Çiçeklere uzun yıllar hayatta kalmaları, gelişmeleri için besin ve destek sağlar. Uygun çiçek toprağını tespit etmek, bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir adımdır. En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir.
Kalitesi ile Beğenilen Torf Toprak
Genellikle evlerinde balkon süslemeleri ile ilgilenenler ve rengarenk çiçekler yetiştirme isteyen müşteriler için torf saksı toprağı tavsiye edilir.
Bahçeden alınan toprağı kullanmayınız. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
İlgili 22 soru bulundu
Bitki toprağına toz tarcın serpmeniz yeterli olacak. Bu işlemi haftada 1 veya 2 defa yapmanız yeterli olacaktır. Bitki toprağını zenginleştirerek bitkinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca bitki çeliği ile üretim yapacaksınız yine tarcından faydalanabilirsiniz.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
· Evde yetiştirdiğiniz bitkilerin toprakları genellikle perlit, vermikülüt, kompost ve torf malzemelerin belli oranda karıştırılması ile oluşmaktadır. · Saksı toprakları içerisinde gereken vitamin ve mineral olması gerekmektedir. · Ev içerisinde yetiştirilmek istenilen çiçeklerin toprakları humuslu toprak olmalıdır.
İyi yapıya sahip topraklar kök gelişimini artırır. •iyi drenaj özelliğine sahiptir. Yüksek su tutma kapasitesine sahiptirler. İyi havalanma ve gaz değişim özelliği gösterirler.
Bunun nedeni genel olarak toprak aldığımız yerlerde satılan toprakların çok fazla gübreli olmasıdır. Bu durum saksı çiçeklerinde sineklenmeye ve böceklenmeye neden olmaktadır. Bu durum çiçeğe zarar vermekte ve aynı zamanda evin temizliği bakımından çiçek yetiştiren insanlara sorun olmaktadır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Genel anlamda saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit, vermikülit karışımı ideal olacaktır.
Eğer saksınızın altında bir delik yoksa, fazla suyun kaçma imkanı da yok demektir. Bitkinizi koyacağınız saksıya toprağı koymadan önce bir kaç çakıl taşı ile oluşturacağınız bir kat tahliye katı, bitkilerinizi fazla sulamanın önüne geçecektir.
Avuç içinde sıkılan torf sıkılıp bırakıldıktan sonra bir sünger gibi eski halini alıyorsa, Avuç içinde sıkılan torf parmaklar arasından bulamaç veya püre gibi akmıyorsa o torf çok ayrışmamış kaliteli bir torf'tur.
Killi Toprakta Ne Yetişir? Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Torf, organik bir toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Besin maddesi içermez. Saksılı süs bitkileri ve fidan yetiştiriciliğinde çok değerli bir materyaldir.
Eğer toprak çok tuzlu suyla doygunsa (ozmotik basınçtan dolayı kuraklık etkisi) bu koşullar kuru yerine tuzlu olarak ifade edilir. Kısaca toprakta tutulan suyun tansiyonu 15 bar'dan fazla ise kuru, az ise (> 0 bar) nemli kabul edilir.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Kullanılabilecek vitaminler hakkında yapılan çalışmalarda B vitamini için Chicago Press Üniversitesi'nde bir çalışma yapılmıştır. Burada B1 vitaminin bitkinin büyümesine etki ettiği gözlemlenmiştir. Yine B6 ve B12 vitaminlerininde büyümeye yardımcı olduğu ve bitki kök gelişiminde olumlu sonuç verdiği gözlenmiştir.
Bitkinin içinde bulunduğu saksıdan en fazla 2 numara büyük saksı seçilir. Eski saksılar yeniden kullanılabilir. Ancak unutulmaması gereken nokta, eski saksının çok iyi yıkanması ve dezenfekte edilmesidir.
İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır. Sulama yapmadan önce maden suyunu ağzı açık bir kabın içine koyun ve iki gün boyunca asidinin kaçmasını bekleyin. Dinlendirilmiş maden suyu çiçeklerinize verebilirsiniz.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Elinizde torf toprak varsa ve torf tek başına kullanılır mı diye düşünüyorsanız; sizlere bu toprağın kullanım alanları hakkında bilgi verelim: En yaygın kullanım alanı saksı bitkileri yetiştirmektir. Dilediğiniz bitki için kullanabilirsiniz. Golf sahalarının oluşturulmasında torf toprak kullanılmaktadır.
Akıllı toprak ne işe yarar? Akıllı toprakların içeriğinde torf, perlit, vermikülit, leonardit ve kum karışımı gibi bitkilere faydalı olabilecek maddeler yer alır. Aynı zamanda gübrelerin de bulunduğu akıllı topraklar kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlerde hazırlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri