İncir yazları sıcak, kışları ise ılık geçen iklimlerde kolaylıkla yetişmektedir. İncir nerede yetişir sorusuna il bazında cevap vermek gerekirse, Türkiye'nin incir merkezi olarak Aydın'ı göstermek mümkündür. Aydın'dan sonra ise İzmir gelmektedir.
İncir nereden alınır sorusunun ilk karşılığı Aydın'dır. İncir yetiştiriciliği için en uygun yerler Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzaları arasındaki Nazilli, İncirliova, Germencik, Atça, Tire ve Torbalı ilçeleridir. Bu bölgeler, dünyanın en kaliteli ve lezzetli incirlerinin yetiştirildiği yerlerdir.
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar.
Bölgenizde incir ağacı olması, taze incirinin çok güzel olması en iyi kuru incirin bölgenizde yetişebileceği anlamına gelmez. Aydın – İzmir bölgesi Türkiye'nin en iyi incir ve kuru incirlerinin yetiştiği bölgelerdir. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi kuru incirleri bu bölgede yetişmektedir.
İncir kültürü Anadolu'da insanlık tarihi kadar eski devrelere dayanan kültür meyveleri içinde, en eski gelişme tarihine sahip meyvelerden biridir. İncirin anavatanı Türkiye olup, buradan Suriye, Filistin ve daha sonra da Ortadoğu üzerinden Çin ve Hindistan'a yayılmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
Haberler Tarım: İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı.
İncir, Akdeniz ve batı Asya'ya kadar yerlisi ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
Bursa siyah inciri; Türkiye'de en yoğun olarak Güney Marmara bölgesinin BURSA sınırları içinde deniz etkisi olan bölgelerinde yetişir. Aynı zamanda Akdeniz kıyılarında Mersin-İskenderun bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Bakım maliyetleri çok düşük bir meyve türüdür.
Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
Özellikle Ege bölgesinde üretimi fazla olan incir Türkiye'de en fazla Aydın yöresinde yetiştirilir. (Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.) incir ülkemizin özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok bölgesinde yetişen bir üründür. Aydın en önemli incir üretim merkezimizdir.
Haziran ayının ilk iki haftası, erken hasat dönemidir. Bu dönemde toplanan incirler hem besin değeri hem de pazar değeri bakımından değerlidir. İncir ne zaman olur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise ağustos ayının başlarıdır. Bu dönem aslında normal hasat dönemidir.
İncir ilimizde 369.020 da alanda, yaklaşık 62.000 tonluk kuru incir üretimi ile önemli bir yer teşkil etmektedir. Aynı zamanda incir ilimizden en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünüdür.
Yıllık kuru incir üretimi 34-37 bin ton arasında değişiyor. Dünya piyasalarında ihraç edilen sarılop türü kurutmalık incirlerin tamamına yakını Aydın'dan sağlanıyor. 2006 yılında coğrafi işaret ile tescillenen Aydın İnciri, 2016 yılında tamamlanan süreç neticesinde Avrupa Birliği Menşei işareti alan ilk ürün oldu.
Bursa'da yetiştirilen siyah incirler diğer bölgelerde yetiştirilen siyah incirlerden daha iri ve daha koyu renklidir. Duyusal analiz sonuçlarına göre Bursa ilinde yetiştirilen siyah incirlerin duyusal kalitesi de diğer bölgelerde yetiştirilenlerden daha üstündür.
7 Zeytin 1 İncir Çeşitleri ile Sağlığını Koruma Altına Al
Aynı zamanda tok tutma özelliği sayesinde de kişinin yağ yakım sürecini hızlandırırken ek olarak kan yapması ve kalp sağlığını koruması nedeniyle de metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
Kuru incir, lif oranı oldukça düşük bir atıştırmalık olduğundan sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. Özellikle sabahları aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen kuru incir gün boyu tokluk hissi vererek kontrolsüz yemek yemenin önüne geçmektedir.
Kuru incir önemli bir lif kaynağıdır. Lif oranı yüksek olan besinler bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak kabızlık sorununu kısa sürede tedavi ederler. 1 adet kuru incir ve 2 adet kuru kayısı ılık su ile birlikte sabahları aç karnına tüketildiğinde bağırsakları daha hızlı çalıştırdığı aktarılmaktadır.
Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
Patlıcan incir Karadeniz bölgesine has bir çeşit olup meyvesi siyah, çatlamaya karşı hassas lezzeti güzel olan bir çeşittir.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
İncir sütü, doğal şekerler, lifler, vitaminler ve mineraller gibi besin maddeleri bakımından zengindir. Özellikle kalsiyum, potasyum ve demir gibi mineraller içerir. Bu nedenle, vücudunuzun günlük besin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.
İncirin botanik ismi "Ficus carica" dır. Adını Ege Bölgesindeki antik yerleşim alanı "Caria"dan alan incir Anadolu ve Ege'de binlerce yıllık bir geçmişe sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri