Seçkin koyun ırklarının yetiştirilmesine dikkat edilmektedir. Bu şekilde daha yüksek özellikte ve bol yün verebilen koyun cinsleri elde edilmektedir. İngiliz, (Merinos) veya Karakul (Astragan) cinsi olan koyunlar bakımından dünyanın en kıymetli ırklarıdır.
Türkiye'de yetiştirilen koyun cinslerine göre üç kat fazla et elde edilebilen, 2 yılda 3 kere üreyebilen Charollais (Şarole) koyunu yetiştiriciliğine başlandı. Ana vatanı Fransa'nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek "Charollais (Şarole)" koyunu, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yetiştirilmeye başlandı.
"Romanov ırkı koyunların en bariz özelliği ikinci, üçüncü ve dördüncü yıllarda her doğumdaki yavru sayısının artış göstermesi ve bir doğumda 6'ya varan yavru elde edilebilmesidir.
Southdown, Leicester ve Cotswold koyunlarından kan katılarak yapılan ıslah çalışmalarında sıkı bir seleksiyon uygulanarak devam edilmiş ve bu koyun ırkı oluşturulmuştur. Shropshire koyunları et ve yapağı özelliklerini yeterli düzeyde aynı hayvan üzerinde toplayan bir ırk olarak kabul edilir.
Ülkemizdeki en leziz koyun eti kıvırcık koyunlara aittir. İnce lifli kasları arasında yağ birikimi olduğundan etleri çok daha yumuşak ve lezzetli kalıyor. Ayrıca açık renk etleri kolaylıkla ayırt edilebiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
İnce uzun kuyruğu vardır. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır. Et kaliteli olup, süt kesiminden sonra iki aylık besleme ile 17-18 kg. karkas verebilir.
Kokusuz koyun etine yoğun ilgiSİVAS - Rusya'dan alınarak Sivas'ta yetiştirilen soğuğa dayanıklı Romanov cinsi koyunlar etinin kokmaması nedeniyle yoğun talep görüyor.
Kasaplık kuzu üretiminde kullanılan bir ırkımız da Ramboye (Rambouillet) olarak bilinen Fransız ırkı ile Dağlıç Koyun ırkımızdan elde edilen Ramlıç 'tır.
East Friesian, Laucane ve Assaf en yaygın süt üretiminde tercih edilen koyun ırklarıdır, Dorset ve Suffolk ise et üretiminde tercih edilen en yaygın ırklardır.
Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Anarom yerli, yüksek adaptasyonu olan, üreme verimi yüksek anaç koyundur. Baba hattı Romanov ile, anne hattı 8 yerli Anadolu ırkının 10 yıl boyunca kontrollü olarak melezlenmesi sonucu geliştirilmiş bir tiptir. 8 ayda bir doğum yapar, her doğumda ikiz doğurur, ilk gebeliği ilk yaşında olur.
Gebelik süresi için genel ortalama 150.97 ± 0.054 gün olup, 145-159 gün arasında değişmektedir.
Genel fiziki özelliklerinin yanı sıra, burnuna, tüylere ve gözlerine dikkat ederek seçilmelidir. Bel ve sırt bölgesinin dolgun olması gerekmektedir. Sağlığı açısından düzenli veteriner kontrolünün yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Kulak küpesi olan hayvanlar güvenilir olduğunu temsil etmektedir.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Koyunlar yağlı veya ince kuyruklu olurlar. Yağlı kuyruklu koyun ırklarımız Mor Karaman, Ak Karaman, Dağlıç, İvesidir. İnce kuyruklu koyun ırklarımız ise, Kıvırcık, Sakız, Karayaka Ve Merinostur. Yağlı kuyruklu koyunlar ne kadar iyi beslenirse kuyrukları o kadar büyür.
Genel olarak; ikiz kuzulu koyun günde 1,5 litre; tek kuzulu koyun günde 1 litre süt verir.
Laktasyon süt verimi 70 ile 80 litre arasında değişiyor. Laktasyon süresi ise 140 günü gösteriyor.
Koçlarda cidago 100-110 cm, koyunlarda 80-90 cm'dir. Dişiler 70-80 kg ortalama ağırlığa sahiptir. Laktasyon 140-150 gün, laktasyonda süt verimi 120-150 kg'dır. İkizlik oranı %18-22'dir.
Verim özellikleri
Doğumda kuzu sayısı 1,20 – 1,30'dur. Doğum ağırlığı 4-5 kg, dördüncü ay ağırlığı 35-40 kg'dır. Laktasyon süresi 180-200 gün, laktasyon süt verimi 200-250 kg'dır.
Bacaklar kısa ve düzgün olmalıdır. Ayaklar yere düzgün basmalı. Sağrısına basıldığında çömelmelidir. Koçların sperma muayeneleri yaptırılarak sperma özellikleri iyi olanlar seçilmelidir.
👉Genç koç, ilk çiftleşmelerde (18-24 ay), genellikle. yetişkin koçlardan daha zayıf bir çiftleşme yeteneğine. sahiptir. Genç koçların yetişkin koyunlarla.
Koyunun sırt kısmından çıkan etler, danada olduğu gibi en yüksek kalitedeki etler olmaktadır. Buradan çıkan küşneme ve fileto, oldukça lezzetli yemeklerde tek olarak kullanılmaktadır. Ayrıca buradan pirzola ve beyti de çıkmaktadır. Koyunun but kısmı ise kavurmalar, sulu yemekler, haşlamalar ve kıyma için uygundur.
İsimlendirme. Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri