Yaş sınırı ülkeden ülkeye ve subaylık seviyesine göre değişebilir. Türkiye'de subay olmak için 27 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir. Fiziksel Yeterlilik: Subay adayları fiziksel olarak askeri standartlara uygun olmalıdır. Bu nedenle subay adayları, belli bir fiziksel yeterlilik testini geçmek zorundadır.
Subay olmak için yaş sınırı 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayanlar için 27 yaşını aşmamış olmak, lisansüstü eğitime sahip olanlar için ise 32 yaşını aşmamış şeklinde belirtilmektedir. Uzmanlık eğitimi alan doktorlar için belirlenmiş yaş sınırı 35'tir.
Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, Daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.
Lisans programını tamamlayan astsubaylar mensubu oldukları kuvvet komutanlıkları tarafından yapılan iç kaynaktan subay temini kapsamında gerekli sınav ve eğitimlerde başarılı oldukları takdirde “subay” olabilmektedirler. TSK bünyesinde astsubay olarak görev yapan personel subaylığa geçiş yapabilir.
Bu koşulların başında T.C. vatandaşı olmak ve 4 yıllık fakülteden birinden mezun olmak gelmektedir. Ardından yedek subay olmak için talep gerçekleştirmek ve belirlenen kilo ve boy aralığında yer almak gerekir. Lisans mezunları 27, lisansüstü mezunlarının ise 32 yaş sınırını geçmemiş olmak şarttır.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'de subay olmak için 27 yaşını geçmemiş olmak gerekmektedir. Fiziksel Yeterlilik: Subay adayları fiziksel olarak askeri standartlara uygun olmalıdır. Bu nedenle subay adayları, belli bir fiziksel yeterlilik testini geçmek zorundadır.
Astsubay olmak için bazı şartlara uymak gerekir. Bu şartlar şunlardır; - Lise veya dengi okullardan veya 2 yıllık ya da 4 senelik üniversitelerden mezun olmak. - 4 yıllık fakülteleri bitiren kişiler 28 yaş üstü olamaz.
b. Yaş Şartı: Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle 27 yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için 32 yaşını bitirmemiş olmak.
Yedek subay olmak için talepte bulunmaları gerekir. Yedek subay alımı için adayların belirtilen boy ve kilo aralığında olması gerekmektedir. Lisans derecesine sahip adayların 27 yaşın altında olması gerekir. Lisansüstü öğrenciler için ise belirlenmiş olan bu yaş sınırı 32'dir.
Muvazzaf Subay alımına 2020 Yılı ve daha önceki yılların puanına sahip olan adaylar başvuru yapamayacak. Bu kapsamda 2021 veya 2022 yıllarında yapılan KPSS'den Lisans seviyesinde P3 puan türünden en az 70 puan almış olmak gereklidir.
Yüzbaşı – terfi için 6 yıl (3 yıl yüzbaşı, 3 yıl kıdemli yüzbaşı) Binbaşı – terfi için 5 yıl. Yarbay – terfi için 3 yıl. Albay – terfi için 6 yıl.
En düşük subay maaşı 2023 yılında 27 bin 500 TL olmuştur. Yedek subaylar ise en düşük maaşa yakın almaktadır. Normal subayların yanında görev alan yedek subaylar askerlikleri boyunda toplam 10 ay boyunca maaş almaktaduır. Bir yedek subay yaklaşık olarak 27 bin TL maaş almaktadır.
Harp okullarına kayı olmak için yirmi yaş sınırı bulunmaktadır. Buna ek olarak üniversite sınavlarından yeterli puan almak, kilo ve boy şartını sağlamak gerekir. Lisans mezunu olan bireyler de en çok 27 yaşına dek subaylık başvurusunda bulunabilirler.
-KPSS ve ALES notu olmak, -Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak, -Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, askeri okullar ile Jandarma ve Sahil -Güvenlik eğitim kurumlarından ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak, -Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
İlk seçenek, Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ya da Milli Savunma Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen sınavda gerekli puanı almak ve ardından harp okuluna girerek eğitim almak, İkinci seçenek ise, 4 yıllık lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra subaylık sınavına girmektir.
Asteğmenlik görevi aynı zamanda yedek subay olarak öne çıkar. Özellikle üniversite mezunlarını ilgilendiren bir rütbe olduğunu söylemek mümkündür. Bu doğrultuda eğer kişi henüz askerliğini yapmamış ve 4 yıllık Lisans mezunu ise o vakit Asteğmen olabilir.
Her celpte 4 000 (dört bin) yedek subay adayı alındığına göre bir yılda 12 000 yedek subay adayı Silâhlı Kuvvetlerimize iltihak etmektedir.
c. Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri (01 Ocak 2023) itibarıyla yirmi bir (21) yaşını bitirmemiş olmak, [1 Ocak 2002 ve sonrası doğumlular başvuru yapabilecektir. (Mahkeme kararı ile yaş düzeltmesi yaptıran adayların, yaş düzeltmesinden önceki yaşları esas alınır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Lise ya da dengi okul diplomasına sahip olmak. 2 yıllık fakülteden mezun olan adaylar için 26, 4 yıllık fakülteden mezun olanlar içinse 28 yaşını doldurmamış olmak.
Subay rütbelerine göre terfi süreleri de değişiklik gösterir. Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır.
Teğmen olabilmek için 27 yaşını doldurmamış olmak, eğer yüksek lisans yapmış ise 32 yaşını doldurmamış olmak gereklidir.
Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, Daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.
2023 Muvazzaf Astsubay adayı temini başvuru kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinden yayınlandı. İlana göre adaylar ön başvurularını 17 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlayacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri