Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Çin dünya mermer üretiminde başı çeken ülkedir.Yaklaşık olarak yıllık 11 milyon ton ham blok üretimi yapmaktadır.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
İlgili 41 soru bulundu
Mermer, tipik olarak sade ve damarlı, granit ise kristalize ve gösterişli bir görünüme sahiptir. Doğal taşlar kategorisinde olan mermer ve granit, gözenekli bir yapıya sahiptir. Granit, magmatik bir kayadan yapıldığı için oldukça dayanıklı ve temizlenmesi daha kolaydır.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Pek çok çeşit, renk, desen ve kalitede mermer çıkarılan Türkiye'de, rezervin büyük bölümü Afyonkarahisar, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Denizli, Elazığ, Tokat, Çanakkale, Konya, Bilecik ve Kırşehir'de bulunmakta, yoğunlukla bu illerde faaliyet gösteren çoğunluğu küçük ve orta ölçekli pek çok işletmede, doğal taş/mermer ...
Çünkü mermerler çıkarıldıkları maden ocağının yapısına göre farklılıklar gösterir. Ülkemizde farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip 120'den fazla mermer çeşidi vardır.
Mermer, oniks, traverten gibi kireç bazlı taşlar kolayca aşınmaya ve lekelenmeye maruz kalabilmektedir. TuffSkin® dışında hiçbir materyal, kimyasal lekelenmeleri ve aşınmaları önleyemediğinden doğal taş yüzeylerinizin kullanım süresini artırabilmek için TuffSkin® kullanmanızı öneririz.
Ülkemizde mermerin nitelikli bir şekilde çıkarıldığı ve kullanıldığı temel bölgeler arasında Marmara Adası, Afyon, Kırşehir, Kütahya, İzmir ve Tokat yer almaktadır. Bu temel bölgeler dışında özellikle yine Yozgat, Gebze, Niğde, Koçhisar, Bilecik gibi alanlarda da mermer ocakları yer almaktadır.
En çok bilinen mermer çeşitleri arasında Süpren, Bilecik bej, Denizli traverten, Afyon mermeri, Akşehir siyah, Manyas beyaz ve Ege bordo vardır. Burdur, Manisa, Isparta, Bilecik, Afyon, Denizli, Elazığ ve Diyarbakır illerinde mermer ocakları yer almaktadır.
"Elazığ vişne mermerinin çıkarıldığı ilk yıllarda İtalyan bir firma aracılığıyla Beyaz Saray, ardından da Kabe'ye yakın Safa ve Merve tepeleri arasındaki mekanlarda kullanılmasıyla dünya çapında prestij kazandı. Bu mermer, albenisi ile dünyanın seçkin mekânları için tercih edilen özellikli ürünler arasında."
Marmara Adası; Marmara Denizi'nin güneybatısında bulunan marmara adalarının en büyüğü ve Balıkesir'e bağlı olan bir adadır. Bu ada dünyanın en eski mermer ocaklarına ev sahipliği yapmış ve bu özelliği dolayısı ile birçok dilde mermer kelimesinin kökeni olmuştur.
Marmara Gri Mermer Marmara gri Mermer veya Marmara Panda Silver olarak da bilinen bu model oldukça kaliteli bir mermer çeşididir. Çubuksuz özellik göstermektedir. Marmara mermer çeşitleri genellikle hijyen koşullarının önemli olduğu sauna, hamam, hastane gibi özel şartlar gerektiren yerlerde kullanımına uygundur.
En sert taş olan granit, en kaliteli mermer türüdür. Doğal taşlar listesinde elmas ve diğer değerli taşları saymadığmızda en sert taş olarak granit mermeri kabul edebiliriz.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Bu tanım uyarınca kalker, traverten, kumtaşı gibi tortul; gnays, mermer, kuvarsit gibi metamorfik; granit, siyenit, serpantin, andezit, bazalt gibi magmatik taşlar da mermer olarak isimlendirilmektedir.
Edremit, Balıkesir (Bandırma), Yalova çevresi (Armutlu Yarımadası), Manyas, Biga, Marmara Adası ve Bursa çevresinde mermer yatakları bulunur.
Kırklareli Vize ilçesinde bulunan kendi mermer ocağımızdan çıkardığımız pembe renk tonlarına sahip özel bir doğal taştır. Dünyada mevcut doğal taşlar içinde nadir bulunan mermerlerden biridir. Vize Pembe Mermer, Mimar Sinan'nın ustalık eseri Edirne Selimiye Camisi'nin sütun ve kaplamalarında kullanılmıştır.
Dünyada nadir olarak görülen Vişne Çürüğü Mermer, Türkiye'de de sadece Elazığ'da çıkarılmaktadır. Bu nedenle de Elazığ Vişne Mermer olarak anılmaktadır. Renginin Vişne rengi olmasından kaynaklı Vişne Mermeri olarak da anılan bu mermer çeşidi, iç ve dış dekorasyonlar için yoğun ilgi görmektedir.
Mermer fayansların döşenmesi seramik fayanslara göre daha zordur. Döşeme işlemi karmaşık olabilir, bu nedenle bir uzmandan yardım almak her zaman en iyisidir. Mermer fayansların maliyeti türüne göre değişmektedir. Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır.
Beyaz mermer tezgahlar
Bu nedenle mutfaklarda mutfak tezgahı için tercih edilecek olan malzeme ne olursa olsun beyaz renk ve tonları tercih edilmesinde fayda vardır. Özellikler beyaz mermer tezgahlar ekonomik olması ve mutfağa farklı bir hava kazandırması nedeni ile daha fazla tercih edilen tezgah modelleri olmuştur.
Mermer ve granit mezar taşları arasındaki farkları göz önünde bulundurarak, sizin için en uygun malzemeyi seçebilirsiniz. Eğer dayanıklı ve uzun ömürlü bir mezar taşı arıyorsanız, granit iyi bir seçimdir. Eğer daha kişiselleştirilebilir ve zarif bir mezar taşı arıyorsanız, mermer iyi bir seçimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri