1) Beş deve; zekâtı bir koyundur. Deve sayısı bu miktara ulaşmadıkça zekâtı yoktur. 2) On deve; zekâtı iki koyundur. 3) On beş deve; zekâtı üç koyundur.
Devenin zekâtı olarak beş deveye bir koyundur. İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında, Kira geliri getiren ev, dükkân, fabrika, motorlu araç, makine gibi malların net gelirinden 1/10 veya brüt gelirden 1/20 oranında zekât vermek gerekir.
Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
Hayvanlarda belirtilen nisap miktarları şöyledir: Koyun: 40 taneden 1 koyun zekat verilecek.tir. Sığır: 30 taneden 2 yaşına girmiş 1 dana verilecektir. Deve: 5 taneden 1 koyun zekat olarak verilecektir.
Sığırların Zekatı
Sığırlarda 30 sığır altı için zekat verilmesi gerekmemektedir. 30-40 sığır için 2 yaşında erkek ya da dişi buzağı, 40-60 arası sığıra sahip olanlar 3 yaşında erkek ya da dişi dana vermesi gerekmektedir. Sonrasında ise her 30 sığır için bir buzağı, her 40 sığır için bir dana vermesi gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Zekât açısından devenin nisabı Hz. Peygamber tarafından beş olarak tesbit edilmiştir (Buhârî, “Zekât”, 32, 42). Beş deveden dokuz deveye kadar bir koyun, ondan on dörde kadar iki, on beşten on dokuza kadar üç ve yirmiden yirmi dörde kadar da dört koyun zekât olarak verilir.
Saime olan koyun ve keçi sürüsünün kırktan azına zekât düşmez. Koyun ve keçi sayısı kırk olur ve bunların üzerinden bir yıl geçerse zekât farz olur. 40'tan 120'ye kadar bir koyun, 121'den 200'e kadar iki koyun, 201'den 399'a kadar üç koyun zekât verilir. 400 koyun için de dört koyun zekât gerekir.
Beş devede bir koyun verilir. On devede iki koyun, on beş devede üç koyun, yirmi devede dört koyun, yirmi beş devede iki yaşından gün almış bir yavru dişi deve, zekat olarak verilir. Bunun üzerine dört veya daha az deveye sahip olan kişi zekat vermez.
Hayvanların zekâtı, kendi cinsinden verilebileceği gibi değerleri üzerinden para olarak da verilebilir (bkz. Kâsânî, Bedâî', 2/41). Ancak fakirin yararına olanı tercih etmek daha uygundur.
Develerde zekât nisabı 5'te 1'dir. 5 taneden az olan develerde zekât yoktur. 5 adet saime devenin zekâtı, üzerinden bir yıl geçince, 9 tane deveye kadar, orta halli bir koyundur. 10 devede iki koyun zekât verilir. Bu miktar 14 deveye kadar geçerlidir.
Müslüman olanların 80,18 gramdan daha fazla altını bulunuyor ise sahip olduğu altının zekatını vermesi gerekmektedir. Bu oran değişiklik göstermemektedir. Nasıl ki Müslüman olan bir kişi malının 1/40 oranında zekat vermesi şartı bulunuyor ise zekatı verilecek altınında gramında bir değişiklik olmamaktadır.
Altın, gümüş, para, ticaret malları ile koyun ve keçiden 1/40 oranında, İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında, Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (aşar) zekât verilir. Eğer bir kimse bu ürünleri yetiştirirken para harcayarak sulama yapıyorsa 1/20 oranında zekât verir.
Bu ihtiyaçları temin etmek için biriktirilen paralarla onları karşılamak üzere sözlü ya da yazılı herhangi bir taahhüde girilmişse o takdirde bu paralardan zekât vermek gerekmez.
Cevap: Ticaret için yani satılık olmayan evlerin, apartmanların, sanat aletlerinin, motor, tezgâh, kamyon, gemilerin ve ne kadar çok olursa olsun evde kullanılan eşyanın zekâtı verilmez. Sanat sahipleri, sanayiciler, imalatçılar, ham ve işlenmiş, mamul eşyanın zekâtını verirler. Demirbaş eşyanın zekâtı verilmez.
Koyunlarda birden otuz dokuza kadar olan koyunlar zekâttan istisna edilmiştir. 40-120 arası koyuna bir koyun, 121-200 arası iki koyun, 200-399 arası üç koyun, 400-500 arası dört koyun, bundan sonra her 100 koyunda bir koyun zekât olarak verilir.
Ama kova ve benzeri şeylerle sulanırsa yirmide birdir. 1841- Buğday, arpa, hurma ve üzüm hem yağmur veya ırmak suyu hem de kova ve benzeri şeylerle sulanırsa, kova ve benzeri şeylerle sulandı, denilecek kadar olursa, onun zekâtı yirmide birdir.
Zamanında zekâtını vermeyen bir kişi, daha sonra fakir düşer ve zekât borcunu ödemeden ölürse zekât sorumluluğundan kurtulamaz. Bu durumdaki kişi mirasçılarına, zekât borcunu ödemeleri hususunda vasiyette bulunmalıdır. Şâyet vasiyet etmeden ölürse günahkâr olur.
ARABANIN VE EVİN ZEKATI OLUR MU? Kişinin ticaret amaçlı olmayıp ev, işyeri, çiftlik vb. amaçlarla kullanmak üzere alıp elinde bulundurduğu gayr-i menkuller ile kişinin kullanmakta olduğu arabası zekata tabi değildir.
Kırk küçükbaş hayvana yüz yirmiye kadar tek. 121'de 2. Yani 40 ile 120 arasındaki o 80 koyuna ayrıca zekat gerekmiyor. Yani, dolayısıyla bir kimsenin ister 40 olsun ister 50 ister, 60, 80, 90, 100, 110, 120. 1 tane koyun verecek.121'de 2. 121'de 2 ne zamana kadar?
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
Torununa veremez. Kayınpederine kaynanasına ve kayınlarına üzerlerinde zekât şartları oluşuyorsa verebilir.
Tavuk ve balık çiftlikleri, tavşan yetiştiriciliği, ipek böceği yetiştiriciliği gibi durumlarda da söz konusu hayvanlar ticaret malı olarak değerlendirilirler ve ticarî mal kategorisinde zekata tabi olurlar.
Diyanet İşleri Başkanlığımızca yapılan “Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir.
Yukarıdaki bilgilerden hareketle zekât vermek isteyen birinin borçları, tüm ihtiyaçları çıkarıldığında ve bir yıl boyunca altını 80,18 gram ise zekât vermesi gerekmektedir. Altının gramı 80,18 ise bu gramın %2,5'i zekât verilmelidir.
Zekat ibadetini yerine getiren her Müslümanın merak ettiği konulardan biri de zekat verirken söylemek gerekir mi yoksa gerekmez mi konusudur. Bu konu ile ilgili dinimizde zekat veren kişinin öncelikle doğru bir şekilde niyet etmesinin önemi vurgulanmış, zekat verirken söylemenin gerekmediği belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri