Evimiz için havlu seçerken en başta yumuşak olmasına ve su emiciliğine dikkat ederiz. Bu iki husus var oldukça bizim için gerisinin çok da bir önemi yoktur. Sık dokunmuş, tüyleri (hav) uzun, yüzde yüz pamuktan mamül herhangi bir havlu ev ortamında işimizi rahatlıkla görecektir.
Havlunun etiketinde %100 pamuklu ürün olması doğru adreste olduğunuzu gösterir. Pamuklu havlularda bulunan pamuk lifleri hem ağırlığının 25 katı suyu bünyesinde tutar ve suyu mükemmel düzeyde çeker. Havluların çok büyük bir kısmı pamuktan yapılır ancak havluda görünen his ve görünüm tamamen pamuğun çeşidine bağlıdır.
Kaliteli koton havluları içerisinde Brezilya ve Mısır pamuklarının olması gerekmektedir. Yüksek su emiciliği olan bir diğer ürün, keten havlulardır. Banyo havlusu olarak da kullanılan bu ürünler, doğru tercih olacaktır. Sık dokumalı olan bu ürünler, yumuşaktır.
Havlu kumaşların yüksek hidrofilitesi, yüksek yaş mukavemeti, affinite değeri, yüksek renk haslığı, yıkanabilirlik, yumuşak tutum, antialerjik gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.
Bambu havlu, bambu bitkisinin liflerinden elde edilen ev tekstili ürünlerindendir. Bambu elyafı doğal olarak antioksidan özelliklere sahip olan hipoalerjenik bir malzeme olarak bilinir. Yapısı sayesinde bambu havlular hijyenik ve sağlıklı kullanım sunar.
İlgili 19 soru bulundu
Mikrofiber havlular genellikle pamuktan daha incedir, ancak ince dokunmuş yapıları nedeniyle şaşırtıcı miktarda sıvı emerler. Aynı şekilde hızla kururlar ve küflenmeye daha az eğilimlidirler. Genel kullanımdaki mikrofiber havlular oldukça ince ve hafif olduklarından çok az yer kaplarlar.
Pamuk doğal bir yapıdan yapılır, M.fiber gibi su emici özelliği bulunur. Pamuk ve mikrofiber yorgan arasındaki fark pamukların yıkama sonrası buruşmaya daha yatkın olmasıdır. Pamuk yorganlar kırışır ve renk atabilirken, mikrofiber örtüde bu yoktur. Kimyasalsız liflerden yapılan pamuk normaline göre daha iyidir.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Havluların sert ve kullanılamaz hale gelmesinin en büyük nedeni yumuşatıcı ile etkileşimleridir. Zaman içerisinde yumuşatıcının içerisindeki yağ ve bileşenler havlunun liflerini kaplayarak emici özelliklerinin kaybolmasına neden olur.
Yüksek derecede su ve rutubeti emme gücü vardır. Bambu kumaş vücut terini pamuktan daha hızlı emmektedir. Bambudan üretilen kumaşlar teri çektiği için sıcak havalarda tercih edilebilir. Pamuklu kumaşlar, nemi iyi emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyarak serin tutar.
İkisinden birini tercih etmeniz gerekiyorsa önerimiz, yaz aylarında kullanımı çok daha uygun olan bambu bornozu, kış aylarında ise vücudu aynı zamanda sıcak tutan pamuk bornozu tercih etmeniz yönünde olacaktır.
Banyo ve mutfakların olmazsa olmazı havlular, şık desenleri ve yumuşacık dokuları ile kullanışlı ve dekoratif tekstil ürünlerini oluşturur. Ancak bu ürünlerin de bir ömrü vardır ve hijyen açısından 3-4 yılda bir tüm havluların değiştirilmesi önerilir.
Bakteri, virüs, mantar ve küfün gelişmesini ve çoğalmasını engeller. Bakteri ile oluşan kötü kokuyu önler. Antibakteriyel özelliği 20 yıkamaya kadar kalmaktadır. Ekstra emicidir ve hızlı kurur.
Mikrofiber havlu kimyasallar kullanılmadan yüzeylerin sterilize edilmesine yardımcı olan bir üründür.
Genel olarak banyo ve mutfaklarda sıklıkla kullanılsa da tercihe göre spor salonlarında teri emmek için kullanılan havluların yerine solid havlular tercih edilebilir. %60 pamuklu yapısı ile terinizi emip havlu üzerinde herhangi bir su birikintisi bırakmayacaktır.
Çamaşır makinelerinde kullanılan şebeke suyu havluların sertleşmesine neden olur. Yıkama programını başlatmadan önce bir miktar sirke ekleyebilir ve şebeke suyunun olumsuz etkisini en aza indirgeyerek daha yumuşak havlulara sahip olabilirsiniz.
Yumuşatıcı Kullanımı ve Havlular
Hem yumuşaklığını koruması hem de mis gibi kokması için her aşamada çamaşır makinenize yumuşatıcı ekleyebilirsiniz. Yumuşatıcı yerine aynı etkiyi sunan çamaşır deterjanları da kullanabilirsiniz.
Peki yeni havlu nasıl yıkanır? Yeni havluları ilk birkaç yıkamada benzer renkli havlularla yıkayın ki renginde bir değişiklik olmasın. İlk yıkamayı ılık, soğuğa yakın bir sıcaklıkta yapın. Yeni havluları yıkarken yarım ölçü çamaşır deterjanı kullanın.
Mikrofiberin hafif dalgalı bir yüzeyi vardır. Polyestere dokunduğunuz zaman pürüzsüz yapısını hissedebilirsiniz. Polyester, kırışıklıklara dayanıklı ve ömrü uzun olduğu yapıya sahip olduğu biliniyor. Polyester yaz ayları için seçilmesi daha uygunken, mikrofiber mevsimlik olarak düşünülebilir.
Temizlik. Temizlik ürünlerinde kullanılan mikrofiber elyaflar, genellikle polyester ve polyamitten üretilir. Ticarî olarak kullanılan birçok temizlik ürünü %100 polyester mikrofiberden oluşur. Mikrofiber ile üretilen tekstil ürünleri oldukça yumuşaktır ve şeklini korur.
Ancak bu materyalin birtakım dezavantajları vardır. Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Pamuk ve bambu saç havlusu polyestere ve diğer kimyasal malzemelere göre sağlıklı olduğu için duş sonrası güvenle kullanılır. Bambu ve pamuk ipliğinden imal edilen peştemal kumaşlar saça zarar vermeden hem doğal hem de rahat bir kuruma sağlar.
Mikrofiber kumaş kullanımının kanser, alerji ve astım gibi kimyasal hastalıklara neden olduğuna dair kanıt yoktur. Normal kumaşlara göre 10 kata kadar daha fazla su tutma özelliğine sahip olan bu harika ürün, polyamid içeriği sayesinde yüksek emme kapasitesine rağmen çok çabuk kurur.
Peştamal havlulara göre daha yüksek emiciliğe sahiptir. Bu da hızlı kurulanma sağlar. Ayrıca yüksek emicilik, geleneksel havluların daha geç kurumalarına neden olabilmektedir. Peştamal havlular ise daha hızlı kuruma sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri