Şifon kumaşlar ince yapıdadır. Bu nedenle ışık geçirme özelliği bulunur. Sıklıkla abiye elbiselerde tercih edilir. Şifon kumaşlar tek kat olarak dokunur ve genellikle yaz mevsiminde kullanılır.
Tiril tiril, yazlık, dökümlü pamuk viskon kumaş ile elbise, etek, yazlık dökümlü pantolon, tunik, gömlek, ferace dikilir. İç göstermez. Kumaş Karışımı, %80 Pamuk %20 Pamuktur.
Jarse kumaş, iki yüzü de aynı görünüme sahip, sıkça bir yapıda ve daha stabil örme kumaşlardır. Genelde jarse, astar, abiye, forma dikilmesinde kullanılmaktadır. Başka bir kullanım şekli ise farklı türde kumaşlar ile birlikte kullanılmasıdır. Yine aynı şekilde derilerle lamine edilerek de kullanılmaktadır.
Naylon kumaşın bilinen bir diğer ismi polyamid kumaştır. Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
İlgili 18 soru bulundu
Sentetik kumaş odun hamurundan elde edilen sentetik liflerin belirli işlemlerden geçirilerek dokuma haline getirilmesiyle elde edilen bir kumaş türüdür. Sentetik ve yarı sentetik kumaş olarak iki bölümde oluşturulmaktadır. Günlük hayatta bir çok yerde kullanım imkanı bulunan sentetik kumaşın çeşitleri de bulunmaktadır.
Jarse kumaş içeriği kumaş çeşitlerine göre değişebilmektedir. Fakat genel olarak içeriğinde pamuk elyaf ve sentetik elyaf iplikleri yer almaktadır. Pamuk karışımları olan içerikleriyle de karşılaşılabilir.
İpek böceği denilen böceğin kozasının bazı işlemlerden geçirilerek iplik haline getirilmesiyle elde edilen özel bir kumaş çeşididir. İpek kumaş yapı olarak ince bir kumaş olup özel kıyafetler için daha çok tercih edilmektedir. Yüzyıllar boyunca özel günlerde kadınlar için kullanılmış olan bir kumaş çeşididir.
Hafif bir yapısı olan terikoton kumaşlar cilt ile uyum sağlar. Bu nedenle ciltte herhangi bir terlemeye yol açmaz. Diğer kumaşlara oranla daha dayanıklı olan terikoton kumaş özellikle sağlık çalışanlarının medikal kıyafetlerinin üretiminde kullanılır. Bu nedenle zorlu koşullarda dahi terikoton kumaş asla terletmez.
Keten kumaşı, ince ve pürüzsüz bir dokuya sahiptir ve pamuklu kumaşlara kıyasla daha sert bir hissiyatı vardır. Keten kumaş, dayanıklılığı ve uzun ömrü nedeniyle özellikle yazlık giysiler için popülerdir, çünkü nefes alabilir ve serin tutabilir.
Şifon Kumaş
Şifon kumaşlar ince yapıdadır. Bu nedenle ışık geçirme özelliği bulunur. Sıklıkla abiye elbiselerde tercih edilir. Şifon kumaşlar tek kat olarak dokunur ve genellikle yaz mevsiminde kullanılır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Aerobin Kumaş Özellikleri
- Aerobin kumaş yapısı bakımından terletmeyen bir kumaş olma özelliğine sahiptir. - Kırışmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve kullanımı kolaydır. - Yaz ayları için en fazla tercih edilen kumaş türleri arasında bulunur. - Nefes alan bir kumaş türüdür.
Saydığımız özelliklerinden dolayı son yılların favori koltuk kumaş türlerinden olan tay tüyü kumaş tüylü yapısıyla oldukça sıcak tutarken, terleme de yapmaz, Kılıflardan yastıklara, koltuklardan sandalyelere geniş kullanım yelpazesi ile de oldukça popüler bir kumaş türüdür.
Tay tüyü kumaşlar çok sık dokunduğu için kolay kolay esneme yapmaz. Yalnızca tay tüyü kumaşın kullanıldığı yere ve dokuma özelliğine göre esnekliğinde değişiklik yaşanabilir. Yumuşak ve kadifemsi bir dokunuşa sahip olan tay tüyü kumaş hemen hemen döşeme sektöründe en fazla kullanılan kumaşlardan bir tanesidir.
Likralı terikoton, tüm sağlık çalışanlarının bildiği ince terikoton kumaşın likralı halidir. Pamuk oranı daha yüksektir ve likralıdır. Sektörde anlaşılmasını kolaylaştırmak için likralı terikoton olarak telafuz ediyoruz.
Poplin kumaş, ince pamuk ipliklerinin örülmesiyle elde edilen bir tür dokumadır. Bu özel dokuma tekniği sayesinde kumaş dayanıklı ve esnek bir yapıya sahiptir. Poplinin aynı zamanda nefes alabilen bir yapısı bulunur. Bu özelliğiyle sıcak havalarda bile rahatlıkla tercih edilir.
Scuba kumaş kalın yapıya sahip ve astar gerektirmeyen bir kumaş türüdür. Sentetik ve nefes alan bir kumaş olan scuba kumaş, pek çok kişinin kıyafet seçiminde tercih ettiği kumaşlar arasında yer alır. Scuba Kumaş Nedir? Scuba ya da bilinen adıyla dalgıç kumaş; dayanıklı yapıda ve vücuda oturan bir görünüme sahiptir.
Doğal bir lif olan pamuklu kumaş hafif ve gevşek örülmüş ince kumaşlardır. Çok yönlü ve doğal rahatlığı olan pamuklu kumaş kadife gibi ağır ve tüylü kumaşlara benzemez. Bakımı kolay olan pamuklu kumaşlar kırışmazlar. Pamuk genellikle sentetik iplik karışımlı da olabilir.
Viskon kumaş pamuğa oranla daha fazla nem emme özelliğine sahiptir. Rahattır, vücuda yapışmadığından hareket kabiliyetini kısıtlamaz. Esnektir ve şişme payı yüksek olduğundan %120'ye varabilecek bir su emiciliğine sahiptir. Renkleri canlıdır.
Doğal bir lif olarak geçen pamuk kumaş hafifçe ve gevşekçe örülmüş ince yapılı kumaşlardır.
Piyasa anlayışına yönelik, tek plakalı olan yuvarlak biçimdeki örme makinelerinde, tek iğne yatağı üzerinde, tek iğne grubuyla üretilir. Süprem kumaş, kilitlerin yalnızca ilmek şeklinde sıralanması ile meydana gelen, düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı olan örme kumaştır.
Sandy kumaşlar kalın ya da ince örgü özelliği barındıran, dökümlü ve yazlık kullanıma uygun bir türdür. Polyester ipliklerden meydana getirilen Sandy kumaş, pliseli ve parlak yüzeyli elbiselerde kullanılmaktadır. Oldukça hoş ve parlak bir yapıya sahiptir. Polyester özellikli bir kumaş türüdür.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri