Çocuk endokrinolojisi bölümü; yenidoğan döneminden 18 yaş aralığına kadar çocuklarda görülen büyüme ve gelişim sorunları, diyabet, tiroid hastalıkları, cinsiyet gelişim bozuklukları, obezite, kemik metabolizması bozuklukları ve diğer endokrin sistemle ilgili rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmektedir.
Bu nedenle obez olan her çocuğun mutlaka bir çocuk hormon hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Bebeğiniz kilo alamıyorsa ilk akla gelen nedenlerden biri beslenme yetersizliği olabilir. Bebeğiniz yeterli beslenemiyorsa kilo alamayabilir. Eğer bebeğiniz anne sütü ile besleniyor ve kilo alamıyorsa anne sütü yeterli gelmiyor olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
Anoreksiya Nevroza için öncelikle Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzmanlarına gidilir ve burada kişinin fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları tedavi edilir.
Çocuğunuz her gün en az 5 porsiyon çeşitli meyve ve sebzeler yiyebilir. Patates, ekmek, pirinç ve makarna gibi nişastalı karbonhidratlara dayalı yemekleri çocuğunuz yiyebilir. Bazı süt ürünleri veya süt ürünleri alternatifleri daha az yağlı ve daha az şekerli seçenekleri çocuğunuza verebilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Ana öğün aralarında atıştırmalıklara yer vermek: Sağlıklı atıştırmalıklar çocuklarda kilo alma açısından iyi bir yoldur. Peynirli sandviç, kurutulmuş meyveler, taze meyveler, taze sıkılmış meyve suyu, süt, yoğurt, haşlanmış patates, fıstık ezmeli sandviç, vb. besinler sağlıklı atıştırmalıklar olarak karşımıza çıkar.
Hangi vitaminlerin eksikliği kilo vermenizi zorlaştırır? Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
Aşırı zayıflık, vücudun dış etkilere karşı direncini azaltır. Enfeksiyonlar kolay oluşur ve ağır seyreder. Menopoz sonrasında osteoporosiz (kemik erimesi) riski artar. Aşırı zayıf kişilerin deri altı yağ tabakası yetersiz olduğu için soğuk iklimlerde vücut ısısının denetimi güç olur.
Süt, yoğurt, peynir gibi ürünler bu ihtiyacı karşılar. Mercimek, nohut, fasulye gibi kuru baklagiller protein, lif ve demir açısından zengindir ve anne adayının ve bebeğin beslenmesine katkıda bulunabilir.
Bebekler 9-12 aylar arasında ise günde yaklaşık 10-12 gram almaya başlar. Bir yaşına geldiğinde bebeğin doğum kilosunun ortalama 3 katına, 2 yaşına geldiğinde ise yaklaşık 4 katına çıkması beklenir. 1-3 yaş aralığında ise kilonun ayda 250 gram olacak şekilde artması normaldir. Bu durumda yılda 2-2,5 kilo alabilirler.
1 Yaş Çocuk Gelişimi
Kız çocukları ortalama 9,5 kg, erkek çocukları ise 10 kg olur. Bebeğinizin doğum kilosu ilk yılın sonunda neredeyse 3'e katlanabilir. Unutulmamalıdır ki, her bebek farklı bir gelişim gösterir ve kg farklı olabilir. Bebeğinizin boyu bu dönemde 71 cm ile 81 cm arasında değişiklik gösterecektir.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
Share: Aşırı zayıflığın (Anoreksiya nervoza veya Anoreksi) tipik özelliği aşırı kilo eksikliğidir. Beden kitle indeksinin(boya göre olması gereken ağırlık) 18,5'un altında olması durumuna zayıflık denir. Başka bir deyişle boya göre ağırlığın %15-20 altında olması durumuna zayıflık denir.
Kilo almanın sık görüldüğü hormon hastalıkları, sıklıkla tiroit bezi yetmezliği , insülin direnci, prolaktin yüksekliği, kortizol fazlalığı veya böbreküstü bezinin aşırı çalışmasıdır.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Kilo aldıran vitaminler ve mineraller listemizde ilk sırayı elbette C vitamini alıyor. Vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden olan C vitamini, kilo almak istiyorum diyenler için fazlaca tüketilmesi gereken vitaminlerdendir.
Demir Eksikliği Kilo Yapar Mı? Demir eksikliği direk değil ama dolaylı olarak kilo almaya neden olabilir daha doğrusu kilo vermeyi zorlaştırır. Özellikle B12 vitamini eksikliğine yol açıyor olması nedeniyle kilo almayı kolaylaştıran bir ortam yarattığını söyleyebiliriz.
C vitamini metabolizmanın yavaşlamasını sağlayarak kilo aldırır. Aşırı hızlı metabolizma nedeniyle kilo alamıyorsanız fazla C vitamini tüketerek alabilirsiniz.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
İlk 4 ay bebeklerin günlük 30 gram aldığı, 4-6. aylarda ise 20 gram ağırlık kaybettiği bir dönemdir. Bu da son derece normal fizyolojik bir durumdur. 5. aydan itibaren kilo alımın azalması sağlıklı gelişimin bir parçasıdır.
14 aylık bebeğin boy ve kilosunu cinsiyete göre değerlendirmek gerekir. Erkek bebeklerde kilo 9 kg ile 12.25 kg arasında değişir. Kız bebeklerde ise kilo 7,2 kg ile 11,7 kg aralığında olabilir. Erkek bebeklerde boy, 73,5 cm ile 83,8 cm aralığında kız bebeklerde ise 71 cm ile 76 cm aralığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri