebze grubunda yer almaktadır.
evet. bitki.çiçeli bitkiler sınıfına girer.
Lifli yapısı sayesinde diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan pırasa, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de etkili bir sebze olarak tanımlanıyor.
Özellikle tahıl çeşitlerinden buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik (pirinç) dünya çapında ekonomik değere sahiptir. Tahıllar; un, ekmek, makarna, bisküvi gibi birçok yiyeceğin hazırlanmasında kullanılır. Tahıl en ucuz enerji kaynağı olup Türkiye'de günlük kalorinin % 70-80'ini karşılamaktadır.
Evet, Çilek bir meyvedir. Üzerinde yer alan çekirdeklerden dolayı çileği meyve olarak nitelendirmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri