İlk yazı türü çivi yazısıdır.
Doğrulanmış en eski yazı biçimi, milattan önce 3.500 yıllarına tarihlenen ve Kish tableti olarak bilinen bir kireçtaşı tablet üzerine kaydedilmişti. Tablet, günümüz Irak'ında bulunan Kish adlı eski bir Sümer şehrinin konumlandığı yerde bulundu.
M.Ö 4000 yılından itibaren kil tablet kullanımı çeşitli bölgelerde- başlangıç olarak özellikle Mezopotamya'da- kullanılır. Sümerler tarafından bulunan ve yaygın halde kullanılan çivi yazısı medeniyet başlangıcı olarak bilinir.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
İlgili 31 soru bulundu
MÖ yaklaşık 3200. Uruk. Mezopotamya. Genel olarak MÖ 3400-3200 yılları arasında Mısır ve Mezopotamya'da ilk yazı örneklerine rastlanır.
Bütün bunların sonucunda Sümerler M.Ö.3200'lerde yazıyı icat ettiler.
M.Ö. 3000'li yıllardaki önemli uygarlıklardan birisi olan Sümerlerin Uruk şehrinde ilk yazı örnekleri bulunmuştur. İncelemeler sonucu bu yazı örneklerinin taş ve tabletlere sivri bir cisimle sembol ve resimler kazınarak hayata geçirildiği için çivi yazısı ismini almıştır.
Yazının buluşu dil tarihçileri ve epigrafistler tarafından sıkça incelenen bir konudur. Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
Çivi yazısı kil tabletler dışında taş gibi sert yüzeylere de yazılırdı. Özellikle anıt olarak yapılan büyük yazıtlar granit gibi sert kayaçlara kazınmıştır. Kil tablet üzerine yazı yazmak taş gibi sert malzemelere göre çok daha kolay olduğu için günlük hayatta daha çok kil tabletler kullanılmıştır.
Yazı sistemi
Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. Sümerce çiviyazıları daha sonra Akkad ve Elamlılar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca, Hitit dili gibi hiyeroglifsel el yazılarına sahip Hint-Avrupa dillerine de uyarlanmıştır.
Birçok kavim tarından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı, 1844'te bir İngiliz subay olan Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
Yazının icadı, insanlık için tarihin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. İnsanoğlunun edindiği bilgi, tecrübe ve düşünceleri ifade etme ve bunları kaydetme ihtiyacıyla duvarlara çizilen görseller yazının icadı olarak kabul edilmiştir.
1. Eski Osmanlıca: 13. yüzyıldan 15. yüzyılın ortalarına kadar. 2. Klasik Osmanlıca: 15. yüzyılın ortalarından 19. yüzyıla kadar. 3. Yeni Osmanlıca: Tanzimat döneminden 1908'e kadar.
Osmanlı Devleti'nde idarî ve malî kayıtlarda kullanılmış bir yazı türü. Sözlükte “anlatım biçimi sözün gelişi, sözün kesintisiz birbirini takip etmesi; tarz, tertip, nizam” anlamlarına gelen siyâk kelimesinden siyâkat arşiv belge ve kayıtlarında okunması çok güç, girift, sanat özelliği taşımayan bir eski yazı türüdür.
Osmanlı Devleti'nin resmî adı 'DEVLET-İ ALİYYE'dir. “90 yıllık reklâm arası” zihniyetine en güzel cevabı Sultan Vahideddin'in kızı Sabiha Sultan bundan seneler önce vermişti: “İmparatorluk ayrı bir devirdi, fakat o da Türk'ün idi, bugünkü Cumhuriyet de Türk'ün malıdır.”
Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir. Asurlular ayrıca Sümerlilerden kanun yapma fikrini de almışlardır (Çığ, 2016: 86).
Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir. Sümer yazısı ekonomik ihtiyaçlardan doğmuştur. Önasya ülkelerinde ve Anadolu topraklarında yazı malzemesi olarak kullanılan kil tabletler, kilin kitap şekli olarak ifade edilmiş halidir.
Yazı birdenbire ortaya çıkmadı. İnsanlar önce mağara duvarlarına, kaya ve taşlara yaşadıkları olayları anlatan resimler yaptılar. Ancak bu resimler bir olayı anlatsalar da yazı niteliği taşımamaktaydı. Zamanla bu resimlerin gelişmesiyle ideografik yazı şekli ortaya çıktı.
Asur Ticaret Kolonileri Anadolu'ya Geldikçe
Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor. Böylece, yazı ilk kez ticaret yoluyla Anadolu'ya giriş yapıyor.
Kültepe-Kaniş'te 1948 yılından itibaren sürdürülen bilimsel arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 23.500 çivi yazılı tablet Anadolu'nun ilk yazılı belgeleridir. Kültepe-Kaniş tabletleri, diğer eski merkezlerde bulunan devlet arşivlerin aksine, tüm eski Önasya'nın en büyük ve kapsamlı özel şahıs arşivleridir.
Tarih, bir kültürde veya toplumda yazı icat edildikten sonraki zaman dilimini kapsar. Arkeologlar Mısır'da MÖ 3200'ye uzanan yazılı kayıtlar bulmuştur, bu zaman Mısır'da tarihin "başladığı" zaman olarak bilinir.
Yazının İcadı olmasaydı eğer geçmiş dönemlerden haberimiz olmazdı. Ayrıca bu dönemlerin ileriye aktarılması oldukça zor olacaktı. Geçmişini bilmeyen toplumlarında ileriye ulaşması zor olurdu. Bu yüzden yazının icadı ile tarih alnında önemli gelişmeler görülmüştür.
Yazma, bilginin elde edilmesi ve bilginin ifade edilmesi ile ilgili süreçlerden oluşan bir beceridir. Yazma, üst düzeyde düşünme aracı, düşünme üzerinde düşünce, düşünceleri ifade edebilmek için gerekli sembol ve işaretleri kurallara uygun kullanma ve okunaklı olarak düşünce üretebilmektir.
M.Ö. 4.500 civarında, bilinen en eski yazı sistemleri Mezopotamya'da geliştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri