Çünkü yüksek vitesle aracı kaldırmak hem aracın baskı balatasına hem de şanzımanına zarar verir. Vites geçişlerini sırayla yapmaya özen göstermelisiniz. Seyir halindeyken iki vites birden artırmak ya da düşürmek, triger kayışında ciddi ölçüde hasara davetiye çıkarmaktır. Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir.
vites dişli oranları göz önüne alındığı zaman en güçlü vites geri vitestir. doğru. 1. viteste çıkamadığınız yokuşları geri viteste çıkabilirsiniz. ancak bu durum size ekstra beygir kazandırmaz. ayrıca geri vites dişlisin düz dişli olduğundan o muhteşem sesi çıkartır. bazen zor geçmesinin sebebi de budur.
Geri vites sisteminin içerisinde bir tekerlek dişlisi yer alır ve bu sayede araç geriye doğru düzgün bir şekilde hareket edebilir. Yine araçlara göre farklılık gösterse de geri vitesteyken hızlı bir sürüş yapılmaz. Araçlardaki ortalama geri vites hızı, çoğunlukla ilk kalkışta kullanılan birinci vitesin hızı kadardır.
Bu parçalardan biri de vites sistemidir. Vites, aracın motorundan gelen gücün aracın hareket etmesi için tekerleklere aktarılmasını sağlar. Vites kutusu, vites değiştirme mekanizmasını içeren bir sistemdir. Vites kutusu, aracın hızını ve torkunu kontrol etmek için önemli bir role sahiptir.
Normalde geçmemesi gerekiyor ancak aracın sürüşünde motor sesinde bir fark yoksa bir problem olmamıştır.
İlgili 17 soru bulundu
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Aracın uzun süre nemli ve kapalı ortamda kalması araç içerisinde rutubet, hareşe vb. istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde aracın uzun süre güneş altında kalması da uzun vadede araç üzerinde güneş yanığı ve lekelenmelerin oluşmasına neden olabilir.
Ama az km. yapılıyorsa 3 yıl daha iyidir. Burada araba kullanma kriteri olarak yıllık 10.000 km. alınabilir, yılda 10.000 km.den az kullananlar için araba değiştirme süresi 3 - 4 yıl olarak uygundur. 50.000 km.altındaki arabaların 2.el değerlerinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir.
6 Vitesli Araç Kullanmanın Artı Yönleri Nelerdir? Artı yönlerinden bahsetmek gerekir ise araba özellikle uzun yolda gider iken 6. vitesi kullanarak aracımızın daha düşük devirlerde daha da rahat gitmesini sağlayarak aracın yakıtında göz ile görülür farklar olacağını görmüş olursunuz.
Son hız sabit kalıp vites sayısı arttıkça motor daha rahat çalışır böylece bir miktar yakıt tasarrufu da yaparsın. Son hız değişmiyorsa örneğin eski şanzıman ile 100km/h yaparken yeni6 vites şanzıman da 100 km/h yapıyorsa al yakıt tasarrufu yaparsın motor daha rahat çalışır ama yeni şanzıman 120 130 vs yapıyorsa alma.
Tabiki kalkış vitesleri en güçlüsüdür. Başka bir ifadeyle en güçsüz vites en yüksek vitestir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Yeni Düzenleme Şartlarını İhlal Edenlerin Cezası Artıyor!
Yapılan düzenlemede kilometre şartını ihlal edenlere verilen ceza artırılıyor. 2. El araç satışında getirilen 6 ay 6000 km şartını hülle yoluyla ihlal edenlere verilen ceza 300 bin TL'ye çıkarılıyor!
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
Bir arabanın zaten ömrü, 5 yıl içerisinde çürüyor.
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir. Sübaplar sıkışır. Süspansiyon sisteminde sorun. Teknik kısımların çalışmasını engelleyecek şekilde tozlanma olur.
Çünkü 90 günden fazla beklemiş otomobillerin bujileri yağlandıktan sonra belirli bir sırayla ateşlenmelidir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması işlemlerinde bujileri döndürmeden yağ basınç göstergesi normal olana kadar motoru marş etmeniz tavsiye edilir.
Yatan arabalarda genelde akü biter, kutup başı oksitlenir. Bu yüzden araç çalışmaz.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Uzun yol yolculuklarınızda devir saatinizi 1.800 – 2.500 devir aralığında tutmak maksimum yakıt verimliliğini sağlamanıza yardımcı olacaktır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri