1- Polyester: Özellikle kadın giyim ürünlerinde pamukla birlikte sıklıkla kullanılan bir kumaş türüdür. En önemli özelliği çabuk kurumasıdır. Bu nedenle yağmurluk, mont ve kaban gibi kışlık giyimlerde tercih edilir. Polyester kumaşı kolay kolay kırışmadığı için sık sık ütü gerektirmez.
Alacağınız kaban, kışın yağmuruna, karına dayanabilecek ve bedeninizi rahat ettirecek kumaşlardan olmalıdır. Yünlü, kaşe ve tiftik kumaş kabanlar bu saydığımız kriterlere uymaktadır. Seçeceğiniz kabanı tiftik, kaşe ya da yünlü kumaştan tercih edebilirsiniz.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır. Pamuklu Kumaş: Her mevsime uygun, yüksek higroskopik (nem çeker) özelliğine sahip, alerjik olmayan ve cildi tahriş etmeyen bir kumaştır.
Bunun yanı sıra kumaş türü en önemli detaylar arasında yer alır. Mont kumaşı nasıl olmalı, sorusunun cevabı araştırıldığında yünlü ve kaz tüyü modeller sıklıkla önerilir. Kış şartları ile mücadele ederken yün ve kaz tüyü kumaşlar, etkili sonuç ortaya koyar.
Kışın sizi sıcacık tutan kumaşlar söz konusu olduğunda, ipek kumaş kesinlikle bir rakiptir. Doğal ısı yalıtım özelliklerine sahiptir. Bu da ısıyı vücudunuza yakın tutmanıza ve sizi sıcak tutmanıza yardımcı olduğu anlamına gelir. İpek ayrıca nemi emer.
İlgili 17 soru bulundu
Kış sezonunun en çok tercih edilen moda ürünlerinden biri de kaşe kabanlar. Şık ve tarz görüntüsüyle sıklıkla tercih edilse de ''Kaşe kaban sıcak tutar mı?'' sorusu da çok sık soruluyor. Kaşe kabanlar yünlü malzemeden üretildiğinden kışın sıcak tutma konusunda oldukça başarılı.
Temel üretim maddesi plastik olduğu için polyester kumaşlar oldukça sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretilir. Bu nedenle genellikle kışlık ürünleri üretiminde tercih edilen polyester kumaşlar sıcak tutmaları ile öne çıkar.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz.
Elyaf ve kuş tüyü montlar ince tasarımlarına rağmen son derece sıcak tutar ve kayak montu olarak ideal bir seçimdir. Ayrıca katmanlar arasında yüksek miktarda hava tutarak ekstra yalıtım sağlayan şişme montları da inceleyebilirsiniz.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Kaşe kumaş kullanımı oldukça kolay bir dokuma türüdür. Sık dokunması sayesinde tok bir görüntü elde edilmektedir. Kaşe kumaşlar vücudu kabuk gibi sarmakta fakat hatları belirgin etmemektedir. İnce dokunmuş kumaşlar olduğu için düz renkler daha çok tercih edilmektedir.
Yün: Hafif ve dayanıklı yapısı ile mont kumaşları arasında vazgeçilmezdir. Su geçirmez özelliği ile sizi hem kuru hem de sıcak tutar.
Kaşe kumaş kendine özellikleri olan tok yapıda ve kalın olması ile kış ayları için oldukça uygun bir kumaştır. Kaşe kumaş sık dokunmuş bir kumaştır. Kaşe kumaş kalın yapıda olan ve sıcak tutan bir kumaştır. Su tutmayan ve oldukça kolay kuruyan bir kumaştır.
Bebek yazın mümkünse pamuklu ve ince, kışın ise içte pamuklu giydirilmelidir. Pamuklu soğukta yetersiz kalıyorsa yünlü veya polyester dış giysi giydirilmeli veya bebeğin üzerine örtü örtülmelidir. Pamuklu kumaş teri iyi çekmesine rağmen geç kuruduğu için dağcılar pamuklu giysi tercih etmez.
Pamuklu kumaşlar hafif ve gevşek dokunmuş kumaşlardır. Buna göre pamuklu kumaş nemi iyi bir şekilde emer ve ısıyı vücudun dışına taşıyıp kişiyi daha serin tutar. Her türlü hava şartlarına uyum sağlayan pamuklu kumaştan üretilen giysiler yazın kişiyi serin, kışın ise sıcak tutmaktadır.
Kaşe kumaş; mont, pardösü, etek, takım elbise, yelek, kaban, ceket ve manto gibi birçok giyim ürünlerinde kullanılmaktadır. Kaşe Kumaş Özellikleri Nelerdir? Kaşe kumaş kalın yapıda olan ve sıcak tutan bir kumaştır. Su tutmayan ve oldukça kolay kuruyan bir kumaştır.
Genellikle kış aylarında tercih edilir. Farklı renk ve modellerde üretilen kaban çeşitleri, sağlam ve dayanıklı yapıları sayesinde kış aylarında vücudu oldukça sıcak tutar. Kış aylarının yanı sıra sonbahar gibi mevsim geçişlerinin yaşandığı aylarda da dış giyim tercihi kabandan yana olabilir.
Over ve size kelimelerinin birleşimiyle oluşur. İngilizce'de over büyük, size ise beden olarak bilinir. Genellikle yanlış anlaşılmalara sebep olan oversize, bir kıyafetin bedeninden daha büyük bir kalıpta üretilmesi anlamına gelir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Bakıldığı zaman viskon ve polyester arasındaki en büyük fark dayanıklıktır. Viskon gibi selüloz liflerine dayanan malzemeler daha hassas bir tutum gerektirir: kaynatamaz ve ağartmazsınız. Polyester, aksine, ağartıcı ve kaynamaya karşı dayanıklıdır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Mukavemet: Polyester elyafın mukavemeti pamuktan yaklaşık 1 kat daha yüksek ve yünden 3 kat daha yüksektir, bu nedenle polyester kumaş güçlü ve dayanıklıdır. Isı direnci: 70 ~ 1700C kullanılabilir, ve sentetik lifler arasında iyi ısı direnci ve Termal stabilite vardır.
Polyester ağırdır ve daha az nefes alabilir. Polyester insan yapımı maddelerden yapılırken pamuk nefes alabilir ve hafif doğal bir üründür. Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri