Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Akçaabat köftesi, Türk mutfağında bir köfte çeşididir. 1930'lu yıllarda Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Akçaabatlı lokantacılar tarafından yapılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Tekirdağ Köfte
Geçmişte tat köftesi ve Hacıköylü köftesi isimleriyle de anılmış olan bu lezzet, 2020 yılında coğrafi işaret tescilini de almış. Orta yağlı parça etin çekilmesiyle elde edilen kıymadan yapılan Tekirdağ köfte; ekmek, soğan, sarımsak ve baharat eklemeleriyle enfes bir lezzete kavuşuyor.
İnegöl köfte, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yapılan ızgara köftedir. 19. yüzyılın sonlarında Balkanlardan İnegöl'e gelen Türk göçmenleri halkı tarafından yaratıldı.Ćevapi olarak Balkanlar'da bilinmektedir. Yuvarlak şekilde yoğrulur ve ızgarada pişirilir.
Akçaabat köftesini diğer köfte türlerinden ayıran en önemli özellik söz konusu köftenin üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir filoruga sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş danalardan elde edilmiş olmasıdır.
Geçmişi eskiye dayanan ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunan Afyon / Afyonkarahisar Çullama Köftenin adında geçen “çullama”; köftelerin kızartılması sonrasında yüzeyinde oluşan saçaklar nedeni ile kullanılır.
Yalnızca 2 malzeme ile hazırlanan Sivas köftesi, biber, domates ve tırnak pide eşliğinde sunulur. Orijinal Sivas köftesini diğer köftelerden ayıran en önemli özellik, kıymanın tuzda bekletilmesidir. İsteğe göre dana eti veya koyun eti kullanılabilir.
Fellah köftesi, Gliko, Kürt köftesi, Arap köftesi, sarımsaklı köfte, bulgur köftesi, Küpkürt veya zeyitli köfte adlarıyla bilinen bulgurdan yapılan bir köftedir. Erzurum, Van ve Antep yöresel mutfağında yer alır.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir.
İzmir köfte (Yunanca: Σμυρναίικα σουτζουκάκια, romanize: Smirnaíika soutzoukákia), Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türüdür. İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır. Adapazarı Islama Köftesi 08.01.2013 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İzmir köfte Balıkesir'de bir başka lezzetli, dananın kaburga ve kol bölgelerini gömlek yağı ile çekip çok az baharat ve maydanoz ilave ediyoruz. İster tavada ister ızgarada isterseniz fırında pişirin.
ERZİNCAN YÖRESİNE AİT YALANCI KÖFTE (Sadece 3 malzemeyle harika bir lezzet) - YouTube.
Misket köfteler, sebzeler ve bol kekik ile güveçte pişen bu yemek oldukça lezzetli. Hem et türevi, hem tencere yemeği sevenler için tam not alacak bir tarif.
Köftenin 1 parmak kalınlığında olması yeterli. Köftenin kısa tarafına iç harcımızı koyuyoruz ve yağlı kağıt yardımıyla rulo şeklinde sıkıca sarıyoruz. Üzerine fırça ile yumurta akı sürdüğümüz köfteyi tekrar yağlı kağıda sararak üzerini alüminyum folyoyla kapatıp 200 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişiriyoruz.
1960'larda İstanbul'a giden İshak Bayraktar Zeytinburnu'nda seyyar arabası ile Akçaabat Köftesi satar.
Fırında İzmir köftesini, pirinç pilavı ve fava ile birlikte servis edebilirsiniz. Köfte harcı hazırlarken kıymanın içerisine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Kullanacağınız kıymanın orta yağlı ve iyi çekilmiş olmasına dikkat edin. Köfte yapımında kullanacağınız ekmeğin bayat olması daha kolay pişmesini sağlayacaktır.
Tekirdağ Köftesinde kullanılan kıyma makinesinin özelliği ile et hamur haline getirilmesi de Tekirdağ Köftesinin diğer bir öne çıkan özelliğidir. Tekirdağ Köftesi elastik kıvamda ve homojen yapıdadır. Bu elastik kıvam ve homojen yapı görünüş olarak bütün halde olmasını sağlar.
🙋 Sizlerle memleketim Malatya yöresine ait sıkma köfte tarifini paylaşmak istiyorum. Hadi o zaman başlayalım, tarife.. Öncelikle 2 su bardağı ince bulguru yoğurma kabında 2 su bardağı sıcak su ile ıslatalım ve üstünü strec film ile kapatıp 10 dakika bekletelim.
Tükürük Köftesi (Eskişehir Yöresi)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri