İslam'ın temel şartlarını oluşturan namaz, oruç, zekat ve haccın yanı sıra kurban kesme, itikaf, dua, Kur'an-ı Kerim okuma gibi davranışlar bu anlamıyla ibadetin belli başlı örnekleridir. Allah'ın emirlerine itaat edip yasaklarından kaçınmak da ibadettir.
Bir davranışın ibadet olabilmesi için; kişide iman, niyet ve ihlas olması gerekir. İbadetin Allah rızası için yapılması ve İslâm'a uygun olması lazım gelir. Uygulama itibarıyla geniş manada ibadetler dört kısma ayrılır: a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler.
İbadetlerin şekil- sel yönleri, önem bakımından özlerinden sonra gelmektedir. Ancak, hiç kimse önemli olan özdür diyerek, kendi aklına göre ibadet şekilleri ortaya koyamaz.
Formel ibadetler belli bir zamanı, rüknü, şartı, miktarı ve şekilsel özel- likleri olan davranış biçimleri olarak tanımlanmaktadır. Buna göre her ibadet için belirlenen, değişmez söz ve davranışlardan oluşan ve sem- bolik anlamlar taşıyan bir şekil bulunmaktadır.
Beş vakit namaz, en kıymetli ibadettir. Hadis-i şerifte (Namaz dinin direğidir) buyuruldu.
İlgili 43 soru bulundu
Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.) olarak tarif edilir Kur'an-ı Kerim'de. Zikir, Allah'ı unutmamak, hep hatırda tutmak demektir.
En üstün diye nitelendirilen bir diğer ibadet de oruçtur.
İslâm'ın temel şartlarını oluşturan namaz, oruç, zekât ve haccın yanı sıra kurban kesme, itikâf, dua, Kur'ân-ı Kerim okuma gibi davranışlar bu anlamıyla ibadetin belli başlı örnekleridir. Allah'ın emirlerine itaat edip yasaklarından kaçınmak da ibadettir.
Dar ve özel anlamda ibadet ise Allah ve Resulü tarafından yapılması istenen, niyete bağlı olarak yaratana karşı saygıyı ve boyun eğmeyi ifade eden; yapana sevap kazandıran belirli sözlü ve fiili eylemlerdir. Başka bir ifadeyle dar anlamda ibadet, dini içerikli belli ve düzenli yapılan davranış biçimleridir.
"Abd = kul, yaratılmış olan", "a'budü = kul olmak, teslim olup bağlanmak, "ibad = Kul oluş, kulluk", "İbad et = Kulluk et, kul oluşu hedefle ve gerçekleştirmek üzere çaba göster" anlamlarındadırlar.
Hulasa: “Namazın nasıl kılınacağına dair” detayların Kur'an'da var olduğu iddiası doğru değildir. Bu konuda bir tek ayet bile gösterilemez.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
Kuran'da namazın kılınış şekli ile ilgili ayrıntılı bilgiye rastlamayız. Bu husus tamamen Peygamber Efendimiz'in öğretisine bırakılmıştır. Namazın her rekatı kıyam, rükû ve iki secdeden oluşur. Namazın rükünleri, vacipleri, sünnetleri gibi haller hep Peygamberimizin sünnetinden hareketle tespit edilmiştir.
a) Belirli Olan İbadet: Din, mükelleften yapmasını istediği ibadeti belirlemiş, ona seçim yapma hakkı ve farklı seçenekler oluşturma imkânı tanımamışsa buna belirli veya muayyen ibadet denir. Beş vakit namaz, bayram ve cuma namazı, Ramazan orucu böyledir.
Nafile (Arapça: صلاة نفل, ṣalāt al-nafl)), Arapça kökenli sözcük. İslam dininde, gerek olmamasına rağmen fazladan yapılan ibadetlere verilen isimdir. İslam'da farz ve vâcib olmayan ibâdetler, "nafile" olarak tanımlanır (sınıflandırılır) ve "nafile ibadetler" olarak adlandırılır.
Kesin bir dil ile sabit olan ibadetler abdestte yüz yıkama, Ramazan orucu, namazda rüku ve secdeye gitme farz olarak nitelendirilirken, fıtır sadakası, vitir namazı, namaz kılarken Fatiha suresinin okunması vacip olarak nitelendirilmektedir.
Genel anlamda ibadet, mükellefin Allah'ın rızasına uygun davranma gayretini ve bu amaç doğrultusunda sergilenen 'ihtiyarî/iradî' davranışları ifade eder (Şentürk, 1997: 159).
Nitekim ibadetin bütün tanımlarında “taat, hudû', zül” kelimelerinin tekrar edildiği görülmektedir.
Kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamında dinî terim ve bu amaçla icra edilen bir ibadet şekli.
Bu şartlar sırasıyla: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Sual: Sadece namaz, oruç gibi bedenle yapılanlar mı ibadet olmaktadır yoksa mal ile yapılanlar da ibadet sınıfına girmekte midir? Cevap: Dinimizin yapılmasını emrettiği ibadetler üç kısımdır: 1- Yalnız beden ile yapılan ibadettir. Namaz kılmak, oruç tutmak, Kur'ân-ı kerim okumak, zikretmek böyledir.
Allah'ın emir ve yasaklarını, dinî ibâdetleri yerine getirmekle vazifeli olan kimselerin herbirine "mükellef" denir.
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
Nafile de olsa ibadette esas olan devamlılıktır. Sevgili Peygamberimiz, Allah'ın en çok sevdiği ibadetin, az da olsa devamlı yapılan ibadet olduğunu [1] bildirmiştir.
Peygamber (s.a.s.), Kurban Bayramında Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir (Tirmizî, Edâhî, 1 [1493]; İbn Mâce, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri