Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
304 kalite paslanmaz çelik, temel paslanmaz çelik kalitelerinden biri olup, en yaygın kullanılanıdır. Bu kalite EN normuna göre 1.4301 ya da X5CrNi18-10, UNS normuna göre ise S30400 olarak adlandırılmaktadır.
430 kalite paslanmaz çelik malzeme krozyona karşı çok yüksek bir mukavemete sahip değildir. Genellikle dekoratif amaçlı imalatın olduğu yerlerde kullanılan bu paslanmaz çelik kalitesi fiyat bakımında uygundur ve paslanma probleminin çok olmayacağı yerlerde tavsiye edilir.
İlgili 27 soru bulundu
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
403 paslanmaz çelik, temel martensitik paslanmaz çeliktir, korozyona ve ısıya dayanıklı %12 Cr martensitik paslanmaz çeliktir.
Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir. Kalite 430, %18 krom içermekte, nikel ise içermemektedir. Nikel içermediği için 304 kaliteye göre mat bir görünümü vardır. Krom bazlı bir paslanmaz çeliktir.
904L kalite paslanmaz çelik, oldukça yüksek miktarda krom, nikel ve molipten içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4539 ya da X1NiCrMoCu25-20-5, UNS normuna göre ise S08904 olarak adlandırılmaktadır.
316 kalite paslanmaz çelik, 304 kalite paslanmaz çeliğe oranla daha fazla nikel içerir. Nikelin yanı sıra %2 oranında daha fazla kroma da sahiptir. 316 kalite paslanmaz çeliğin daha yüksek oranda nikel ve kroma sahip olması onu bazı durumlar için 304 kalite paslanmaz çeliğin önüne geçirir.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
Kaliteli bir çelik tencere satın alırken 18/10 CR/Ni etiketine sahip olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Tencerelerin ağırlıklarına göre %18'inin kromdan, %72'sinin çelikten, %10'unun ise nikelden elde edilmesi gerekmektedir. Krom ürünlere parmaklık vermektedir. Nikel ise paslanmaların ve kararmaların önüne geçer.
1- 18/10 Cr/Ni Paslanmaz Çelik
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir.
18/10 paslanmaz çelik, %18 krom ve %10 nikel içerir, dolayısıyla 18/10 sınıflandırmasına sahiptir. Aynı şekilde 18/8 paslanmaz çeliğin %18 krom ve %8 nikel vardır. 18/0 paslanmaz çelikte %18 krom ve %0 nikel bulunur. Nikel, paslanmaz çeliğin korozyon direncini ve parlaklığını etkiler.
304 Kalite Paslanmaz Çelik: 304 kalite paslanmaz çelik, 18-10 veya 18-8 çeliği olarakta bilinmektedir. Bu çeliğin en temel çelik kalitesidir ve her özelliği ortalamanın üzerindedir. 304L Kalite Paslanmaz Çelik: 304L kalite paslanmaz çelik, özellik olarak 304 paslanmaza oldukça benzemektedir.
Bu paslanmaz çelik kalitesindeki malzemelere iyi şekil verilebilir ve iyi kaynak yapılabilir. Bu kalitedeki paslanmazlar mıknatıs çekmez ve yüksek bir korozyon direncine sahiptir. 316L kalite paslanmaz çeliğin korozyon direnci, 304 ve 304L kalite paslanmaza göre daha iyidir.
904L'nin yüksek nikel içeriği, pahalı bir bileşen olmasını sağlar ve bu da genel maliyeti etkiler. 316L ve 904L çelikleri arasında mukavemet ve sertlik arasında fark yoktur. Her ikisi de 95'in altında olan benzer Rockwell sertliğine (HRB) sahiptir ve gerilme mukavemetleri yaklaşık 490MPa'dır.
Görüntünüzü en şık hale getirecek olan ürünlerden bir tanesi ise 316L Paslanmaz çelik bileklikler yapıları gereği kesinlikle kararmaz, solmaz, yıpranmaz uzun süreli kullanıma uygundur.
1020 imalat çeliği, düşük karbonlu çeliklerden biridir ve yaygın olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu çelik, mükemmel işlenebilirlik, kaynak kabiliyeti ve düşük maliyeti ile bilinir. Genellikle makine parçaları, dişliler, miller ve cıvata gibi mekanik parçaların üretiminde kullanılır.
Paslanmaması için 18/10 Cr/Ni Etiketi
Çelik tencereler ağırlıklarına göre %18'i kromdan %10'u nikelden geri kalan %72'lik kısım ise çelikten üretilmektedir. Tencerenin bu etikete sahip olması 304 kalite paslanmaz çelik olarak da adlandırılmasını sağlamaktadır.
Peki bu yapılar ortalama kaç yıl dayanıyor? Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
4116 Çelik, Tıbbi Malzemelerin Yapımında, Gıda İşleyen Makinelerde Veya Mutfak Gereçlerinde Kullanılır. Kullanım Alanlarından Anlaşılacağı Gibi Paslanmaz Çeliklerdendir ve Oldukça Yüksek Paslanma Direncine Sahiptir. Oldukça Sağlam, Güçlü ve Dayanıklı Bir Çelik Cinsidir...
420 kalite paslanmaz çelikler, "martensitik" denilen paslanmaz çelikler grubuna dahildir. Hem krom, hem de nikel içerirler. Polisaj için oldukça uygun bir malzemedir. Özellikle ısıl işlemlerin ardından, 420 kalite paslanmaz çeliklerin gerilime dayanımı oldukça yüksektir.
Özet: Paslanmaz çelikler içerisinde gerek kullanım gerekse alaşım kalitelerinin çokluğu açısından en zengin grubu "ostenitik çelikler" oluşturmaktadır. Ferritik çelikler grubunda yer alan St37 malzeme ise düşük maliyet ve dayanım özellikleri ile endüstride kullanım açısından çok büyük bir paya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri