Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir. Aydın ilinden ihraç edilen kestaneler çok kaliteli olup; Bursa'da
Ege Bölgesi kapsamında kestane hangi ilde yetişir dediğimizde en çok kestane üreten ilimiz Aydın'dır. Aydın ili iklim bakımından kestane yetiştirmeye oldukça elverişli bir ildir. Aydın ili Ege bölgesinde yetişen kestane ağaçlarının %70'lik kısmını karşılamaktadır.
Adeta bir kış klasiği olan bu atıştırmalık, Türkiye'de Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Türkiye'de ise, en çok Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır.
Marrone çeşidi iri taneli ve en yüksek kaliteye sahiptir. Hacıömer ve Hacıibiş yayvan gelişme gösteren iyi kalitedeki diğer kestane türleridir. Mahmutmolla ve Sarıaşılama taze tüketime ve hamur yapımına uygundur. Osmanoğlu ise kestane şekeri imalatına en uygun çeşitler arasındadır.
Kestane Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 1.965.351 ton üretim ile dünyanın en büyük kestane üreticisidir. Bolivya 84.010 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Türkiye, yılda 63.580 ton üretim ile üçüncü büyük kestane üreticisidir.
İlgili 34 soru bulundu
Anavatanının Anadolu olduğu düşünülen kestane ağacı, dünyada orta kuşaktaki hemen hemen tüm orman şartlarında rahatlıkla yetişebiliyor. Türkiye'de ise kestane yetiştiriciliği en çok Ege Bölgesi'nde, bilhassa da Aydın ilinde yapılıyor.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
“En iyi kestane balı nerede bulunur?” sorusuna ise Kastamonu, Rize, Şile ve Aydın illeri yanıt olur.
Çizdiğiniz kestaneleri bir tencereye alın ve üstüne çıkacak kadar su koyduktan sonra ocağın altını açın ve 30 dakika kadar haşlayın. Kestaneler haşlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine kestaneleri alın ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kestaneleri 30 dakika kadar daha pişirin.
Yerli ürüne rakip Çin kestanesinin kalitesiz olduğunu belirten esnaf, "Bu kestaneleri ancak pişirince anlarsınız. Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. Yerli kestanemiz 25- 30 TL arasında satılıyor.
Türkiye'de kestane üretiminin büyük kısmı Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgeleri'nde yoğunlaşmıştır. Kestanede hasat, çeşitlere göre değişerek genel olarak Eylül ayı ortalarından Ekim ayı sonlarına kadar devam etmektedir.
Dünyada 2 milyon 350 bin ton kestane üretilmekte olup en fazla kestane üreten ülkeler Çin, Bolivya ve Türkiye dir. Ülkemizde 2020 yılı verilerine göre 76 bin ton kestane üretilmiş. En fazla kestane üreten illerimiz Aydın, İzmir, Bartın, Sinop ve Bursa dır. Bu beş il toplan üretimin % 80 ini üretmektedir.
Yemiş olarak yetiştirilen kestane ağaçları ise yabani kestane ağaçlarına göre daha kısa boyludur. Genellikle 5 veya 6 metre yüksekliğindedir. Kestane ağaçları 10 veya 10 yaşında meyve verir.
Kestane nerede yetişir sorununa Aydın şeklinde cevap verilebilmektedir. Aydın ilinin iklim koşullarının ve diğer şartlarının uygun olması kestanenin rahat bir şekilde yetişebilmesine olanak sağlamaktadır. Genel anlamda Ege bölgesine bakıldığında ülkede gerçekleştirilen üretimin %70'inin burada yapıldığı görülmektedir.
Zonguldak ormanlarında belki dünyanın en lezzetli kestanesi ''kuzu kestanesi'' yetişmekte olup, mevsiminde toplanan kestane suda haşlanarak ''tuzlama'', bütün olarak fırında kavrulmasıyla ''kavşak'', çizilerek ateşte pişirilmesiyle kebap (kömme) biçiminde değerlendirilr veya kurutularak saklanır.
Büyük yabani kestanelerin aşılanması halinde bir ağaçtan 150 kg meyve alınabilmektedir. Kestane yetiştiriciliğinde anaç seçimi ve toprak yapısına bağlı olarak çeşit kadar önemlidir.
Kestanelerin kesik olan kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Ardından önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Kestaneleri pişirdikten sonra sıcak tutmak için temiz bir mutfak havlusuna sarın. Bu, soyulmalarını kolaylaştırır.
Kestanelerinizi suda da pişirebilirsiniz. Bu yöntemle kestanelerin kurumasını da engellemiş olacaksınız. Kestane suda pişirilmeyecekse mutlaka iki saat kadar suda bekletilmelidir. Bu işlem kestanelerin hem yumuşamasını hem de daha kolay soyulmasını sağlamaktadır.
Rengi ve iç kabuğu yenebilecek durumlara uygunsa alın. Alırken bunlara özen gösterirseniz lezzetli mi lezzetli kestaneler pişireceğinize eminiz. Kestaneleri pişirmeden önce mutlaka çizik atın ve suyun içine birkaç saat kadar bekletin.
Hakiki Kestane Balı (1Kg) - 907.41 TL + KDV.
Yüksek kalitesi ve aromasıyla ünlü Zonguldak Kestane Balı, Karadeniz Teknik Üniversitesinde yapılan tahliller sonucunda Türkiye'nin en kaliteli kestane balı olarak belirlenmiştir.
Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Marmara ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde de üretilen ballarımız gerek ülkemizdeki, gerekse de yurtdışındaki insanlara adeta şifa götürmektedir. Üretilen ballar arasında en çok bilinen kestane balı Rize Bölgesi çevresinde yetiştirilmektedir.
Kestane, vücutta serbest radikal hasarının neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek C vitamini, gallik asit, ellagik asit ve polifenoller gibi çeşitli antioksidanlar içerir. Kestane tüketmek, inflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Anadolu, kestanenin anayurdudur. Kestane ilk kez ortaya Lidya uygarlığında çıkmış, antik çağlarda uzun süre Lidya elması adıyla anılmıştı. Bu nedenle geçmişte en kaliteli kestaneler Lidya uygarlığının merkezi olan bugün Manisa ilinin Salihli ilçesinde kalan bölgede yetiştiriliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri